Dobré odpoledne, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Fotbal je celosvětovým fenoménem a nejinak je tomu i v Čechách a na Moravě. Suverénně největší členská i klubová základna staví fotbal na první pozici republikových sportů. Historicky se hraje prakticky v každé dědině, o popularitě tohoto sportu svědčí i televizní seriály a celková sledovanost výsledků soutěží všech úrovní. Nezastupitelné místo v rámci bývalého Československa a následně České republiky má i Prostějovsko. V posledních desetiletích však místní region nehraje takzvaně „první housle“, ani žádnou významnou roli. Před pár lety dokonce neměl ani svého zástupce výše než v krajském přeboru. Večerník se zaměřil na poslední pětiletku, s tím, jakou vlastně Prostějovsko hraje v celorepublikovém fotbalovém měřítku roli.

Eskáčko ční o parník
Jednoznačnou a bezkonkurenční jedničkou regionu je klub 1.SK Prostějov. Subjekt založený na troskách Železáren Prostějov, se má v posledních letech čile k světu. Elitní mužstvo šlo strmě nahoru, když se z divizní soutěže prokousalo loni až do druhé ligy a současně působí v MSFL, ve které patří k největším favoritům. Velmi dobře si počíná eskáčko i na mládežnickém poli. V žákovských kategoriích působí týmy 1.SK v nejvyšších soutěžích své věkové kategorie, stejně tak i v mladším dorostu. Starší dorost pak každoročně atakuje čelo druhé nejvyšší soutěže a například v loňském roce mu utekla baráž o postup mezi elitu jen o pověstný chloupek. O kvalitní práci s mládeží svědčí i fakt, že kádr třetiligového mužského áčka tvoří více než z poloviny vlastní odchovanci. Několik borců z líhně eskáčka pak okusilo, či stále figuruje v českých reprezentačních mládežnických výběrech.

Region pokulhává
Postavení dalších klubů v porovnání s eskáčkem už ovšem tak slavné není. Zvláště v posledních letech se pak jedná spíše o klesající úroveň, než nějaký vzestup. Časy, kdy válčila Lipová ve třetí lize a v kraji reprezentovaly místní region až tři celky, jsou dávno pryč. Druhým nejvýše postaveným týmem momentálně jsou Kralice na Hané, dlouhodobý účastník krajského přeboru. V předešlých letech sice měly navrch Určice, ale nedávná divizní éra je, zdá se, nezadržitelně pryč. Uspokojení nemůže dávat ani devítka prostějovských zástupců v I.A třídě a další šestka v I.B třídě Olomouckého KFS. V porovnání se srovnatelně velkými okresy je na tom Prostějovsko spíše bídně než špatně... Ani jeden okresní tým v divizi, osamocený vyslanec v krajském přeboru, to příliš prestiže regionu nepřidává!

Mládež na ústupu
Současná doba mládežnickému fotbalu na nejnižší úrovni nepřeje. Konkurence ´módních´ sportů a celková zpohodlnělost celé společnosti moc k fotbalu netáhne. Odráží se to i na ubývající členské základně, což se pak projevuje i na výsledcích jednotlivých klubů. Rozvoji fotbalové mládeže v regionu také moc nenahrávají kroky Fotbalové asociace České republiky (FAČR), které jsou „nápomocni“ spíše projektům velkých klubů. Zakládaná mládežnická centra odčerpávají venkovským oddílům největší talenty, které pak nemají dostatečný počet mládežníků na to, aby vůbec poskládaly družstva do oficiálních soutěží. Výjimkou tak nejsou okresní žákovské přebory o osmi týmech, ve kterých navíc dochází k obrovským výkonnostním rozdílům. V oficiální sezóně tak sehraje žákovský výběr okresní úrovně například pouze tři vyrovnané zápasy, což samozřejmě na růstu výkonnosti nepřidá.

Fotbal stále baví
O tom, že je fotbal pro děti a rodiče přes veškeré neduhy stále zajímavý, však svědčí početně velmi solidně obsazené soutěže přípravek. Například Prostějovsko eviduje v posledních letech výrazný nárůst oddílů, které se věnují nejmenším fotbalistům. Do letošní sezóny se přihlásilo jedenadvacet týmů v kategorii starší přípravky, o jeden méně do mladších přípravek. Pozitivní je také zvyšující se počet týmů v žákovských okresních soutěžích. Velká úmrtnost je ale při přechodu do dorostenecké kategorie. Letos například nebude poprvé v historii v rámci okresu soutěž dorostu! Oficiálně podalo přihlášku pouze pět oddílů, které byly po dohodě s krajským fotbalovým svazem převedeny do jeho soutěží.

Svaz se zbláznil?
Fotbalovým zákulisím také hýbe další téma. Z FAČR přišla v průběhu jara na okresní svazy informace, že by se měla v brzké době zakládat dlouhodobá soutěž veteránů nebo soutěže 5+1 dospělých. Drtivá většina funkcionářů vesnických oddílů jen nevěřícně kroutí hlavami. V důsledku by to znamenalo prakticky zánik fotbalu jako takového na malých obcích. Kádry většiny celků nejnižších soutěží tvoří téměř z poloviny hráči okolo pětatřiceti let, kteří když by se zařadili do veteránských soutěží, tak by pravděpodobně neměli čas ani sílu nastupovat v jedenáctkovém fotbalu. Ta samá situace by nastala i při založení soutěží v malé kopané. Komu by se chtělo a našel by si čas ještě na velký fotbal?
Hlasy z fotbalového zákulisí znějí až nečekaně shodně - svaz dělá všechno proto, aby fotbal jako takový, přestal na malých obcích existovat úplně!

33 graf133 graf2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...