Příjemnou noc, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Více než polovinu účastníků aktuálního ročníku I.A třídy O KFS, skupiny „B“ tvoří fotbalové týmy z Prostějovska. Jen během podzimní části tak spolu sehráli téměř třicítku duelů, v průměru se jednalo o dvě derby na kolo. A jejich výsledky kopírují celkovou podobu aktuálního pořadí. Regionální osmička se totiž rozdělila na kvarteto Kostelec na Hané, Lipová, Čechovice a Plumlov, které v lokálních bitvách profitovalo, a zbylou čtveřici Určice, Mostkovice, Protivanov a Němčice nad Hanou, jenž se naopak trápila.

Jednoznačně nejlépe si vedli hráči Kostelce, k průběžnému třetímu místu jim dopomohla i skvostná série v derby. Tým Jaroslava Klimeše v sedmi střetnutích pouze jednou prohrál, když neudržel poločasové vedení v Mostkovicích, ve zbývajících šesti případech však mohl slavit. Mimo jiné deklasoval Plumlov 6:0 a Protivanov 4:0, i díky těmto dvěma výsledkům vévodí nejen bodovému, ale i brankovému srovnání. Zejména díky čtyřem gólům do sítě Plumlova pochází z jeho řad i nejlepší střelec David Preisler. „Samozřejmě jsme rádi, že nám to vyšlo. Je to jeden okres, všichni se známe a jsme rádi, že z těchto týmů jsme nejlepší. Toho si vážíme. Minulý podzim jsme ale také měli lepší než jaro, takže musíme být pokorní a šlapat. Myslím si, že bodů máme dost, takže můžeme mít klid na fotbal a bavit se jím,“ konstatoval kostelecký trenér.
Jen o bod méně získala Lipová. Také ona se činila v útoku i obraně, sehrála však o zápas více a vedle závěrečné prohry právě s Kostelcem ztratila ještě bod v Určicích a další tři v Čechovicích, i proto není podzimní královnou okresu právě ona.
„Přestože teď pro nás byl skoro každý zápas derby, nevzpomínám si, že by tam byly větší emoce, prostě jako každý jiný zápas. Zápasy jsou vyhecované i s dalšími soupeři, třeba s Brodkem, Bělotínem, Opatovicemi, takže v tomto pro nás rozdíl není. Je ale příjemnější, že nemusíme tak daleko cestovat. De facto kdyby postoupily Opatovice a Bělotín, tak by se z toho stala okresní soutěž, všechny týmy by byly z okolí,“ vyjádřil své přání tamější hrající kouč Pavel Růžička.
O další bod méně získal jeden z mála lipovských přemožitelů, TJ Sokol Čechovice. Jeho fotbalistům se nepodařilo vyhrát v ani jednom z hlavních derby, když s Kostelcem a Plumlovem prohráli po devadesáti minutách, s Mostkovicemi na penalty. „Je to výborná věc v tom, že to máte všude kousek, přijde hodně lidí. Ale je pravda, že derby s Kostelcem, Mostkovicemi, Plumlovem jsou hodně vyhecované a je to možná jeden z důvodů, proč Konice odešla do druhé skupiny. Derby se hrají v úplně jiném nasazení a agresivitě, kluci jdou na okraj svých fyzických možností a najednou není rozdíl mezi druhým a předposledním mančaftem. A derby je hodně. Takže se může stát, že mužstvo, které je relativně kvalitní, žádné derby nevyhraje. Protože nejde ani tak o hru, ale o prvky navíc jako jsou srdce, bojovnost, nasazení,“ přemítal čechovický lodivod Evžen Kučera.
Takové množství týmů z okolí tak podle něj přináší nejen pozitiva, ale i negativa. „Je to pro okres výborné, ale pro lehkost soutěže a některý mančaft z Prostějovska je to mnohem horší než třeba pro Opatovice nebo Bělotín. Tyto týmy jsou úplně mimo dění. Dám příklad, na nás se v Mostkovicích sejdou všichni a do Bělotína jedou v jedenácti lidech. Jsem ale zastáncem toho, aby derby byla, jsou kořením I.A třídy,“ dodal.
O další bod zpět se v redukovaném pořadí umístil Plumlov, jenž nejprve se skóre 0:10 projel duely s Lipovou a Kostelcem, avšak poté dalších pět derby zvládl bez ztráty kytičky, aby v samotném závěru padl po nevyužité přesilovce s Lipovou. „Je bezvadné hrát tolik derby. Až na to, že to bohužel jde na úkor kvality mužstev. Tím, že je tu kolem Prostějova pět šest družstev hrajících stejnou soutěž, tak je strašně těžké urvat nějakou posilu. Není kam sáhnout, každý si hráče hlídá. My jsme to řešili dvakrát a vůbec nevíme, jestli se povede někoho přivést. A když jo, tak to třeba bude mladý kluk, dorostenec, který bude potřebovat rok poctivě pracovat, aby se do mužského fotbalu dostal,“ podotýká kormidelník Plumlova Pavel Voráč.
Zbylé kvarteto v této minilize paběrkovalo. Určice ještě dokázaly alespoň v polovině případů bodovat a s Mostkovicemi i Protivanovem naplno, Mostkovice braly plné zisky proti Kostelci a Němčicím. Protivanov se už dočkal jen v Mostkovicích a Němčice přidaly k bodu z Určic další dva až na úplný závěr s Protivanovem. „V tomhle ohledu je to velmi zajímavá záležitost. (úsměv) Soutěž je hodně náročná, jde o způsob vedení zápasu, který je jiný než proti ostatním týmům. Mnozí praktikují jednodušší způsob fotbalu, ale na nás je, abychom se prezentovali dobrým fotbalem, aby nás fotbal bavil. A pak přijdou i ty kýžené body,“ věří určický Pavel Zbožínek. Zvýšený počet prestižních zápasů kvituje i Jiří Kamenov. „Je to dobré pro diváky, ale také pro samotný fotbal. I ekonomicky je to zajímavější, že nemusíte přece jen tolik cestovat. Derby navíc nemá favorita, je jedno, zda jste první či poslední, vždy to má svůj náboj. Kluci se znají, potkávají se i mimo hřiště, panuje jiná atmosféra. Někdy je to trochu více vyhecované, ale pořád to nepřevyšuje ta pozitiva. Jediné negativum je to, že v rámci zimní přípravy si nenajdete soupeře, protože se chcete utkat a poměřit síly s jinými mužstvy. Ale jinak to opravdu přináší spíše pozitiva,“ míní kouč Mostkovic.



„S Plumlovem, Mostkovicemi, Určicemi, Kostelcem jsem hrál zápasy v klidu. Nepociťoval jsem, že by to bylo něco úplně extra, tyto zápasy jsem si užil a nevnímal jsem je jako derby, de facto jsem si odpočinul. Když budu hrát proti Klenovicím, Vrchoslavicím a okolním rivalům, bude to daleko peprnější, vyhecovanější, emotivnější,“ bral tyto souboje s rezervou němčický kormidelník Radovan Novotný, jenž také mohl mimo jiné posoudit hlavní rozdíly mezi I.A a I.B třídou. „Hráči jsou více v pohybu, je tu větší nasazení, agresivita, lépe si dávají míč. Tady se hraje fotbal, v I.B je to více o soubojích,“ povšiml si.

jak šla derby za sebou...
1. kolo:
Určice – Čechovice 1:3 (1:3)
Lipová – Plumlov 4:0 (3:0)
2. kolo:
Čechovice – Němčice 3:1 (2:0)
Kostelec – Plumlov 6:0 (3:0)
3. kolo:
Určice – Kostelec 1:2 (1:0)
Mostkovice – Protivanov 2:4 (0:2)
4. kolo:
Určice – Němčice 3:2 PK (1:1)
Protivanov – Lipová 1:4 (1:2)
5. kolo:
Plumlov – Protivanov 3:0 (2:0)
Mostkovice – Čechovice 2:1 PK (0:1)
Němčice – Kostelec 1:2 (1:2)
6. kolo:
Čechovice – Lipová 2:1 1:0)
7. kolo:
Plumlov – Čechovice 3:0 (0:0)
Mostkovice – Určice 0:2 (0:0)
8. kolo:
Určice – Lipová 2:3 PK (1:1)
Němčice – Mostkovice 0:1
Kostelec – Protivanov 4:0 (1:0)
9. kolo:
Plumlov – Určice 3:0 (1:0)
Lipová – Němčice 2:0 (1:0)
10. kolo:
Němčice – Plumlov 0:2 (0:0)
Čechovice – Protivanov 2:0 (1:0)
11. kolo:
Mostkovice – Kostelec 2:1 (0:1)
12. kolo:
Mostkovice – Lipová 0:1 (0:1)
Určice – Protivanov 4:1 (4:1)
Kostelec – Čechovice 3:1 (1:1)
13. kolo:
Plumlov – Mostkovice 2:0 (0:0)
Lipová – Kostelec 2:3 (1:2)
Protivanov – Němčice 2:3 PK (1:2)
14. kolo:
Plumlov – Lipová 0:1 (0:1)

minitabulka prostějovska:
1. Kostelec 7 6 0 0 1 21:7 18
2. Lipová 8 5 1 0 2 17:8 17
3. Čechovice 8 5 0 1 2 15:11 16
4. Plumlov 8 5 0 0 3 13:11 15
5. Určice 8 2 1 1 4 13:16 9
6. Mostkovice 7 2 1 0 4 6:11 8
7. Protivanov 7 1 0 1 5 8:21 4
8. Němčice 7 0 1 1 5 6:14 3

ze statistik
Branky: 5 - Preisler (Kostelec), 4 - P. Dostál (Lipová), Spáčil (Plumlov), Haluza (Čechovice), Chlud (Němčice), P. Halouzka (Určice), 3 - Hatle (Čechovice), O. Halouzka (Určice), P. Novák, Žilka (oba Lipová), Móri, Žídek (oba Kostelec)
Žluté karty: 4 - M. Vybíhal, 3 - Takáč, Drexler (všichni Lipová), Haluza (Čechovice), Milar (Mostkovice), Spiller (Němčice)
Červené karty: 1 - Preisler (Kostelec), M. Vojtíšek (Mostkovice), Liška (Lipová)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...