Příjemnou noc, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE+VIDEO: Pro většinu týmů z nižších soutěží již podzimní část probíhajícího ročníku skončila o předminulém víkendu. Vinou nepříznivého počasí si však několik mužstev muselo své účinkování o týden prodloužit. Protivanov přivítal v dohrávce 13. kola skupiny „B“ I.A třídy Olomouckého KFS na svém hřišti hráče z Němčic nad Hanou. A měla to být jednoduchá záležitost, ovšem nakonec z toho bylo drama až do úplného závěru. Dlouho to přitom vypadalo pro hosty dobře, v samotném závěru mohli domácí strhnout vítězství na svou stranu. Devadesát minut vítěze neurčilo, rozhodovat musely pokutové kopy. Rozstřel zvládli lépe hosté a odvezli si nečekaně dva body.

Stav před výkopem
Na domácí straně chybělo trenérovi Pitákovi několik hráčů základní sestavy. Nejcitelnější ztráta byla asi na postu stopera, kde operuje Antonín Dvořák, který byl nakonec k dispozici alespoň pro druhý poločas. Druhou znatelnou ztrátou byl středopolař Radek Kropáč, jenž si v minulém dějství přivodil nepříjemné zranění a nebyl tak vůbec k dispozici. Hosté také nepřijeli zrovna v ideálním seskupení. Na lavičce byli pouze dva hráči, a to brankář a druhý jen v případě vynuceného střídání. Lodivod Radovan Novotný se ze zdravotních důvodů také na střídačce neobjevil. Jednoznačným favoritem tedy byli určitě domácí, ale ani jim, stejně tak hostům, první polovina sezóny nevyšla podle představ.
Vývoj zápasu
Asi málokdo očekával takový vývoj utkání, který se na protivanovském hřišti v sobotu odehrával. Němčice využily hned svou první šanci a ujaly se po sto třiceti sekundách vedení. Protivanovští mohli ihned odpovědět, ale chyběl jim někdo v zakončení. Udeřit tak mohlo opět ze strany hostů, velkou šanci ale útočící hráč nedokázal využít. Přišlo tak vyrovnání, když se domácí prosadili dorážkou z malého vápna. Němčice si vedení po pětadvaceti minutách vzaly zpět, poté ještě zahodily několik vyložených šancí. Protivanovu se sice snaha upřít nedala, jejich akce ale postrádaly přesnost a myšlenku. Ve druhé půli ale domácí přidali na aktivitě a nakonec se jim srovnat povedlo, dokonce mohli otočit skóre ve svůj prospěch, nabídnutou penaltou ale trestuhodně pohrdli. A tak se body dělily, někdo si přeci jen musel připsat ten bonusový za rozstřel. Ke smůle domácích se lépe dařilo Němčicím, kteří tak ke svým dosavadním třem bodům přidali další dva.
Zásadní okamžiky
Sotva uběhlo několik sekund, vlétl do ne zcela jisté obrany němčický Lukáš Chlud, který se tváří v tvář Pitákovi nemýlil a poslal hosty do vedení - 0:1. Očividně zaskočené domácí mužstvo se ale ihned vrhlo do útoku, krásný centr Mudrocha ale nikdo z jeho spoluhráčů nestačil využít. V sedmé minutě mohlo být pro domácí ještě hůř. Střelec Chlud se opět dostal k zakončení z malého vápna, jeho střelu hrající trenér Piták, hájící branku domácích, pouze vyrazil, dorážka mířila vedle.
Vyrovnání přeci jen přišlo brzy. Možná šťastná třináctka přinesla úspěch Františkovi Pospíšilovi. Ten využil svého postavení a dorážkou z malého vápna zařídil nerozhodný stav - 1:1. Další náznaky šancí jeho spoluhráčů zůstaly nevyužity. Zákonitě tak musel přijít trest. Nedůrazu domácí obrany využil střelec prvního gólu a nadvakrát poslal míč za bezmocného Pitáka - 1:2. Další hřebíček do rakve mohl přidat Petr Kolečkář i bránící Sekanina. Ten zasáhl úmyslně míč rukou při snaze zneškodnit protiútok hostí, míč se ale přesto dostal k prvně jmenovanému, jenž obešel i domácího gólmana, nedůraznou střelou ale míč do odkryté klece nedostal. Šance tak nebyla úplně zmařena, asi proto si protivanovský obránce vysloužil jen kartu barvy žluté. Ještě do poločasu mohli hosté své vedení navýšit, velkou šanci ale opět nevyužil střelec obou branek Chlud. Na druhé straně malou domů vystihl Grmela, Nosek byl ale připraven.
Druhá půle vyzněla jasně pro domácí, i když herně to nebylo podle představ trenéra Pitáka. Většině akcí scházelo jakékoliv zakončení. Až v 58. minutě se mohl po centru Musila hlavou prosadit Grmela, mířil těsně nad. O čtyři minuty později byl ještě blíže Marek Pospíšil, jeho hlavička minula jen těsně šibenici Noskovy svatyně. Pak to zkoušel ještě Musil, gólman hostí neměl s jeho střelou žádné problémy. V rozmezí tří minut dal o sobě dvakrát vědět středopolař Milar, obě jeho střely ale mířily jen do rukavic připraveného Noska. Tlak domácích narůstal. Až šest minut před koncem pronikal do vápna střídající Liška, snažil se najít některého ze svých spoluhráčů, míč se k němu odrazil zpět a stále ještě osmnáctiletý mladík se doslova lišácky prosadil - 2:2. Radost domácích mohla být ještě větší. O dvě minuty později se Tomáš Pospíšil dral do vápna, byl faulován, hru rozhodčí správně ponechal, Radka Sedláka ale Nosek vychytal. Odražený míč se dostal k volnému Grmelovi, který jej poslal do odkryté brány. K nelibosti domácích ale rozhodčí ponechanou výhodu hvizdem ještě před zakončením přerušil, za což se očividně omlouval. Protivanov ale přece jen za faul na Tomáše Pospíšila kopal penaltu. Vidina obratu asi svázala nohy kopajícímu Milarovi, který poslal míč vedle! Hosté pak ještě v poslední minutě, snad i poprvé ve druhém poločase, vystřelili na bránu a mohla to být i střela vítězná. Piták byl ale pozorný. Došlo tak k penaltovému rozstřelu, který pro sebe urvali hráči Němčic.
Osobnost utkání
Střelec obou branek hostí měl ještě další dvě vyložené šance, přesto jeho přesné zásahy znamenaly bod. K tomu druhému vypomohl střídající Tomek, jenž odehrál půlhodinku v útoku, pak se postavil do brány. Dvě penalty lapil a sám rozhodující proměnil.
Zajímavost duelu
V kalendáři sice stojí listopad, ale v Protivanově zima klepe na dveře o něco dříve než v níže položeném Prostějově. A tak místo listí padal na protivanovský pažit bělavý prášek z nebe. Naštěstí pluhy nebyly prozatím potřeba.
Atmosféra střetnutí
Dva stupně nad nulou, padající sníh, ne zrovna ideální podmínky pro fotbal. A když ani ten nezahřál, musel přijít na řadu teplý čaj nebo nějaký ten panáček dobrého pití. Neúnavní bubeníci svým skandováním hnali domácí za vítězstvím, takovou atmosféru by mohlo závidět kdejaké ligové mužstvo.

Pozápasové hodnocení trenérů
Josef POSPÍŠIL - asistent trenéra SK Protivanov:
„Nečekal jsem, že první poločas takto ovlivní celý zápas a za další, co jsem nečekal, byl zásah do sestavy před zápasem, a že tu hru to takto ovlivní. Na rozdíl od minulého zápasu jsme udělali jednoduché chyby a špatně jsme přebírali jejich útočné situace. Druhý poločas už nám nestačil k obratu. Zklamalo zakončení našich střelců, je to škoda. Kluci neměli ten správný klid a soupeř houževnatě bránil. Počítali jsme s body, zůstal nám pouze jeden...“
Zdeněk HRBÁČEK - zastupující trenér FK Němčice n/H:
„I přesto, že hrajeme v podstatě o čest, vzhledem k tomu, v jaké situaci se nacházíme, tak kluci si přijeli zápas užít. Na mužstvu bylo vidět, že z toho nemají žádné obavy. První poločas mohl a měl skončit větším vedením, ale i tak jsme jej neodehráli vůbec špatně. Domácí nás ve druhém poločase zatlačili, projevilo se střídání, hru čerství hráči rozhýbali. V penaltách nám vyšla fintička, kdy šel do brány hráč, který odehrál třicet minut v útoku. Ale věřil si a vyšlo to.“ (smích)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...