Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

fotbal ilustracniS výjimkou Ondřeje Dostála a Víta Kopečného všechny fotbalisty vyslal do přátelské bitvy se Slavičínem kouč 1.SK Prostějov František Jura. S kempem v Luhačovicích se jeho tým rozloučil vysokým vítězstvím 6:2, zasloužilo se o něj šest různých střelců.

1.SK Prostějov - FC TVD Slavičín 6:2 (3:1)

Branky: Pavlík, Zelenka, Hirsch, Mazouch, Zatloukal, Kazár

Sestava 1.SK: Bureš (46. Kofroň) – Hloch, Zbožínek (60. Kocourek), Hunal, Krejčíř (46. Kazár) – Hirsch (60. M. Machálek), Zelenka (46. Svozil), Pavlík (46. Mazouch), Pančochář (60. Rus) – T. Machálek (46. Zatloukal), Pospíšil (46. Fládr). Trenér: František Jura.

Účastník moravskoslezské divize „E“ zápas pojal vskutku jako bitvu, zejména v úvodu hru řádně přitvrdil, až se při některých zákrocích začaly prostějovskému kouči tvořit vrásky na čele. „Prvních třicet minut byli agresivní, v některých fázích až moc. Jejich motivace byla přehnaná, spousta faulů. Bylo to těžké, ale vydrželi tímto stylem jen půl hodiny a pak postupně odpadali,“ vyjádřil se k tvrdé hře soupeře Jura.

Ač šlo jen o přátelák, měl pro přístup soupeře vysvětlení. „Tak je to pořád, proti nám se chce každý vytáhnout. Platí to nejen v mistrovských utkáních, ale i v přátelských,“ je přesvědčen. Jeho hráči s takovou hrou zpočátku nepočítali a zaskočilo je to, postupně se s tím však vyrovnali. Pro trenéra i celý oddíl je podstatné zejména to, že se nikdo nezranil. „Bál jsem se zranění, dokonce jsem kolem třicáté minuty přemýšlel, zda utkání opravdu dohrajeme. Rozhodčí to moc nezvládal,“ poznamenal Jura.

Hráči 1.SK sehráli duel až do konce a svou převahu dávali stále více najevo. Ještě před pauzou se krásně do šibenice trefil z dálky Pavlík, další góly přidali Zelenka s Hirschem. Ve druhé půli je napodobilo trio Tomášů Mazouch, Zatloukal, Kazár.

„Vystřídali jsme téměř celou jedenáctku. I s únavou, která v nohách hráčů byla, jsme to zvládli výborně a opravdu jsme v posledních třiceti minutách úplně jasně dominovali. Kdybychom dali desítku, nikdo by se nedivil,“ liboval si Jura a neopomněl zmínit, že ještě Mazouch trefil tyčku i břevno a čtyřikrát šli prostějovští hráči sami na gólmana. „Ve druhé půli Slavičín odpadl definitivně a 6:2 je milosrdný výsledek,“ doplnil.

Potěšilo jej i to, že mohl opět testovat a třeba Pančochář se ve druhé půli objevil v útoku, Krejčíř v první půli naskočil na post levého obránce. „U nás sice Pavel hrává napravo, ale převážnou část kariéry odehrál nalevo. Zkoušíme alternativy, jak to může být,“ podotkl. Šetřil pouze Ondru Dostála, jenž laboroval s bolavou holení, a Víta Kopečného, který se do hry zatím nezapojuje.

Na zápasové zpestření se mohou hráči 1.SK těšit i tento víkend, v neděli nastoupí v Čáslavi proti tamějšímu FK. „Pro Čáslav je to generálka na druhou ligu a věřím, že to bude kvalitní zápas. Znojmo bylo velice těžkým soupeřem a myslím si, že Čáslav bude podobná. Jsme rádi, že se s nimi můžeme poměřit,“ vzkázal před duelem se čtrnáctým celkem druhé nejvyšší soutěže František Jura.

Kralice hrály jen jednou, Čechovice vůbec

Čáru přes rozpočet učinila několika regionálním klubům středeční bohatá sněhová nadílka. Mimo jiné tak Čechovice zrušily přátelák s dorostem 1.SK Prostějov, Kralice musely odložit své druhé utkání na turnaji v Chropyni proti Troubkám. Tým Petra Gottwalda tak sehrál jediný zápas – o víkendu proti Kojetínu.

FC Kralice na Hané - FK Slavoj Kojetín 2:3 (0:2)

Branky: Cibulka, Lehký

Sestava Kralic: 1. poločas: Krejčí – Vitásek, Martinec, Jano, Jamrich – Novotný, Chvojka, Vybíhal, Šín, Cibulka – Bošek. 2. poločas: Valtr, Martinka, Neoral, Chvojka – Petrásek, Dočkal, Nečas, Vybíhal, Cibulka – Lehký. Trenér: Petr Gottwald.

Do střetnutí s vedoucím celkem „B“ skupiny I.A třídy vyslal Gottwald dvě značně odlišné jedenáctky a lépe si vedla ta druhá a papírově silnější. „Do první půle jsem poskládal spíše béčkovou sestavu, abych viděl, jak si dokáží poradit bez zkušených hráčů, jak jsou schopni hru dirigovat, mluvit, posouvat se,“ prozradil své plány.

A dlouho byl velmi spokojen a mile překvapen i z představení první skvadry, několik individuálních chyb však jeho obrázek poupravilo. Ke druhému poločasu vyslal to nejsilnější, na zvrat to ale ani tak nestačilo. „To už byl jiný zápas, tam jsme kralovali my, ale už jsme nesrovnali. Měli jsme snad deset gólových šancí, ale nepadalo nám to tam,“ mísily se v Gottwaldovi dojmy.

Vstřelit branku se jeho hráčům podařilo jen dvakrát – nejprve se střelou podél gólmana prosadil po úspěšném napadání a akci středem Josef Cibulka, na 2:3 snižoval dorážkou přímého kopu Jaroslav Lehký. „Kromě toho spousta šancí, do našeho prvního gólu jsme měli tak osm gólovek, jen Jarda Lehký byl ve čtyřech, dále Cibulka, Dočkal, Nečas. Bohužel, mohl druhý poločas skončit vyšším rozdílem pro nás. I takový je fotbal,“ krčil rameny Gottwald.

Jednalo se tak o zcela jiný výkon než proti Čechovicím. „Tam jsem neměl šest hráčů ze základní sestavy a musel jsem postavit mužstvo s hráčů, kteří normálně nehrávají. Přesto jsem byl překvapen, do stavu 3:2 byli kvalitními náhradníky na posty,“ vrátil se k týden starému duelu Gottwald. Nyní čekají na Kralice zřejmě opravdu dva duely – ve středu odložený s Troubkami, v sobotu opět v Chropyni proti domácímu výběru.

Čechovice musely vzít zavděk obyčejnými tréninky, utkání se dočkají až v sobotu proti Troubkám. „Přípravu nám to ale nenarušilo, tento týden pojedeme klasicky tři tréninky a zápas,“ nepanikaří kouč Čechovic Jaroslav Liška.

Určice zdolaly Nové Sady, v pátek volí nové vedení

O poznání těžšího soupeře než před týdnem porazili na umělce v Holici fotbalisté Určic. Zatímco v prvním přípravném duelu to byl dorost 1.HFK Olomouc, v sobotu odpoledne tým ze špice I.A třídy Nové Sady. Trenér Evžen Kučera opět neváhal experimentovat a hráči si každých patnáct minut měnili pozice, i tak vstřelili o jednu branku víc než soupeř a zvítězili 3:2.

TJ Sokol Určice - FK Nové Sady 3:2 (2:1)

Branky: Halouzka 2, Petržela

Sestava Určic: Nejezchleb – Javořík, Peka, Ján – Matoušek, Skopalík, Holly, Vaněk, Los – Vodák, Halouzka. Střídali: Hochman, Petržela, Števula. Trenér: Evžen Kučera.

„V rámci tréninku to bylo dobré. Zápas byl úplně někde jinde než s dorostenci 1.HFK. Jak po fyzické, tak po taktické stránce,“ chválil si Kučera. Žádné velké závěry nechtěl z herního projevu a výsledku vyvozovat, přesto to podle něj účel splnilo. Na stoperu tak mimo jiné naskočili Ondra Petržela i Martin Peka, na levé záloze to zkusil Tomáš Los. „Cílem je, aby se každý snažil na postě odehrát to nejlepší. Zjistil, co je kdo schopen kde předvést,“ těší Kučeru.

Pro duel se musel určický kouč obejít několika fotbalistů a k dispozici měl jen dva gólmany a dvanáct hráčů do pole. V přípravě již maká i Jakub Coufal, po těžkém zranění kolene to ovšem zatím stále na zápasovou prověrku nevypadá. „Zatím jsme to ještě neriskli. Chtěli bychom ho ale ještě zapojit do utkání, otázkou je, co mu koleno dovolí,“ netroufá spekulovat Kučera.

Po dvou duelech na holické umělce změní Určičtí mírně povrch a k třetímu přáteláku se přesunou na umělou trávu do Mohelnice. „První utkání s béčkem HFK nás čeká na umělce, takže vše směřujeme k tomuto utkání, byť doufáme, že ke konci již budeme moci trénovat i na trávě. Trénujeme na ní dvakrát týdně a pak si budeme muset spíše zvykat na normální terén,“ pousmál se úspěšný trenér.

Den před sobotním duelem se odehraje další důležitý moment – členové Sokola Určice si v místní sokolovně zvolí nové fotbalové vedení. Dočasný předseda klubu Petr Kouřil shromažďuje přihlášky až do středy a žádná jména zatím nechtěl prozradit.

Přípravné zápasy na jarní část fotbalových soutěží se začínají rozjíždět na plné obrátky a minulý týden odehráli své duely kromě 1.SK Prostějov, Kralic na Hané a Určic i muži Klenovic, Jesence, Mostkovic, Přemyslovic či Skalky.


TJ Sokol Klenovice na Hané – 1.SK Prostějov U19 4:1 (2:0)

Branky Klenovic: Šlézar 2, Všianský, Borovský

Sestava Klenovic: Rec (46. Viktora) – R. Cetkovský, Kaděra, Liška, Lakomý – Hladík (46. Frýbort), Rozehnal, Zbožínek, Šlézar – Borovský, Prokop (25. Všianský). Trenér: Milan Nekuda.

„Byl to dobrý přátelák a splnil svůj účel. Kluci se těšili, dosud totiž jen běhali a posilovali. Pro dorost je výsledek až moc krutý, dvakrát trefili tyč a jednou břevno. Zkoušeli jsme nové hráče, mohu být spokojen,“ pronesl po utkání kouč Klenovic Milan Nekuda.

SK Jesenec – TJ Sokol Mostkovice 1:3 (1:3)

Branky: Burian – Kapounek, Pospíšil, M. Vojtíšek

Sestava Jesence: Kýr – Žouželka, Továrek, H. Burget, Horák – Zajíček, Čížek, Burian – Vysloužil, Z. Tichý. Trenér: Josef Takáč.

Sestava Mostkovic: Lukáš – Hanák, Karafiát, Milar, V. Vojtíšek – Kapounek, O. Zapletal, Šlambor, Musil – Dadák, Pospíšil. Trenér: Jiří Kamenov.

„Zápas to byl dobrý, měl svou úroveň. Jenže my jsme přijeli jen v deseti lidech. Kluci se snažili, dohráli to dobře a poděkoval jsem jim, ale já jsem od toho očekával víc. Chybělo mi pět hráčů a pro přípravu mi to nedalo nic,“ převažovalo zklamání u trenéra Jesence Josefa Takáče.

„Jesenec sice přijel nekompletní, výsledek mě ale v únoru nezajímá. Hráči se mohli bez stresu předvést na jiných postech, třeba Radka Hanáka jsem vyzkoušel v útoku, záloze, na pravé obraně i stoperovi a Pavla Musila na levé záloze i pravé obraně. Sestava se hodně měnila a mezí mě jen neproměňování šancí. Třeba Pospíšil šel třikrát sám na brankáře a zazdil to. Herně to bylo dobré, oproti Konici jsme podali zlepšený výkon,“ cenil si hry mostkovický kouč Jiří Kamenov.

TJ Sokol Přemyslovice – FK Skalka 2011 0:2 (0:1)

Branky: Karásek 2

Sestava Přemyslovic: K. Konečný – L. Deutsch, Kovář, J. Rozsíval, Mucha, Smékal, Horníček, Růžička, Kučera, Slavíček, Barna, Možný, Tyl, Havelka. Trenér: Rudolf Švehla.

Sestava Skalky: A. Glouzar – Jura, O. Mlčoch, Debčák, Mašík, M. Glouzar, Pinkava, P. Mlčoch, Spisar, Karásek, Slamenec. Střídali: Molčík, Krchňák, Merda, Maňák. Trenér: Lukáš Mráček.

„Bylo znát, že Skalka má zkušené hráče, kteří již něco odehráli ve vyšších třídách. Toto mužstvo nemá ve IV. ani III. třídě co dělat. My jsme zatím v plné přípravě a kluci dostali den před utkáním pořádně zabrat. Herní příprava přijde až v březnu, teď to musí hráči přetrpět,“ zmínil přemyslovický trenér Rudolf Švehla.

„Byl to nás první zápas a v první půli to bylo znát. Poté jsme však měli více ze hry a zaslouženě jsme vyhráli. Pochválil bych celý tým. Teď máme zápasové volno, až v sobotu 2. března hrajeme v Prostějově s Dobromilicemi,“ zhodnotil duel kouč Skalky Lukáš Mráček.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...