Dobrý podvečer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jednoměsíční příprava 1.SK Prostějov na novou sezónu je u konce. Jejím společným jmenovatelem by mohlo být slovo NOVÁČEK. Sám klub je totiž nováčkem, i když samozřejmě „staronovým“, načež v Moravskolezské fotbalové lize, kde se potká s nezvyklým počtem dalších nováčků. A v neposlední řadě má nováčky i ve svém kádru, i když jich podle testovaných hráčů mohlo být i víc.

Pokud lze soudit z různých ohlasů, příprava je v prostějovském klubu vnímána víceméně pozitivně. Přestože výsledky v tomto období tradičně nebývají tím nejdůležitějším, tentokrát byl opak tak trochu pravdou. Eskáčko se totiž po jarní mizérii muselo znovu „naučit vyhrávat“. Zpočátku to šlo ztuha, první čtyři zápasy se ještě nevydařily, kromě utkání s 1.HFK Olomouc byl ale herně a v míře nasazení patrný zřetelný posun.
V úvodním soutěžním utkání, kterým byl duel prvního kola MOL Cupu v Mohelnici, se však karta obrátila a poslední tři zápasy mohly prostějovské fotbalisty naladit na vítěznou vlnu. Pro psychiku týmu je to velmi důležité, zvlášť pokud vezmeme v úvahu stále ještě dosti nízkou střeleckou produktivitu. Přitom šikovných ofenzivních hráčů je v Machalově výběru hodně a není příliš přehnané tvrzení, že z útočné vozby by měla jít na soupeře hrůza.
Ke kapitánu Karlu Kroupovi, kterého v uplynulém ročníku dostihly zdravotní problémy, a ve druhé lize tedy nemohl předvést to nejlepší, se přidala další dvě útočná esa - třetí ligou ostřílený Lukáš Hapal a mladíček David Píchal. Pro něj je jistě mrzuté, že se neprobojoval do kádru prvoligového Zlína, na druhou stranu je pro eskáčko jeho návrat do sestavy velkým přínosem. David totiž spolu s dalším rychlonohým záložníkem Janem Šteiglem umí řádně provětrat soupeřovu obranu a servírovat centry před branku. Šteiglovi se to v přípravných zápasech věru dařilo a bude-li zdravotně v pořádku, neměl by o místo v základní sestavě přijít.
Velká tlačenice bude o místo středních záložníků. Výrazně se na konstruktivním postu profiloval Josef Pančochář, který se stává jedním z pilířů týmu. Přestože je původem z Olomouce, už za svou kariéru zapustil kořeny v Prostějově a hraje srdcem i hlavou. Pro fotbalistu ideální kombinace. To samozřejmě platí i o Martinu Hirschovi, který promeškal začátek přípravy kvůli zranění z tréninku. Jakmile se ale objevil na hřišti, začal na pravé straně výrazně podporovat útok a připravil si několik zajímavých šancí. Na svém postu má velmi těžkou konkurenci, protože Lubomír Machynek také prokázal svůj obvyklý standard a nelze závidět trenérovi jeho dilema při skládání sestavy.
Stoperská dvojice se v zásadě ustálila ve složení dvou Alešů - Schustera a Ruse, zčásti také proto, že Martin Sus laboroval se zraněním. Tento hráč je ale velmi užitečný také na pozici defenzivního záložníka, což v prostějovském dresu předvedl už několikrát. Dalším stoperem do party může být ukrajinská posila Alex Pernackij, který v posledních dvou přípravných utkáních zanechal příznivý dojem. Mnoho alternativ nemá kouč Machala na levém kraji zálohy, kde se po testovaných hráčích usadil Michael Sečkář. I ten je znám ofenzivním laděním a dokáže podpořit útok. Mezi tři tyče přivedli trenéři po jednovíkendové štaci srbského gólmana Stefanoviće perspektivního mladíka Filipa Jíchu, který „z placu“ odchytal pohár v Mohelnici. Soupeř jej tam ovšem příliš neprověřil a tak nasazování brankářů bude asi hodně zajímavé.
Okřídlené přísloví o dvojnásobném vstupování do téže řeky se potvrzuje i v případě MSFL. Prostějov se totiž ocitl ve značně obměněném prostředí, byť většinou narazí na staré známé soupeře. Hned pětice bude ale úplně nová. Už druhou sezónu bude hrát třetí ligu ostravská Odra Petřkovice, která coby loňský nováček patřila k výrazným překvapením soutěže. Prostějov se ovšem s tímto klubem ve třetí lize potká poprvé, stejně jako se čtveřicí nováčků letošních. Připomeňme, že takový počet vděčí za absenci rezerv prvoligových týmů, které se nepřihlásily do MSFL kvůli povinnosti hrát juniorskou ligu. Vzhledem k tomu, že „béčka“ obvykle tvořili právě mladí fotbalisté, je příčina zřejmá. Kromě vítězů obou moravských divizí, tedy Valašského Meziříčí a Hodonína, se tedy o soutěž výš posunuly i týmy z druhých míst, Uherský Brod a Rýmařov, první soupeř eskáčka.
1.SK Prostějov se ocitne v nelehké pozici. Na klub, který nakoukl do profesionální soutěže, z které si přes množství porážek odnesl také cenné zkušenosti, se bude chtít každý účastník MSFL vytáhnout. Jenže to není pro eskáčko vlastně nic nového. Přesně tohle zažívalo několik předešlých třetiligových sezón, v nichž platilo za jednoho z favoritů prošpikovaným několika zvučnými jmény.
I tentokrát bude Prostějov platit v naprosté většině zápasů za jasného favorita. Zvládne tuto roli?


představujeme kádr 1.SK Prostějov pro podzimní část sezóny 2017/2018

FILIP JÍCHA
číslo dresu: 1
narozen 9. dubna 1996
post: brankář • přezdívka: -

Jedna ze čtveřice nových tváří před nadcházející sezónou. Přišel poté, co nevyšla akvizice srbského gólmana Stefanoviće. Odchytal pohár v Mohelnici, kde jej soupeř příliš neprověřil. Trochu malá neznámá.

DOMINIK NEORAL
číslo dresu: 26
narozen 14. ledna 1991
post: brankář • přezdívka: dodo

Jarní zápasy ve druhé lize mu příliš nevyšly, stejně jako pro ostatní byly minuty ve FNL pro něj cenné ponaučení. Přípravu odchytal bez problémů a má šanci se mezi tři tyče podívat častěji.

MARTIN SUS
číslo dresu: 24
narozen 8. května 1989
post: obránce • přezdívka: susák

Druhou ligu si příliš neužil, téměř celý ročník jej pronásledovaly zdravotní problémy. V přípravných zápasech nastupoval na místě defenzivního záložníka, kde je jeho důraz znát.

ALEŠ SCHUSTER
číslo dresu: 21
narozen 26. října 1981
post: obránce • přezdívka: šusťa

Jedna z nejpovedenějších akvizic poslední doby. Spolehlivý hráč, pilíř zadních řad. Má obrovský přehled ve hře a na svém postu přitom dokáže hrát s minimem karet. Ještě aby vydrželo zdraví...

ALEŠ RUS
číslo dresu: 18
narozen 18. dubna 1994
post: obránce • přezdívka: alda

Ročník ve druhé nejvyšší soutěži byl pro něj velkou školou. Zabydlel se na místě stopera, prokazuje dirigentské schopnosti a dokáže v krizových situacích vyburcovat tým. Roste vedle zkušeného Schustera.

ALEX PERNACKIJ
číslo dresu: 4
narozen:
post: obránce • přezdívka: -

Přišel až v závěru přípravy na poslední dvě utkání, v nichž se na stoperu nejevil vůbec špatně. Prolomil legionářské dveře v eskáčku a ukazuje, že může být dobrou aletrnativou v jeho zadních řadách.

MARTIN HIRSCH
číslo dresu: 19
narozen 14. března 1989
post: obránce • přezdívka: máca

O začátek letní přípravy přišel kvůli zranění, po návratu na trávník sršel evidentní chutí do hry. Ve třetí lize bude mít mnohem víc prostoru pro ofenzivní aktivity, o které se nezdráhá pokoušet.

LUBOMÍR MACHYNEK
číslo dresu: 16
narozen 19. listopadu 1994
post: obránce/záložník • přezdívka: endži

Při Hirschově zranění jasná volba na pravý kraj obrany. Přestože nepodniká tolik ofenzivních výletů, má cit být na správném místě a umí chladnokrevně zakončit. Jeden z několika odchovanců.

MICHAEL SEČKÁŘ
číslo dresu: 8
narozen 1. prosince 1996
post: záložník • přezdívka: sečky

Další kmenový hráč a momentálně téměř jediná alternativa na místo levého obránce, což není úplně jeho parketa, může však dobře uplatnit svou rychlost a kvalitní centry. Měl by letos dostat více příležitostí.

LUKÁŠ PETRŽELA
číslo dresu: 23
narozen 13. června 1997
post: záložník • přezdívka: mrkva

Po hostování v olomoucké Holici se plně zapojil do letní přípravy. V záložní řadě panuje v současnosti poměrně velká konkurence a tak zřejmě bude muset trpělivě čekat na svou příležitost.

ZDENĚK FLÁDR
číslo dresu: 17
narozen 10. ledna 1994
post: záložník • přezdívka: frenk

Během druholigové sezóny vypadl na čas ze základní sestavy, příprava mu ale herně i gólově vyšla. O místo ve středu zálohy bude muset tvrdě bojovat, což by mu mohlo v jeho setrvalém progresu pomoci.

JOSEF PANČOCHÁŘ
číslo dresu: 9
narozen 20. června 1991
post: záložník • přezdívka: panča

Za roky odehrané v Prostějově vystřídal různé posty v obraně i záloze, poslední dobou nastupuje ve středu zálohy. Vyrostl ve velkého hráče. Jedna z klíčových postav, organizátor hry.

TOMÁŠ LANGER
číslo dresu: 22
narozen 20. února 1994
post: záložník • přezdívka: lany

Přípravu odehrál ve středu zálohy a utkání mu herně vyšla. I pro něj platí, že místo na hřišti si bude muset vysloužit usilovnou prací v tréninku. Také on by měl dostat letos více prostoru a využít šance.

JAN ŠTEIGL
číslo dresu: 12
narozen 11. února 1995
post: záložník • přezdívka: štajgy

I loni mu příprava na druhou ligu vyšla, pak jej ovšem zastavily zdravotní komplikace. Vynikající krajní záložník, má našlápnuto ke skvělé sezóně. Na jeho talent bude kouč hodně spoléhat.

MICHAL ZAPLETAL
číslo dresu: 15
narozen 1998
post: obránce/záložník • přezdívka: capl

Uplynulou sezónu alternoval v týmu „U19“, kde byl lídrem týmu, a u mužů. Nyní se už napevno zabydlel v kádru a po zkušenostech z druhé ligy má týmu i přes své mládí rozhodně co nabídnout.

KAREL KROUPA
číslo dresu: 3
narozen 27. dubna 1980
post: útočník • přezdívka: karlos

Stejně jako v případě Suse mu druholigová sezóna zdravotně vůbec nevyšla. Po herním výpadku je správně nažhaven na soutěžní zápasy a má být tahounem ofenzivy.

Lukáš Hapal
číslo dresu: 5
narozen 3. srpna 1992
post: útočník • přezdívka: hapy

Největší posila letní přípravy a syn slavného reprezentanta. Útočník s bohatými třetiligovými zkušenostmi, naposledy v Mohelnici hvězda týmu. Spolu s kapitánem mají za úkol zatížit konto soupeřů.

DAVID PÍCHAL
číslo dresu: 13
narozen 5. října 2000
post: útočník • přezdívka: pichy

Po třítýdenní přípravě s prvoligovým Zlínem se vrátil do Prostějova a má mu pomoci se usadit na špičce třetí ligy. Výrazný ofenzivní talent bude hrát nejspíš na levém kraji zálohy a chce udělat další krok.

VLADIMIR PETROVIĆ
číslo dresu: 14
narozen: 15. února 1997
post: útočník • přezdívka: vlado

Ze srbské Jagodiny přišel hned na úvod přípravy a trenéry přesvědčil o svém potenciálu. Odehrál většinu utkání, gólově se prosadil pouze jednou. Chybí mu prozatím větší důraz před brankou.

REALIZAČNÍ TÝM:

OLDŘICH MACHALA
trenér
narozen 4. srpna 1963

ROMAN POPELKA
asistent
narozen 28. října 1972

PETAR ALEKSIJEVIĆ
asistent, trenér brankářů
narozen 31. ledna 1977

MARTIN MUSIL
vedoucí mužstva
narozen 7. září 1968

MAREK ROBA
masér
narozen 22. září 1970

TOMÁŠ ČEPA
bezpečnostní manažer


VEDENÍ KLUBU:

FRANTIŠEK JURA
předseda klubu
narozen 25. ledna 1969

IVAN POLÁK
ekonomický manažer
narozen 12. ledna 1965

RADIM WEISSER
sportovní ředitel, vedoucí SCM
narozen 6. srpna 1969

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...