Dobrý podvečer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE+VIDEO Zajímavá konfrontace. Los prvního kola skupiny „B“ I.A třídy Olomouckého KFS si zalaškoval. Svedl totiž proti sobě někdejší farmu a „áčko“. Během tří let se však situace radikálně změnila. Momentálně by mohly být čechovickou farmou spíše Určice. Hostující tým disponuje zkušenými hráči, z nichž mnozí prošli právě Určicemi. Oproti tomu domácí soubor staví na místních odchovancích a v sezóně bude spíše sbírat cenné zkušenosti. Logicky tak brali tři body Čechovičtí, jejichž vítězství bylo naprosto zasloužené. 

TJ Sokol Určice – TJ Sokol Čechovice 1:3 (1:3)

Branky: 35. Paul - 12. Hatle, 33. Ján, 45. Kolečkář

Rozhodčí: Kundrát – Oulehla, Vrána. Žluté karty: 56. Krajíček (U). Diváků: 134.

Určice: L. Menšík – Slezák, Frehar, Zelina, Mohelník – Krajíček, T. Menšík, Paul, Plajner - P. Halouzka. O. Halouzka. Střídání: 64. Šnajdr za Mohelníka, 73. Bureš za Krajíčka, 78. Vodák za Plajnera. Trenér: Pavel Zbožínek.

Čechovice: Polák – Walter, Koláček, Maděrka, Š. Hanák – Novák, Kolečkář, Lakomý, Ján – Hatle, Haluza. Střídání: 57. Klváček za Haluzu, 70. Veselý za Waltera, 82. Chmelík za Jána, 89. Nejedlý za Haluzu. Trenér: Evžen Kučera.



Stav před výkopem

Situace v obou táborech byla před vstupním derby diametrálně rozdílná. Určická sestava je ve stádiu tvorby, navíc se musel domácí lodivod obejít bez dvou zkušenějších útočných opor – Michala Trajera a Patrika Zapletala. Hosté měli naopak k dispozici téměř kompletní sestavu, když chyběl jenom rekonvalescent Jahl.

Vývoj zápasu

Pomineme-li herní převahu Čechovic, bylo by utkání vcelku vyrovnané, kdyby se počítaly ložené šance. Domácí plejeři však na rozdíl od soupeře v zakončení naprosto selhali. Přes veškerou snahu se Určickým nepodařilo dotlačit míč do branky až na jednu výjimku ani z bezprostřední blízkosti. Hosté naopak skórovali hned první přímou ranou na bránu, a získali tak v derby tolik potřebné sebevědomí. Dalším aspektem, který převážil misky vah na stranu hostů, byl prostor. Určičtí nechávali soupeři až příliš volnosti ve středu pole a to je proti technicky vyspělým čechovickým hráčům cesta do pekel.

Zásadní okamžiky

Domácí tým se nechtěl smířit s rolí outsidera a vrhl se od první minuty do ofenzívy. Vytvořil si několik rychle po sobě jdoucích šancí, ale k vlastní smůle ani jednu nevyužil. Jako první se ocitl za obranou Plajner, jeho pokus o přehození brankáře Poláka však byl příliš dlouhý. Další příležitostí byla hlavička Petra Halouzky z malého čtverce, která však mířila přímo do náruče Poláka.

Jak se nakládá s šancemi, předvedli zanedlouho Čechovičtí. Kolečkář rychlý kontr po ose, doleva Ján a centr do pokutového území. Tam si našel míč diblík Hatle a nekompromisně ho poslal pod horní tyč - 0:1. Hostům vstřelený gól nasadil křídla a hýřili aktivitou. Po Haluzově střele vytěsnil Lukáš Menšík s námahou na roh. Po Novákově centru z pravé strany zakončoval rybičkou Haluza, ale míč prošel těsně kolem tyče. Další šanci měl na svědomí opět neudržitelný Ján. Jeho pumelici z levé strany Lukáš Menšík jen vyrazil, dorážející Novák však trefil pouze tyč. Skóre se měnilo podruhé, když po Haluzově nahrávce přesně k tyči zacílil Ján - 0:2.  Určice však přišly s bleskovou odpovědí. Svůj první rohový kop zahrával Tomáš Menšík, míč prošel napříč malým čtvercem a na zadní tyči nikým neobsazený Paul ho trkl čelem do sítě - 1:2. Domácí tým se pokoušel o zvrat, směrem na bránu soupeře posílal dlouhé nákopy. Po jednom z nich se odražený míč dostal k Paulovi, ten se pokusil přehodit vysoko postaveného Poláka, ale přestřelil i bránu. Na druhé straně se prodral do palebné pozice Haluza, ale konstrukci netrefil. Strhující poločas spěl ke konci, ale s daným stavem nebyl spokojený čechovický Kolečkář. Ve středu pole mu narazil Haluza míč, Kolečkář pak udělal ze tří protihráčů slalomové tyče a levačkou propálil Lukáše Menšíka - 1:3. Jakoby tato trefa zároveň s poločasovým hvizdem udělala za utkáním tečku...

Po změně stran se totiž hra přestěhovala do středu pole a vyložené šance ani jedna ze stran nevyprodukovala. Výjimkou byla akce Klváčka, po níž chyběl Jánovi k přesnému zakončení kousek. V úplném závěru se pak do ložené šance dostal určický Vodák, ale z jasné pozice poslal míč vysoko nad.

Osobnost utkání

Motorem čechovických akcí byl František Kolečkář. Obounohý fotbalista s výjimečným přehledem zakládal útočné akce a často se pokoušel o střelbu. Svým parádním kouskem na sklonku poločasu, kdy si individuálně vypracoval gól, sebral soupeři vítr z plachet a de facto rozhodl o jeho porážce. „Jamalův šatňák“ srazil domácí tým do kolen.

Zajímavost duelu

Při pohledu do zápisu o utkání vyplývá, že na sebe narazili staří známí. V době, kdy hrály Určice krajský přebor nebo divizi, se v jejich kádru vyskytovalo hned pět současných plejerů Čechovic. Navíc čechovickou loď kormidluje trenér Evžen Kučera, tedy muž, jenž dovedl Určice do divize a dokázal je v ní také jednu sezónu udržet.

Atmosféra střetnutí

Na to, že se jednalo o vcelku prestižní derby, proběhlo všechno v úplném klidu. Hráči na hřišti k sobě byli ohleduplní, za devadesát minut nebyl prakticky žádný tvrdý zákrok. V hledišti pak byly hloučky příznivců jedné, či druhé strany jakoby uspávány nadstandardní teplotou, a z hlediště tak nezazněla jediná sprostá nadávka.

Pozápasové hodnocení trenérů

Pavel ZBOŽÍNEK – TJ Sokol Určice:

„Ten zápas měl zvláštní vývoj. My jsme do něj vstoupili aktivně, chtěli jsme vstřelit první branku. Šance jsme ale neproměnili a soupeř dal první gól. To na kluky dolehlo a nestačili reagovat na další vývoj. Dalším zlomovým okamžikem byl gól do šatny. Šli jsme do druhé půlky s tím, že chceme dát zápasu náboj až do konce. Soupeři bych chtěl k vítězství pogratulovat. My jsme teprve na začátku dlouhé cesty.“

Evžen KUČERA – TJ Sokol Čechovice:

„Z toho utkání mám takový divný dojem. Soupeř měl na začátku dvě solidní šance, mohl skórovat. Potvrdilo se, že jejich obranná fáze není stoprocentní. Podařilo se nám dát góly, měli jsme převahu. Zbytečnou standardkou jsme inkasovali, naštěstí jsme ale dali třetí gól. Ve druhé půli už to bylo oboustranně o nakopávání. Oba týmy měly šance, ale celkově nic moc. Vezeme tři body z venku, takže jsem spokojený, ale... Musíme se držet na zemi.

1.A třída skupina „B“

1. kolo: Dub nad Moravou – Brodek u Přerova 1:3 (1:3), Šálek Josef – Omelka Jan, Mádr Michal, Zedek Filip, Kojetín – Kostelec na Hané 3:1 (0:1), 2x Krčmář Jakub, Žůrek Libor – Klimeš Matěj, Určice – Čechovice 1:3 (1:3), Paul Richard – Kolečkář František, Ján Michal, Hatle Matěj, Opatovice – Protivanov 3:1 (0:0), 2x Hendrych Daniel, Klvaňa Tomáš – Sedlák Radek, Mostkovice – Bělotín 1:4 (1:3), Zapletal Petr – 3x Hoffmann Patrik, Ferenc Jan, Němčice nad Hanou – Beňov 1:1 (1:1) Pen: 5:6, Kolečkář Petr – Machač Filip, Lipová – Plumlov 4:0 (3:0), Dostál Martin, Dostál Petr, Liška Martin, Takáč Michal


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...