Dobrý večer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: V polovině června se definitivně uzavřela sezóna na regionálním fotbalovém poli. Stejně jako mužské soutěže tak završili své celoroční snažení i mládežníci. Světlo světa spatřily konečné tabulky soutěžního ročníku 2016-2017, přičemž na rozdíl od mužských soutěží se o postup nahoru mezi mládežníky většinou nebojuje. Uhrát ale co nejlepší umístění je ale přáním každého trenéra a samozřejmě i jeho svěřenců.

V dnešním třetím dílu seriálu FOTBALU EXTRA se zaměříme právě na účinkování mládežnických výběrů 1.SK Prostějov. Co se týká konečných umístění, mohou být v eskáčku spokojeni, jeho výběry se umístily ve svých tabulkách v horních polovině. V dnešním vydání Večerníku se tak dočtete souhrnné hodnocení mládežníků největšíjo regionálního oddílu.
Následující číslo bude patřit Krajskému přeboru mužů a ještě v červenci se ohlédneme za nižšími soutěžemi Olomouckého KFS a stihneme také Okresní přebor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. V srpnu pak dojde na nejnižší soutěže OFS Prostějov a nezapomeneme ani na ženy! Nový ročník 2017-2018 by pak měla v tomto období odstartovat speciální příloha.


Poctivá a koncepční práce s mládeží v 1.SK Prostějov přinesla další konkrétní ovoce. Na podzim sedmnáctiletý mládežnický reprezentant David Píchal si mohl v tomto přestupním období vybírat z nabídky několika prvoligových klubů, aby nakonec odešel na testování do nedalekého Zlína. I další mládežnické kategorie generují talentované hráče, byť třeba ne tolik výrazné. Jak hodnotí příslušní činitelé v nejúspěšnějším prostějovském fotbalovém klubu uplynulou sezónu?

Starší dorost: kousek od baráže

Ostře sledovanou mládežnickou kategorií bývá tradičně U19, vždyť starší dorostenci bezprostředně posilují elitní tým mužů. Právě tyto hráče v dvouletých cyklech dotváří trenér Radim Weisser. V uplynulé sezóně sice postupně přišel o největší eso, Davida Píchala, který pravidelně nastupoval v druhé lize, stejně se ale sešel velmi silný ročník s množstvím výrazných individualit. Základní osu týmu tvořili bezpochyby brankář Šarman, stoper Moštěk, krajní obránce Škrabal, záložník a kapitán týmu Zapletal, rovněž se zkušenostmi z profi fotbalu, rychlonohý krajní half Jašíček a střelecky disponovaný útočník Marčík.
S takovým týmem není divu, že se prostějovský fotbal držel v popředí nejvyšší moravské dorostenecké soutěže a v závěru dokonce pomýšlel na pomyslnou třešničku na dortu v podobě postupu do baráže o celostátní juniorskou ligu. Za vedoucím Frýdkem-Místkem totiž Weisserovi svěřenci několik kol před koncem útočili na konečné druhé místo. Shodou okolností jim byl největším konkurentem Třinec, s nímž je los svedl vůbec v posledním utkání. K velkému úspěchu stačilo na horké třinecké půdě relativně málo - nejlépe neprohrát nebo odejít poraženi pouze o jedinou branku.
Téměř pohárovou hru nervů však Hanáci v poslední půlhodině utkání nezvládli. Do té doby drželi příznivou bezbrankovou remízu a dokonce mohli jít i ve třech případech do vedení, ale Marčík v rozhodující chvíli ztratil střeleckou efektivitu. „K fotbalu patří vítězství i porážky, radost i slzičky, na tyto emoce si musí hráči od fotbalových začátků zvykat,“ pronesl při hodnocení závěru soutěže Radim Weisser. „Přestože jsme nenakoukli do baráže, za výkony v uplynulém ročníku lze kluky pochválit. Vygenerovali jsme další nadějné fotbalisty, kteří mají potenciál k uplatnění v mužské kategorii,“ doplnil šéftrenér mládeže.

Mladší dorost: jaro ve slabší skupině

Mladší dorostenci do sedmnácti let se na podzim tradičně snažili o umístění v závěru první poloviny rozsáhlého startovního pole, aby sobě a svým vrstevníkům z kategorie „šestnáctiletých“ zajistili na jaře kvalitnější soupeře, závěr podzimní části ale nevyšel i vzhledem k absenci některých opor. Třinácté místo znamenalo tradiční účast v druhé skupině. Tam se ale na jaře vůbec neztratili - deset výher a pět porážek stačilo na třetí místo za Zlínem a Líšní.
Tradičně úspěšnějším „šestnáctkám“ opět nebylo vzhledem k regulím soutěže nic platné ani skvělé páté místo po podzimní části, když na vedoucí Baník Ostrava ztráceli pouhých šest bodů. Dvě třetiny vyhraných utkání v silné konkurenci nejlepších moravských klubů hovoří za vše. Nikoho tedy nemohlo překvapit, když jarní nadstavbovou část vyhráli mladí Prostějované s desetibodovým náskokem před druhou Líšní. V osmnácti jarních zápasech ani jednou neprohráli a body ztratili pouze po dvou remízách!
„Ročník 2001 odehrál velmi kvalitní sezónu. Kluci pracovali na sto procent, snažili se zlepšovat, což se dařilo. Po podzimní části jsme skončili na pátém místě MSDL, kdy jsme získali skalp Zbrojovky Brno, odehráli jsme vynikající utkání. Bohužel jsme nepostoupili do elitní skupiny, spodní skupinu jsme ale na jaře vyhráli. Kluci po celý rok odváděli výborné výkony, někteří nastupovali za U17, výkonnostně se posunuli, o čemž nejlépe svědčí zájem o deset našich hráčů z jiných ligových oddílů,“ cenil si výkonů svých svěřenců trenér Tomáš Gross.

Starší žactvo: spokojenost napůl

Ročník 2016/2017 naopak vůbec nevyšel nejstarší žákovské kategorii. V naprosté většině zápasů tahali za kratší konec a pouze pětkrát se radovali z vítězství. Skóre 29:116 hovoří jasnou řečí, hráči v průměru nevstřelili ani gól na zápas. Logickým důsledkem tak bylo poslední místo z tuctu účastníků. „Výsledkově se bohužel moc nedařilo, ale herně bylo na chlapcích znát patrné zlepšení. Bude důležitá hlavně jejich práce při trénincích v kategorii dorostu,“ popřáli další elán trenéři nejstarší žákovské kategorie Neužil, Danis a Svozil.
O rok mladším hráčům Moravskoslezské žákovské ligy se přece jen dařilo lépe, takže si zajistili klidný střed tabulky. Ve dvou třetinách utkání tým „U14“ bodoval, čtrnáctkrát naplno. V jedenácti zápasech našel přemožitele a nasbíraných padesát bodů stačilo na sedmé místo. „Sezóna byla v podání ročníku 2003 úspěšná. Podařil se přechod na velké hřiště. Někteří hráči se s touto změnou popasovali lépe a jiní hůř. Během jarních bojů jsme bohužel nedokázali naše vypracované šance proměnit v branky a tyto situace nás stály lepší výsledky i umístění,“ litoval po sezóně trenér Vybíhal.

Mladší žactvo: průměr, ale záblesk naděje

I v mladších žácích se těm starším příliš nedařilo. Dvanácté místo, tedy třetí od konce, v plánu jistě nebylo, byť skóre v porovnání s okolními týmy v tabulce nevyhlíželo úplně nejhůř. Kamenem úrazu byla zřetelně střelecká efektivita, která tým brzdila v posunu k solidnějšímu umístění. „Kluci mají dobré základy pro týmový herní výkon, dokáží spolupracovat jak na hřišti, tak i mimo něj. Pro jejich fotbalovou budoucnost bude důležité, aby byly jejich chuť a vůle po učení minimálně stejně tak dobré, jako v uplynulém soutěžním ročníku,“ povzbuzoval po sezóně trenér Neoral.
Solidní průměr si po celosezónních bojích a adaptaci na vyšší kategorii uhájili nejmladší žáci kategorie U12. Čtrnáct vítězných a dvanáct prohraných špílů znamenalo konečné osmé místo, což je po přechodu z přípravek jistě chvályhodný počin. „Pochvalu zaslouží celý tým. Kluci udělali velký kus práce a v sezóně předváděli pěkné výkony. V novém ročníku budeme chtít zapracovat hlavně na klidu v zakončení, které nás trápilo celou sezónu a připravit kluky na velký fotbal (10+1),“ předestřel cíle trenér Jamrich a neopomněl poděkovat rodičům za jejich podporu.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...