Dobrý podvečer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Fotbalový podzim nové sezóny 2017/2018 je tady. Tradičně krátká letní přestávka, ve které ani pořádně nepadl prach na výsledky předchozí sezóny, je u konce. O nadcházejícím víkendu jdou do boje regionální zástupci působící v soutěžích od MSFL ligy až po I.B třídy Olomouckého KFS. Okresní přebor má na programu premiérové kolo o týden později, nejnižší grupy začnou dokonce až v září.

Megafavorit MSFL
Nejvýše postaveným zástupcem fotbalového regionu je 1.SK Prostějov, jenž bude působit ve třetí nejvyšší soutěži Fortuna MSFL. Při vší úctě k soupeřům by se eskáčko nemělo zříkat pozice největšího favorita. Po loňském sestupu z druhé ligy totiž nedoznal kádr příliš velkých změn, což by se mělo projevit. Určitě dobrou zprávou pro nového kouče Machalu je, že stěžejní opory typu Karla Kroupy, Martina Suse nebo Aleše Schustera na Hané zůstávají. Navíc přišli noví borci se zkušenostmi z vyšších soutěží, plus místní odchovanci, kteří již sbírají ostruhy v mužském fotbale několikátým rokem. Prostějov by tak papírově měl většinu třetiligové konkurence herně válcovat a jiným cílem by se snad hráči ani neměli zaobírat. Boj o návrat do druhé ligy je otevřený, avšak je otázkou, zda-li pro eskáčko i vhodný...

Krajský přebor: Kralice štikou?
Na pozici regionální „dvojky“ se osamostatnily Kralice na Hané. Jediný zástupce Prostějovska v nejvyšší krajské soutěži patří k tradičním účastníkům přeboru. Na okolní poměry velmi slušně ekonomicky zajištěný klub v létě angažoval ambiciózního trenéra Ivo Lošťáka. Nečeká jej lehká práce, v posledních letech se Kraličtí spíše zachraňovali, načež nyní by rádi posunuli do vyšších a klidnějších tabulkových pater. Dle kuloárových zpráv by se jim to mělo podařit. Kostra týmu je několik let pohromadě, ke zkušenému Nečasovi navíc přibyl další kvalitní plejer Kawij, navrátilec z Hněvotína. O své místo na slunci se budou rvát i nadějní mladíci z líhně 1.SK Prostějov. Pokud se nestane nic zásadního, měly by se Kralice pohybovat v horní polovině tabulky.

I.A třída: derby jako máku
Po letech temna se na jaře začalo v Konici blýskat na lepší časy. Klub disponující jedním z nejlepších areálů v regionu má rozhodně vyšší ambice než je současná I.A třída Olomouckého KFS. Koničtí byli letos zařazeni do skupiny „A“, v níž figurují jako jediný zástupce Prostějovska. Vzhledem k letnímu posílení a kvalitě mužstva se dá předpokládat pohyb na špici tabulky, jenž by mohl být korunován možná i postupem. Největší konkurencí by Sokolu měly být týmy Litovle, Chválkovic a Slavonína.
„Béčko“ I.A třídy by se bez nadsázky dalo nazvat prostějovskou grupou. Hned osm z celkového počtu čtrnácti účastníků patří regionálně do místního okresu. Z takového počtu by měl logicky vykrystalizovat postupující, ale ještě s větší pravděpodobností i sestupující z Prostějovska. Papírově by měly patřit mezi nejsilnější Čechovice, které by mohly útočit na nejvyšší příčku. Otázkou je, jak se vypořádají se sestupem v Určicích, které by měly patřit také k širšímu okruhu favoritů. Svou kvalitu každoročně potvrzuje i Lipová a nahoře by se měl pohybovat také Plumlov. Zbývající kvarteto asi jiné než záchranářské starosti mít nebude. Mostkovice se zachraňují prakticky každý rok, trio nováčků Kostelec na Hané, Protivanov a Němčice nad Hanou nebude mít v kvalitnější společnosti rozhodně na růžích ustláno.

I.B třída: prioritou záchrana
Oproti předchozímu ročníku notně prořídlo i startovní pole z pohledu regionu v I.B třídě Olomouckého KFS. Ve skupině „A“ bude působit pětice regionálních zástupců. Na postup však asi nemůže pomýšlet ani jeden z těchto týmů. Nejvýše by se měly pohybovat celky Vrchoslavic a Klenovic na Hané. Tradičním účastníkem krajské soutěže je i Pivín, jenž střídá dobré sezóny s těmi horšími. Tentokrát je na řadě ta světlejší varianta. O záchranu by se měla rvát dvojice Smržice a Haná Prostějov. Ve skupině „B“ letos osiřel Jesenec. Tým, jenž tradičně patří k lepším celkům soutěže, si svou úroveň udrží i v následujícím ročníku a umístí se v horní polovině tabulky.

Okresní přebor: několik favoritů
Výraznou obměnou prošlo startovní pole nejvyšší okresní soutěže. Ve II. třídě bude působit oproti loňsku hned kvintet nových celků, tudíž o nové prestižní souboje nebude nouze. Na špici by se měly rvát o postup celky Vrahovic, Hvozdu, Nezamyslic a posílených Otaslavic. Kandidátů na pád dolů je hned několik. Patří k nim především trio nováčků Brodek u Konice, Dobromilice a Tištín, těžkou pozici budou mít ex-nováčci Ptení a Výšovice. Nejvyšší okresní soutěž startuje až 12.-13. srpna.

III. třída: jasní favorité
Nejnižší okresní soutěže zahájí až o prvním víkendu v září. Stejně jako loni byly celky rozděleny do dvou skupin dle vzdáleností. Ve skupině „A“ je jednoznačným favoritem mužstvo Skalky, které by nemělo mít vážnější konkurenci. Ve skupině „B“ by pak měly hrát prim obnovené Držovice. Život by jim mohla ztížit trojice loňských účastníků okresního přeboru Olšany u Prostějova, Zdětín a Přemyslovice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...