Dobré dopoledne, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Poměrně zásadních změn doznalo od ročníku 2017/2018 uspořádání soutěží kategorie dorostenců na Moravě. Jedná se o kategorie starších dorostenců, v nichž kromě týmu do devatenácti let přibyla další soutěž hráčů do osmnácti let, a mladších dorostenců, v nichž hrají hráči do sedmnácti a šestnácti let. Jak se změnila situace pro prostějovské eskáčko?

V moravských klubech, kde funguje kategorie „U19“ na vrcholové úrovni, je „osmnáctka“ brána jako „B“-tým. Nově vytvořený tým 1.SK tak hraje Moravskoslezskou dorosteneckou divizi, která je velice silná, protože se v ní objevuje spousta týmů, s nimiž „devatenáctka“ hrála v minulém ročníku Moravskoslezskou dorosteneckou ligu. Tu momentálně hrají nejlepší ligové a druholigové kluby na Moravě, jejichž dorostenci nehrají celostátní ligu, dále pak Jihlava a Hlučín, které z této soutěže minulý rok sestoupily, a záložní týmy Sigmy, Baníku, Zbrojovky, Opavy, Slovácka, Karviné, Zlína či Frýdku-Místku. Po této reorganizaci tak v divizi hraje většina týmů, které loni hrály právě MSDL. Reorganizace kategorie do devatenácti let je pro Prostějov samozřejmě výhodná, protože hraje mnohem kvalitnější soutěž.
Nový tým dostal v 1.SK Prostějov na starost trenér brankářů všech věkových kategorií Petar Aleksijević. „My jsme nechtěli rozlišovat mezi ´áčkem´a ´béčkem´, aby neměli ti mladší dojem podřadnější role. Proto jsme obě kategorie s Radimem Weisserem propojili v jedno mužstvo. Díky vstřícnému postoji trenérů U17 a U16 Pavla Musila a Tomáše Grosse se pro nás ´osmnáctka´ stala týmem, v němž můžeme dát příležitost mladším talentovaným fotbalistům. Je to pro ně žádoucí impuls, výkonnostně se tím posouvají de facto o dvě kategorie výš. Čím dříve se dostanou do dorosteneckého fotbalu, tím lepší je předpoklad, že by se později mohli uplatnit mezi muži,“ vysvětluje klubovou filozofii bývalý výborný brankář.
Aleksijević má trochu složitější pozici v tom, že „osmnáctka“ vlastně nemá svoji stabilní jedenáctku, složení se týden od týdne mění. Přesto vše funguje a zde je vysvětlení proč. „Myslím, že to je dobře nastavené a herně se klukům daří. Chceme tento ročník maximálně využít, protože v něm v podstatě všichni naši dorostenci pravidelně hrají, a to je pro klub hodně důležité. Mezi trenéry dorostu funguje jakýsi rodinný vztah, všichni chceme klub posunout dopředu. Takže oni jsou v tomto smyslu jakási moje pravá ruka, bez spolupráce všech by „osmnáctka“ těžko mohla nastupovat,“ zdůrazňuje Aleksijević.
V této kategorii jde sice ještě pořád o výchovu, ale zároveň už musí tým hrát na vítězství. Hráči si v sobě musí vytvářet mentální sílu, aby každý zápas chtěli vyhrát. Porážky opravdu nepůsobí jako správná motivace do další práce. Jak se tedy nově vzniklému týmu daří? „Zatím musím hráče, kteří za „osmnáctku“ hrají, pochválit za přístup. Před začátkem soutěže jsem je upozorňoval, že v divizi hrají některá lepší mužstva než v lize. Hranice, Přerov nebo Valašské Meziříčí patří mezi bašty mládežnického fotbalu. Hráči si toho jsou vědomi, z jejich strany vnímám obrovský zájem, po výsledkové stránce jsem spokojen,“ tvrdí trenér.
Po sedmi odehraných kolech figuruje výběr U18 v divizi z šestnácti klubů na solidním pátém místě s jedenácti body za tři vítězství, dvě remízy a dvě porážky. Na vedoucí Valašské Meziříčí ztrácí osm bodů. Jaké má vlastně tento tým ambice? „Cíle pro tuto sezónu jsme nenastavili, protože teď ještě přesně nevíme, co s tímto týmem bude příští rok. Výš stejně postupovat nemohou. Chtěli bychom se samozřejmě pohybovat v popředí tabulky,“ říká Aleksijević.
Jak na tom jsou ostatní dorostenci? Nejstarší celek do devatenácti let trénovaný Radimem Weisserem je z šestnácti týmů dorostenecké ligy sedmý s jedenácti body za tři vítězství, dvě remízy a tři porážky. Na vedoucí Jihlavu, která ještě neztratila ani bod, tak ztrácí třináct bodů. V polovině tabulky se pohybují také mladší dorostenci do sedmnácti let, kteří zatím polovinu utkání vyhráli a polovinu prohráli. Nejlepší bilancí se může pochlubit nejmladší dorostenecká kategorie, která je v mladší soutěži dorostenecké divize na druhém místě bod za vedoucí Holicí, prohrála pouze jediné utkání s Přerovem a šestkrát slavila vítězství.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...