Dobré dopoledne, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Že to nebude proti nováčkovi z Hodonína jednoduchá partie, věděli v Prostějově dávno před zápasem. Nakonec však svěřenci trenéra Machaly bojovali opět spíš se sebou než se soupeřem. Ten směrem dopředu mnoho nepředvedl, naopak eskáčko mohlo a mělo rozhodnout už do přestávky. Vše nakonec rozhodla akce nejmladšího a nejstaršího hráče v modro-bílém dresu. Prostějov bere další body a zůstává na druhé příčce tabulky MSFL. Večerní u toho nemohl chybět.

Stav před výkopem
Zatímco domácí Prostějov od mizerného domácího výkonu proti Hulínu postupuje tabulkou výše a z druhé pozice stíhá vedoucí Velké Meziříčí, Hodonín se pohybuje ve středu třetiligové tabulky s vyrovnanou bilancí tří výher, remíz a porážek. Trenér Oldřich Machala se musel v sobotu kromě tří dlouhodobých marodů obejít bez dalšího klíčového hráče, kterým se v posledních kolech stal záložník Martin Hirsch. V pořádku nebyl ani Sečkář, takže lavičku s výjimkou Petroviće obsadili do pole pouze dorostenci. Jenže i renomovaný František Komňacký neměl optimální sestavu. Kromě marodů postrádal třeba i Ondřeje Paděru, který spolu s exprostějovským Janem Koudelkou válí na světovém šampionátu v malé kopané, které se koná v Tunisku.
Vývoj zápasu
Zápas desátého kola třetí nejvyšší soutěže měli jako celek pod kontrolou domácí, o čemž dobře svědčí zcela jednoznačné statistiky. Herně vydařenější byl z jejich strany bezesporu první poločas, v němž si vypracovali dostatek šancí na to, aby už do přestávky rozhodli zápas. Do karet hrálo Prostějovu i vyloučení hodonínského Fojtíka, byť se samozřejmě do deseti bránících hráčů hraje o poznání hůř. Vše rozhodla zdařilá akce na počátku druhého poločasu. Byla přímo modelová – rychlý přechod do útoku, přihrávka na krajního záložníka, ukázkový centr před branku a umístěná hlavička do protipohybu brankáře. Škoda následujícího herního výpadku, diváci tak na druhou stranu nepřišli o žádoucí náboj do poslední minuty.
Zásadní okamžiky
První náznak dobré šance si připravil hodonínský Sasín, když měl před sebou volnou cestu k brance, jenže čistě jej odzbrojil Sus. Hapalovi po rohu střela ještě nevyšla, Rus však z voleje napálil odražený míč mírným obloučkem pod břevno, Petráš ale balón vytěsnil na roh. O deset minut později postupoval sám na bránu Langer, jeho zakončení se ovšem mezi tři tyče nevešlo. Po půlhodině hry předvedl stále skvělou kopací techniku Polách, který se postavil k exekuci přímého kopu kousek za hranicí šestnáctky. Technicky podařenou, leč nepříliš důraznou střelu stihl Jícha odvrátit. Vrácený míč do šestnáctky nabídl Kroupa Rusovi, jenže ten na Petráše nevyzrál. Fládr pálil do plných, na druhé straně si Dovhanjuk obešel i Jíchu, jenže jeho střela z úhlu nebyla ani přesná, ani prudká, takže pouť míče do zámezí ještě kontroloval Schuster. V samotném závěru prvního dějství přišly další dvě šance, Pančochář dal protihráčům zakusit pocit slalomových tyček, přihrál zpět Schusterovi, jeho dalekonosná střela však neměla potřebnou přesnost. V poslední minutě po Langerově nabídce vypálil Fládr, Petráš byl ovšem zase na místě včas. To už byli hosté v deseti po vyloučení Fojtíka za dvě žluté karty.
Pět minut po přestávce to konečně vyšlo. Hapal rozjel akci středem hřiště, vlevo našel Zapletala, jehož centr před branku přetavil ve vítězný gól Kroupa - 1:0. Zapletalovi pak nevyšlo zakončení, stejně nepřesný byl dvakrát Langer. A když i Hapal trefil ze strany jen boční síť, byli všichni příznivci domácích rádi za závěrečný hvizd.
Osobnost utkání
Posledních několik kol vyniká v prostějovské defenzivě stoper Aleš Schuster. Jeho devízou je obrovský přehled a předvídavost, díky stoperské dvojici se Susem nedostává eskáčko mnoho branek a po devíti kolech bylo se sedmi obdrženými brankami vůbec nejlepším týmem soutěže. Výborné výkony podával už ve druhé lize, jenže se tu a tam stalo, že právě přes něj šel důležitý gól soupeře. Teď ve třetí lize naplno vynikají jeho kvality a zkušenosti.
Zajímavost duelu
V obou týmech měly významné posty své zrcadlové protějšky. Prostějov a Hodonín se honosí na třetí ligu naprosto nadstandardními trenérskými kapacitami. Pomyslný souboj Oldřicha Machaly a Františka Komňackého vyzněl pro prvně jmenovaného, který měl přece jen větší prostor pro taktizování. Stejnými uznávanými osobnostmi jsou také oba kapitáni. Zatímco Karel Kroupa předvedl svou největší zbraň, Tomáš Polách je sice stále platným hráčem ve středu pole, do nebezpečnější příležitosti se ovšem nedostal.
Atmosféra střetnutí
Utkání takových týmů si zasloužilo bezesporu fotbalovější kulisu. Přestože se eskáčku daří, větší množství diváků se na obě tribuny nedaří přilákat. Přitom na utkání se vyčasilo a na stadion Za Místním nádražím dopadaly hřejivé podzimní paprsky. A tak vášně vzbuzovala někdy nepříliš pochopitelná rozhodnutí sudích, hlavní svou nejistotu kompenzoval množstvím rozdaných karet.

Pozápasové hodnocení trenérů
Oldřich MACHALA – 1.SK Prostějov:
„S výsledkem jsem spokojen, máme tři body a nedostali jsme branku. Jenže zase si zápas uděláme úplně zbytečně těžký, trápíme se až do závěrečné minuty. Vše je způsobeno neproměněním vyložených šancí, které prostě proměnit musíme. Hapal nebo Langer měli zvýšit na 2:0, konečně takový zápas je třeba rozhodnout už v prvním poločase. Důsledkem je fakt, že musíme hrát až do konce a strachujeme se o výsledek. Víte, jak to chodí, stačí jeden propadnutý balón, jedna standardní situace a je vyrovnáno. Byly to zbytečné nervy. Soupeře jsme naštěstí do ničeho vůbec nepustili.“
František KOMŇACKÝ – FK Hodonín:
„Domácí zvítězili zaslouženě. Byli lepší, měli více šancí, více střeleckých příležitostí. My jsme jim to vyloučením trošku usnadnili. Hrát padesát minut proti tak kvalitnímu mužstvu je hodně náročné. Čisté konto jsme neudrželi, což bylo důsledkem domácího tlaku. Svým hráčům ve stavu, v kterém se momentálně nacházíme, nemám příliš co vytknout. Bojovali, snažili se, směrem dopředu jsme byli málo nebezpeční, i když v prvním poločase tam z naší strany nějaké náznaky byly. Na brejkové situace jsme samozřejmě chtěli hrát. Ostudu jsme tu neudělali, ale domácí jsou nad naše síly.“

Prostějov - Hodonín 1:0

Další výsledky: Otrokovice – Petřkovice 2:1 (2:0). Branky: 18. Škubník, 39. Kavumbagu (pen.) – 84. Latocha. Diváci: 96 * Hlučín – Vyškov 4:0 (2:0). Branky: 8. Dostál, 15. Kraut, 57. Krejčí, 69. Foltyn. Diváci: 139 * 1. HFK Olomouc – Kroměříž 1:2 (0:2). Branky: 69. Hornich – 14. Silný, 21. Silný. Diváci: 168 * Rýmařov – Valašské Meziříčí 2:4 (0:1). Branky: 74. Harazin, 89. Dydowicz – 31. Gregáň, 72. Byrtus, 79. Výmola, 86. Gregáň. Diváci: 220 * Hulín – Uherský Brod 2:0 (1:0). Branky: 43. Šrom, 87. Otruba. Diváci: 162 * Uničov – Mohelnice 1:2 (1:0). Branky: 6. Komenda – 49. Woitek, 86. Čank. Diváci: 286 * Velké Meziříčí – Líšeň 2:2 (1:0). Branky: 9. Šuta, 73. Komínek – 50. Minařík, 70. O. Vintr. Diváci: 481.

Průběžná tabulka po 10. kole:
1. Velké Meziříčí 10 8 2 0 33:11 26
2. Prostějov 10 7 2 1 20:7 23
3. Kroměříž 10 7 0 3 20:13 21
4. Vyškov 10 6 2 2 25:18 20
5. Líšeň 10 5 3 2 22:16 18
6. Valašské Meziřící 10 6 0 4 21:19 18
7. Uničov 10 3 4 3 22:17 13
8. Rýmařov 10 3 3 4 14:18 12
9. Hodonín 10 3 3 4 12:20 12
10. Hlučín 10 3 2 5 17:15 11
11. Hulín 10 3 2 5 19:22 11
12. Uherský Brod 10 3 2 5 10:17 11
13. Otrokovice 10 1 5 4 14:26 8
14. Petřkovice 10 2 1 7 10:19 7
15. Mohelnice 10 1 3 6 11:17 6
16. HFK Olomouc 10 2 0 8 14:29 6

Kam příště...
11. kolo, sobota 14.10., 15.00 hodin: Kroměříž - Velké Meziříčí (13.10.,18:00), Hodonín - Otrokovice, Líšeň - Prostějov, Mohelnice - Hulín, Petřkovice - Rýmařov, Uherský Brod - HFK Olomouc, Vyškov - Uničov, Valašské Meziřící - Hlučín (15.10.,10:15)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...