Dobrý večer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Domácí premiéra ve druhém kole aktuálního ročníku MSFL byla v jistém smyslu napjatě očekávaná. Bylo to totiž poprvé po jarní druholigové blamáži, kdy se obrozený tým 1.SK Prostějov představil vlastním fanouškům. S příchodem nového trenéra Oldřicha Machaly se leccos změnilo a otázkou prvních mistrovských zápasů zůstává, do jaké míry se změny promítnou do fotbalové reality. Výsledkově tedy zatím stoprocentně.

Stav před výkopem
Před trenérským triumvirátem 1.SK Prostějov stála uplynulou sobotu základní otázka rozložení zátěže do náročného „anglického“ týdne, který může být v průběhu podzimní části jediný, tedy pokud eskáčko zázračně nepostoupí do třetího kola poháru. I to byl jeden z důvodů, proč se v základní sestavě neobjevil útočník Píchal, který navíc nebyl v uplynulém týdnu stoprocentně fit. Jeho místo na levém kraji zálohy zaujal Hapal, podhrotového hráče představoval střelec vítězné branky z Rýmařova Langer. Změny doznala i stoperská dvojice, do níž se vedle parťáka Schustera vrátil Sus, ve středu pole nastoupil od začátku Fládr. Za Hlučín nastoupili vesměs mladí hráči, jimž věkový průměr „kazil“ pouze téměř šestatřicetiletý kapitán Žižka.

Vývoj zápasu
Utkání vcelku dobře demonstrovalo rozdíl mezi druhou a třetí nejvyšší soutěží. A to nejen co do předvedené hry, ale vůbec fungování všech aktérů na hřišti. Hra neměla spád a potřebnou šťávu, takže diváci byli vděční za každý náznak povedené akce, kterých se zejména z hostující strany příliš nedočkali. Hráčům přitom výrazně pomohla změna počasí, místo pátečního dusna panovaly ideální fotbalové podmínky. Domácí předváděli sice klidnější hru než v Rýmařově, do nějaké systémovosti měl obraz hry ještě daleko. Po uklidňujícím úvodním gólu v závěru první půle naprosto vypadli z role a srovnání stavu ze strany Slezanů viselo na vlásku. Kupodivu ale vyšlo to, čeho bylo v přípravě jako šafránu – efektivita zakončení. Chvíli po poločase bylo o výsledku prakticky rozhodnuto a zápas se v poklidu dohrával.

Zásadní okamžiky
Po čtvrthodině hry se o první slibnější akci pokusil Šteigl, jeho průnik ale odvrátila obrana Hlučína na roh. Nezdarem skončila i akce Hapala s Langerem. Aktivita v křídelních prostorech ale nepolevovala a odtud bylo také zaděláno na důležitou první branku utkání. Sečkář potáhl balón, přihrál pod sebe do druhé vlny, kam si naběhl z protější strany Machynek a umístěnou střelou k tyči rozjásal slušně zaplněný stadion - 1:0. Do poločasu ještě Hapal ostrou střelou pouze sestřelil soupeře na hranici šestnáctky.
I druhá branka sedm minut po přestávce padla po vydařeném centru. Tentokrát si nabídku zleva zpracoval ve velkém vápně Šteigl, zkušeně se uvolnil a opět umístěnou střelou nedal Kolenkovi šanci - 2:0. I Hlučín předvedl vydařené kombinace. Žižka vybídl ke sprintu Mace, který našel dobře postaveného Málka, jeho pokus ale zablokovala domácí obrana. Ani Krautova nabídka do sprintu Krejčímu vrásky domácímu brankáři nepřidala. Do brejkové situace se řítil také na domácí straně Hapal, jeho odstavení od míče v pokutovém území pojal sudí s klidem. Čtvrt hodiny před koncem ještě hlavičkoval po nepřímém volném kopu Sus, branka Hlučína ale odolala.

Osobnost utkání
Ve výraznou postavu eskáčka začíná zcela jistě vyrůstat ofenzivní hráč Lukáš Hapal. Přestože se ještě v soutěžních zápasech netrefil do černého, jeho přístup k utkání i ke každému dotyku s míčem lze nazvat příkladným. Po nepovedených druholigových akvizicích je právě Hapalovo angažmá na Hané výraznou posilou pro tým. A to nejen na hřišti, ale i v kabině.

Zajímavost duelu
Zatímco realizační tým při servisu kolem samotného utkání dával najevo své zkušenosti nabyté během roční zkušené v druhé lize, trochu překvapením zůstal nezájem médií, dokonce i těch, které působení týmu ve třetí lize běžně monitorovaly. To, že on-line zpravodajství z amatérského fotbalu se někdy omezuje pouze na statistiky, je možná smutné, ale trochu pochopitelné vzhledem ke streamování zápasu na internetu. Kromě Večerníku však nikdo neměl o bezprostřední dojmy hlavních aktérů po zápase zájem...
.
Atmosféra střetnutí
Solidní návštěva v ochozech dala pocítit opatrné očekávání fanoušků, jak si bude jejich tým vést ve staronové soutěži. Do hlediště podzimní premiéra přilákala řadu známých tváří točících se okolo prostějovského fotbalu, třeba někdejšího útočníka i stopera Tomáše Zatloukala nebo bývalého sportovního manažera Ladislava Dudíka. V roli diváka se na utkání s chutí podíval i bývalý rozhodčí a donedávna fotbalový delegát Miroslav Juránek.

Pozápasové hodnocení trenérů
Oldřich MACHALA – 1.SK Prostějov:
„Zápas se nám vydařil. Byli jsme důrazní, neudělali jsme žádnou chybu. Soupeř neměl jedinou příležitost. V obranné fázi jsme hru zvládli na výbornou, uhlídali jsme i standardky, z čehož mám radost. Ale trošku ještě něco chybí v útočné fázi. Důležité je, že máme šest bodů. Některé nebezpečnější situace soupeře jsme si zavinili sami, když jsme mohli míč jednoduše odkopnout. Škoda, že se ještě netrefil Hapal. Ale zase udělá spoustu práce pro mužstvo. Utkání s Opavou bude takový bonbónek. Opava bude zápas brát stoprocentně a my se na něj také chceme nachystat. Čeká nás kvalitní soupeř a chceme ho potrápit. Co se taktiky na zápas týče, uvidíme v pondělí, jak na tom budeme zdravotně.“
Radomír KORYTÁŘ – FC Hlučín:
„Myslím, že jsme byli lepším týmem. Hráli jsme více na míči, kombinovali, ale Ale pak udeřil soupeř, dal nám úvodní branku. Ve druhém poločase jsme se snažili vyrovnat, soupeř zase udeřil a bylo to 2:0. Bohužel jsme nebyli produktivní ani nebezpeční před soupeřovou bránou. My jsme kombinační mužstvo, umíme podržet balón, ale chybí nám ten hlad v pokutovém území soupeře a tím pádem nedáváme góly. To je naše slabší stránka. Ale jdeme dál... Moc jsem od začátku sezóny nečekal. Tým byl doplněn o několik hráčů z dorostu, hrajeme s mladými kluky, kteří ještě nemají ani dvacet let. Bude to chvilku trvat, než se s tím srovnáme a potom to půjde.“


Statistiky
1.SK Prostějov – FC Hlučín 2:0 (1:0)
2. kolo FORTUNA MSFL
Prostějov (4-1-1-1)
Jícha
Machynek
Sus
Schuster
Sečkář
Šteigl
Pančochář
Fládr
Hapal
Langer
Kroupa
Branky: 24. Machynek, 52. Šteigl
Střely na branku: 3
Střely mimo branku: 2
Rohové kopy: 5
Žluté karty: 11. Šteigl, 54. Pančochář, 65. Hapal
Střídání: 61. Hirsch za Fládra, 83. Rus za Langera, 87. Zapletal za Šteigla
Trenér: Oldřich Machala
FC Hlučín (4-5-1)
Kolenko
Massaniec
Macík
Heinik
Mac
Krejčí
Málek
Žižka
Foltyn
Fojtík
Kraut
Branka: -
Střely na branku: 1
Střely mimo branku: 3
Rohové kopy: 4
Žluté karty: 48. Heinik
Střídání: 58. Dostál za Massaniece, 70. Jančík za Fojtíka, 83. Ságner za Krejčího
Trenér: Radomír Korytář
Rozhodčí: Z. Kneisl – Vrťo, L. Kneisl
Diváků: 569



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...