Příjemnou noc, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

I.A třída Olomouckého KFS, tedy přesněji její „B“ skupina, se během letní pauzy proměnila v neoficiální otevřenou soutěž o mistra Prostějovska. Ve čtrnáctičlenném startovním poli se objevilo hned osm týmů z různých koutů regionu. Jih reprezentují Němčice, Drahansko Lipová s Protivanovem a zbylá pětice Kostelec, Plumlov, Čechovice, Určice a Mostkovice se nachází buď přímo na území Prostějova, nebo v jeho nejtěsnějším okolí.

Takhle výrazné zastoupení zaručuje velké množství regionálních bitev, během sezóny dojde k celkem šestapadesáti okresním soubojům. V případě Němčic nejde pravda příliš hovořit o derby v tom pravém slova smyslu, nejblíže to mají totiž do Kojetína, u zbylé sedmičky a při minimalistické verzi u patera mančaftů z nejužšího prostějovského prstence jde o atraktivní i vyhledávaná střetnutí.
Jednoznačným plusem stávajícího rozložení je snížení vzdáleností na dojíždění, vzájemná znalost a s tím související i větší nasazení, jde totiž o sledované souboje, v nichž se chce každý ukázat, všichni chtějí zvítězit minimálně pro ten pocit, aby mohli popichovat známé z druhé strany barikády.
Každá strana má ovšem dvě mince a negativa tak nalezneme i zde. Můžou nám také nabídnout jednu z odpovědí, jak je možné, že se právě regionální osazenstvo nachází z větší části v dolní polovině tabulky a proč to v případě závěrečné čtveřice od jedenácté po čtrnáctou příčku platí bez výhrady, zatímco nahoře se v tuto chvíli nacházejí pouze Kostelec s Lipovou.
Ano, samozřejmě se dá namítnout, že Němčice doplácejí na svůj postup z až třetího místa v I.B třídě a stejně tak i Protivanov je nováčkem v této soutěži. Stejně tak nelze opomíjet ani skutečnost, že krom Opatovic, které byly dlouhé týdny jako utržené z řetězu, a Bělotína, jenž exceloval v útoku i obraně, nejsou mezi zbytkem výrazné rozdíly a pořadí se může nesčetněkrát a dosti pestře přesypat.
Nesmíme ovšem zapomínat ani na další věc - čím víc týmů ve stejné soutěži, tím větší boj o hráče a z toho důvodu i rozptýlení kvality. Mládežnických týmů, zejména pak dorosteneckých, není na okrese příliš, a o těch, které by hrály ve vyšší soutěži, to platí dvojnásob. Je sice pravdou, že každý z týmů si i tak hlídá své členy a nechce se zejména těch významnějších jedinců vzdát, pokud se ovšem jedná o přesun do vyšší soutěže, je tu přeci jen větší ochota dohodnout se.
Můžeme se tak nyní kochat z největšího počtu derby za poslední roky a prakticky každý hrací víkend můžeme navštěvovat bitvy sousedních či téměř sousedních mužstev, současně se tu však v tuto chvíli nejeví nikdo, kdo by mohl reálně zabojovat o průnik do krajského přeboru a doplnit v něm osiřelé Kralice.
Nejde tu ani tak o předvádění podobné dominantnosti, jakou se prezentují Opatovice s Bělotínem, ale i o relativní vyrovnanost výkonnosti s přihlédnutím ke specifikům fotbalu v amatérském prostředí, kde hráči mohou chybět kvůli pracovním či rodinným povinnostem, a schopnost zvládnout kritické okamžiky.
Kostelec je na špici a má nespornou kvalitu, těží však z postupové euforie i relativní bezstarostnosti, že se ho netýkají záchranářské boje. Lipová prochází postupným omlazováním a kvůli nezájmu o vlastní mládež i její předešlou devastaci je závislá čistě na příchodech zvenčí a množství peněz, které jsou tamější funkcionáři ochotni utratit. Čechovice jsou sice omílány stále dokola, že právě ony a konečně letos zužitkují mládežnickou základnu i dlouhodobou příslušnost k čelním týmům, ale ani teď se nesešly všechny ingredience. Ani Plumlov zatím na vyšší soutěž nedorostl a zbytek se kouká více dolů než nahoru...


První díl sondy do I.A třídy, skupiny „B“ Olomouckého KFS najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z úterý 2. ledna

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...