Dobré dopoledne, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Ani chladné počasí, které vybízí spíše k posezení u teplého krbu, neodradilo fotbalové fajnšmekry v sobotním odpoledni k návštěvě osmého kola skupiny „B“ I.A třídy Olomouckého KFS mezi domácími Určicemi a hosty z Lipové. Další derby, kterých tato soutěž nabízí v letošním ročníku nespočet, nakonec vítěze v řádné hrací době nepřineslo. I když hostující hráči měli více šancí, paradoxně blíže k vítězství byli přeci jen domácí borci. Vše ale nakonec rozhodly až pokutové kopy, po kterých měli o jeden bod více k úsměvu Lipovští.


Stav před výkopem

Lipová každoročně patří k týmům, které se objevují v těch nejvyšších patrech tabulky druhé nejvyšší krajské soutěže. Nejinak je tomu i v právě probíhající sezóně. Minulé kolo se lipovským hráčům podařilo zvítězit na půdě Kojetína 4:3, aby nakonec brali tři body po kontumační výhře. Domácí se zkušenostmi z přeboru se po nepříliš povedeném vstupu otřepali a dvakrát po sobě zvítězili, aniž by obdrželi branku. Předzápasové šance obou týmů tak byly zcela vyrovnané.
Vývoj zápasu
Úvod byl z obou stran poněkud nervózní. Možná to bylo zapříčiněno nízkou teplotou, hráči se tak pomaleji dostávali do tempa. Postupem času to ale přišlo. Lipová byla po vyrovnaném úvodu více na míči a soupeře uzamkla na své obranné polovině. Do kabin odcházely oba týmy za vyrovnaného stavu. Druhá půle pokračovala podle stejného scénáře. Lipová tlačila, Určice se horko těžko bránily. Přesto šly podruhé do vedení. Od této chvíle se hrálo spíše ve středu hřiště, hosté začali být nervózní a to se také projevilo na jejich útočných akcích. Přesto byly i nadále vidět na jedné straně neproměněné vyložené situace, na straně druhé bravurní zásahy brankářů. Přesto tou zásadní se ukázala chyba domácího gólmana Hýbla, kterému vyklouzl centr Dostála. Lipové tak pár minut před koncem řádné hrací doby spadlo vyrovnání do klína.
Zásadní okamžiky
První vzrušení přinesla až probíhající osmá minuta. Pronikající Vybíhal nacentroval do vápna, kde Martin Liška skluzem jen těsně minul míč a sám tak skončil v síti. Domácí pak měli možnost přímého kopu, adresáta však kopající Menšík nenašel. Ondřej Halouzka zase nedal střele z pravé strany příliš důrazu. Chvíli na to jeho jmenovec Petr měl větší razanci, ale neseřízená mířidla. Hned z protiútoku se mohlo poprvé měnit skóre. Petr Dostál v tváří tvář poslal svou střelu vedle Hýblovy tyče. Výživná pětiminutovka nakonec přeci jen brankou skončila. Na rohový kop si naběhl kapitán domácích a přesnou střelou pod břevno nedal Vybíhalovi šanci - 1:0. Určické hráče branka očividně nakopla, pronikající Hejduk chtěl najít volného Petra Halouzku, hostující obrana byla ale pozorná. Lipová si uvědomila vážnost stavu a začala tlačit na pilu. Aktivní kapitán Matěj Vybíhal našel svým centrem Lišku, jeho střelu k tyči skvěle zneškodnil Hýbl. Následně centr Jamricha propadl opět k útočníkovi s číslem osm, od kterého se míč jen odrazil. Co nedokázal on, napravil o několik minut později Martin Dostál. S milimetrovou přihrávkou do vápna dokázal naložit, jak se na střelce jeho kvalit patří - 1:1. Ještě před přestávkou pronikajícího Lišku zastavil Zelina jen za cenu žluté, následující trma-vrma gólem neskončila. V pětatřicáté minutě se připomněl domácí Hejduk, jeho střelu Vybíhal vyrazil. Konec poločasu patřil opět Lipové. Do odraženého míče se opřel lipovský kapitán, s vypětím všech sil jeho ránu Hýbl zneškodnil.
Svrhnout vedení na svou stranu mohl ve druhé pětačtyřicetiminutovce hostující Jamrich, snad z metru ale bránu s přispěním břevna přestřelil. O pár okamžiků po něm se pokusil zvrátit výsledek Martin Dostál, jeho střelu ale domácí obrana zblokovala. Nedáš - dostaneš. I toto otřepané pravidlo platilo v sobotním utkání. Šťastným střelcem se stal Ondřej Halouzka, který Vybíhala doslova prostřelil - 2:1. O navýšení domácích se pokusil Hanzelka, ale ani on, ani Menšík svým technickým pokusem nemířili mezi tři tyče. Ačkoliv měla Lipová více vyložených šancí, mohla odjíždět z Určic zcela bez bodu. Čtyři minuty před koncem se ale štěstí přeci jen přiklonilo i na jejich stranu. Domácí brankář neudržel centr Petra Dostála, ten tak skončil v síti a šlo se do penaltového rozstřelu - 2:2. V něm si již zkušenější borci z Lipové věděli rady, hlavně ale zásluhou brankáře Vybíhala, jenž lapil dvě penalty, u třetí mu pomohlo břevno. Dva body tak brali hosté, domácím zůstal nakonec jen bod.
Osobnost utkání
Dlouho to vypadalo, že se jí může stát domácí plejer Ondřej Halouzka, který vstřelil druhou branku svého týmu. Nakonec to ale nebyla trefa vítězná. Ten, kdo zajistil bod navíc, byl brankář Lipové Radek Vybíhal. Za svá záda totiž v rozstřelu nepustil ani jeden pokus domácích.
Zajímavost duelu
Před startem to vypadalo, že lavička domácích zeje prázdnotou. Nakonec díky odloženému utkání rezervního týmu Určic se přeci jen několik dalších jmen objevilo v zápise. Stejně tak se na hřišti objevilo kompletní plumlovské mužstvo, které si zpestřilo návrat z odloženého zápasu s Kojetínem.
Atmosféra střetnutí
V úvodu jsme zmínili, že počasí spíše vybízelo k příjemnějším činnostem než prochladnutí na fotbalovém utkání, přesto si do Určic našla cestu téměř stovka diváků. Možná jich bylo i o něco víc, ti zimomřiví se totiž mohli schovat na probíhající výstavě ovoce, zeleniny a květin...

Pohledem trenérů:
Pavel ZBOŽÍNEK - TJ Sokol Určice:
„Vnímali jsme, že hrajeme proti kvalitnímu soupeři, protože Lipová má velice kvalitní a zkušené hráče. Chyběli nám dva hráči ze základu, na což se nechci vymlouvat, ale náš tým se stále tvoří. Máme velice mladou sestavu, hosty jsme přesto předčili v bojovnosti, což bylo oceněno i ze strany soupeře, čehož si velice cením. Prodloužili jsme sérii neporazitelnosti, což nás může posunout zase o kousíček dál. Pro naše kluky to byla obrovská zkušenost, byli jsme dokonce velice blízko vítězství, přesto jsem s výkonem i výsledkem spokojen. Všichni kluci, včetně střídajících, odehráli zápas na plné pecky.“
Pavel RŮŽIČKA - SK Lipová:
„Nakonec jsme rádi za dva body, ale měli jsme mít tři. Měli jsme hned na začátku dvě tutovky, které jsme nedali, soupeř nás za to potrestal. První poločas herně dobrý, druhý jsme asi byli na vedlejší výstavě květin... (smích) Za stavu 1:1 jsme nedali tutovku, určitě by to vypadalo jinak. Nakonec nám druhý gól v podstatě domácí darovali. Penalty nám oproti loňsku zatím vychází. Abychom mohli uspět, museli bychom předvádět lepší fotbal a hlavně proměňovat šance. Věřím, že v dalším derby budeme úspěšnější.“

TJ Sokol Určice – SK Lipová 2:2 (1:1) PK 0:3
8. kolo ALEA sportswear 1.A.třídy skupiny B
Branky: 18. Halouzka P., 56. Halouzka O. - 32. Dostál M., 86. Dostál P., 
Žluté karty: 34. Zelina, 68. Halouzka P. -  36. Liška, 39. Moštěk, 61. Drexler, 85. Vybíhal
Rozhodčí: Vojtek – Slota, Januš
Diváků: 89

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...