Dobrý večer, dnes je středa 2.10.2024
svátek slaví Olívie a Oliver,
zítra Bohumil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTO: O druhém červnovém víkendu se definitivně uzavřela sezóna na regionálním fotbalovém poli. Stejně jako mužské soutěže tak završili své celoroční snažení i mládežníci. Světlo světa spatřily konečné tabulky soutěžního ročníku 2016-2017, přičemž na rozdíl od mužských soutěží se o postup nahoru mezi mládežníky většinou nebojuje. Uhrát ale co nejlepší umístění je ale přáním každého trenéra a samozřejmě i jeho svěřenců.

V dnešním druhém dílu seriálu FOTBALU EXTRA se zaměříme právě na účinkování mládežnických výběrů příslušných na území Prostějovska. Nejvyšší soutěže v rámci České republiky hrají týmy největšího regionálního klubu 1.SK Prostějov. Co se týká konečných umístění, mohou být v eskáčku spokojeni, jeho výběry se umístily ve svých tabulkách v horních polovinách.
Za eskáčkem je ale patrná výkonnostní propast. Jediným zástupcem v divizních soutěžích dorostu je Sokol Čechovice. Na krajské úrovni pak zápolí také jen pár jedinců, jako jsou Určice, Konice, Brodek u Prostějova, Protivanov a Němčice nad Hanou. Zbývající oddíly zaměřující se na výchovu fotbalové mládeže pak působí v okresních soutěžích.
V dnešním vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku se tak dočtete souhrnné hodnocení mládežníků z Prostějovska. Následující číslo se můžete těšit na komentář zabývající se počínáním nadějí 1.SK Prostějov, postupně pak půjdeme od Krajského přeboru mužů až po nejnižší soutěže OFS Prostějov. A nezapomeneme ani na ženy! Nový ročník 2017-2018 by pak měla odstartovat speciální přílohy na přelomu července a srpna.

MSDL „U19“: parádní jízda s hořkým koncem
Velmi vydařenou sezónu, a zejména její jarní část, mají za sebou starší dorostenci 1.SK Prostějov. Tým vedený trenérem Radimem Weisserem se prezentoval velmi dobrým fotbalem a ve druhé nejvyšší soutěži patřil k absolutní špičce. O tom, že se na mladíky dá dívat, svědčí i pravidelně slušné návštěvy blížící se stovce diváků. „Devatenáctky“ se perfektní jarní šňůrou dotáhly na favorizované soky z Frýdku-Místku a Třince. Postupovou a posléze barážovou naději mladíci živili prakticky až do posledního kola. O tom, že nakonec boj o první ligu nebudou hrát, rozhodla až poslední porážka na půdě Třince. Konečná třetí příčka jen se čtyřbodovým odstupem za postupujícím Frýdkem-Místkem však je nesporným úspěchem tohoto silného ročníku.

SCM „U17“ a „U16“: konec dobrý, všechno dobré
Mladší dorostenci 1.SK Prostějov působí v nejvyšších soutěžích svých věkových kategorií. Jedná se o skupiny, ve kterých startují výhradně kluby, které mají Sportovní centra mládeže (SCM).
Mladí fotbalisté tak mají jedinečnou možnost konfrontace s těmi největšími talenty svého věku. Eskáčko se pravidelně může měřit s takovými giganty, jako jsou na mládežnickém poli centra Baníku Ostrava, Sigmy Olomouc, Zbrojovky Brno nebo Slovácka. Systém těchto soutěží je rozdělený na dvě poloviny.
V podzimní části se hraje o rozdělení do finálové jarní části. Důležité jsou výsledky kategorie „U17“. Tam obsadili prostějovští mladíci v devatenáctičlenné tabulce až třináctou příčku a tím pádem musela hrát v jarní části ve druhé výkonnostní skupině i „šestnáctka“, která jinak skončila pátá. Ve druhé polovině sezóny se výkonnost výběru „U17“ výrazně zlepšila a bylo z toho konečné třetí místo se ziskem solidních třiatřiceti bodů. Svou kvalitu z první poloviny ročníku potvrdily „šestnáctky“, když jarem prosvištěly bez jediné porážky a ztratily pouhé čtyři body za dvě remízy.

MSDD, skupina „E“: mírný výkonnostní vzestup
Náročné sousto v podobě účasti v divizní dorostenecké soutěži si ukousli před třemi roky v Čechovicích. Tamní vyhlášená mládežnická základna patřila dlouhá léta k absolutní krajské špičce, tak se Čechovičtí rozhodli posunout své dorostenecké týmy do třetí nejvyšší soutěže. Ve srovnání se soupeři je oddíl TJ Sokol vskutku fotbalovým trpaslíkem. V divizi působí takové kluby jako Hranice, Jeseník, Valašské Meziříčí, Vsetín nebo Havířov.
O poznání hůře než mladší si vedli čechovičtí starší dorostenci. V soutěži o čtrnácti týmech se pohyboval Sokol na chvostu tabulky a s těmi nejlepšími nedokázal držet krok. V interním minisouboji trojice nejhorších celků se však Čechovickým podařilo uspět, se ziskem devatenácti bodů obsadili konečné dvanácté místo. Mnohem lépe si vedli právě mladší dorostenci. V těžké konkurenci s kluby s mnohem větší základnou i finančním zabezpečením se pohyboval výběr Čechovic ve středu tabulky. Zisk dvaatřiceti bodů značí konečnou devátou příčku, která musí být považována za dobré vysvědčení.

Relax centrum Gól krajský přebor dorost: solidní vystoupení Určic i Konice
Pouhé dva zástupce mělo Prostějovsko v uplynulém ročníku v nejvyšší krajské soutěži. O své místo na slunci bojovaly celky Sokola Určice a Sokola Konice.
Velmi dobrou práci odvedly tradičně naděje Určic, které se v posledních sezónách pohybují pravidelně v horních tabulkových patrech a potvrdily i to letos. Nakonec z toho bylo konečné páté místo jen pětibodovou ztrátou na třetí Nové Sady. Pozitivem pro celý určický fotbal je fakt, že se několik hráčů z tohoto celku objevovalo pravidelně v sestavě mužského „B“-týmu hrajícího Okresní přebor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.
Oproti předešlým sezónám se zlepšila Konice. Tradiční účastník nejvyšších krajských soutěží na mládežnické scéně bojuje stejně jako ostatní kluby s nedostatkem hráčského materiálu. Dlouhodobá kvalitní práce s mládeží však Konici stále drží mezi krajskou elitou. Letos z toho byla devátá příčka za sedmadvacet nastřádaných bodů.

Lion Sport krajská soutěž dorost: Brodečtí s medailí
Také ve druhé výkonnostní sféře krajského dorosteneckého fotbalu má Prostějovsko minimální obsazení. Vlajku regionu držela letos pouze dvojice Brodek u Prostějova a Protivanov.
Mnohem více úsměvů na rtech mají Brodečtí. Jejich silný ročník se po okresních triumfech dokázal prosadit i v krajské konkurenci a dlouho se přetahoval s Želatovicemi o celkové prvenství. Nakonec skončili dorostenci Brodku druzí se sedmibodovou ztrátou, ale hřát je může prvenství v počtu nastřílených branek. Dát sto sedmatřicet gólů ve dvaceti zápasech je úctyhodný počin. Dalším pozitivem je, že hned několik borců dorosteneckého celku nastupovalo pravidelně i v mužském okresním přeboru a rozhodně nehráli druhé housle. O budoucnost by se tak v Brodku u Prostějova bát nemuseli.
V krajské soutěži působí několik sezón i SK Protivanov. Vzestup tamního fotbalu po těžkém vystřízlivění z divizních iluzí je chvályhodný. Základ všeho je u mládeže a tam jsou Protivanovští nastartováni velmi dobře. V krajské soutěži sice obsadili dorostenci až osmou pozici, ale stabilně jsou oporami záložního týmu mužů ve třetí třídě, který bojoval dokonce o postup do okresu. Konfrontace s krajskými soupeři tak jde místním mladíkům rozhodně k duhu.

Přebor OFS dorost: Plumlov vypálil rybník všem
Smál se třetí vzadu. Letošní historická premiéra v podobě sloučené okresní soutěže dorostu s OFS Přerov byla dobrým tahem. Dlouhodobý nedostatek hráčů dorosteneckého věku přinutil bafuňáře k tomuto neobvyklému kroku. Účastníci zpočátku k této novince neměli příliš důvěry, ale po počátečních rozpacích ji většinou jen chválili. V jedenáctičlenném startovním poli působilo sedm zástupců Prostějovska a kvarteto týmů z Přerovska.
Největšími papírovými favority byly celky Smržic a Hvozdu. Okresním přeborníkem se však stali dorostenci Plumlova. Dlouhodobá a cílevědomá práce manažera Františka Kocourka přinesla své ovoce. Tým, jenž před dvěma sezónami zametal poslední příčky, vyzrál a při vhodném doplnění nakonec slavil titul okresního šampiona. Na druhé příčce stanul výběr Hvozdu, jenž se opíral o výrazné střelecké individuality, ale na rozdíl od vítězného Plumlova neměl tolik vyrovnaný kádr. Hvozd dlouho tabulce kraloval, ale v závěru sezóny mu došel dech.
Samostatnou kapitolou jsou Smržice. Mužstvo, které patřilo k v předchozích letech ke krajské špičce, nemělo mít v „okrese“ konkurenci. Určité vnitřní problémy a zvednuté nosy však přisoudily Smržickým až třetí místo... Čtvrtá příčka patřila Kralicím, které se zlepšily hlavně v jarní části. Solidní vystoupení v letošní sezóně měly i Nezamyslice. Šestá pozice a aktivní skóre jsou dobrým počinem. Střídavými výkony se prezentovala zbývající dvojice z regionu Otaslavice a Pivín. Hlavní devizou ale, že se těmto tradičním mládežnickým baštám podařilo dorostenecké týmy v odpovídajícím složení vůbec udržet...
ČSOB pojišťovna KP starší žáci: Němčice předčily líhně
Nováček potvrdil ambice. Silný ročník fotbalových nadějí Němčic nad Hanou se rozloučil s žákovskou kategorií parádním vystoupením. V těžké konkurenci zavedených účastníků krajského přeboru se Němčáci neostýchali a jako okresní přeborník neudělali Prostějovsku ostudu. Od prvních kol se pohybovali v nejužší špičce a konečným výsledkem byla čtvrtá příčka, navíc vyšperkovaná dvojím skalpem mistrovské Mohelnice.
Zbývající dvojice prostějovských zástupců Čechovice a Konice si počínala o poznání hůře. Zvláště Čechovičtí byli v předešlých letech zvyklí na mnohem lepší výsledky. Slabší ročník však na víc než konečnou dvanáctou příčku z patnácti účastníků neměl. O pozici níže zakončili letošní sezónu borci Konice. Benjamínci místního Sokola nemají početně takový kádr, aby mohli konkurovat nejlepším. V jejich středu je však několik výrazných individualit, které se při dobrém vedení mohou prosadit v další kariéře.

ČSOB pojišťovna KP mladší žáci: Němčice předčily líhně
Mezi mladšími žáky si v krajské konkurenci udrželi pozici regionálních jedniček elévové z Čechovic. Jako jediní z trojice zástupců Prostějovska se dokázali vklínit do horní poloviny tabulky. Kladný poměr výher a porážek, plus aktivní skóre by měly zavdávat v čechovických mládežnických trenérech uspokojení.
Těsně a první polovinou startovního pole skončily naděje Němčic nad Hanou. Devátá příčka v jejich premiérové krajské sezóně není rozhodně ostudou. Konfrontace s tradičními krajskými účastníky byla pro jejich další fotbalový vývoj rozhodně prospěšná.
Až třináctá příčka nadějí z Konice se dá těžko hodnotit jako neúspěch. Pro místní výběr je nejdůležitější, že se opět podařilo složit tým do nejvyšší krajské soutěže. Každotýdenní konfrontace se silnými soupeři dává cenné zkušenosti a mladičkým fotbalistům není na škodu.

Přebor OFS starší žáci: Brodek a ti druzí
Letošní ročník okresního přeboru starších žáků byl hodně poznamenaný odstoupením AFK Prostějov City 2016. Soutěž se tak dohrávala pouze v sedmi týmech, což moc spokojenosti zbylým účastníkům nepřineslo.
Suverénním způsobem si došli pro prvenství starší žáci Sokola Brodek u Prostějova. Ti se sice rozjížděli pozvolněji, když první polovině sezóny kralovali Klenovičtí, ale výtečným finišem za sebou nakonec Brodečtí nechali jak druhý Pivín, tak i třetí Klenovice na Hané. Stříbrnou pozici vyválčili bojovníci z Pivína. Tradiční mládežnická základna opět potvrdila, že v „Turecku“ se zkrátka vaří doslova z vody...
Samostatnou kapitolou jsou výkony Klenovic na Hané. Dlouhodobý lídr byl rozhozen kontumací s Plumlovem za neoprávněný start hráče. Své si uhrál i nakonec čtvrtý Brodek u Konice. Výsledky mládežnických výběrů Jiskry značí, že by do budoucna mohl Brodek u Konice hrát na okresním poli významnější roli.O předposlední pozici se přetahovali Protivanov s Plumlovem. Výkonnostně za konkurencí zaostávaly Kralice na Hané.

Přebor OFS mladší žáci: krasojízda Olšan u Prostějova
Zatímco mužský fotbal v Olšanech strádá, mládežníkům se nebývale daří. Letošní ročník mezi mladšími žáky skončil jejich obrovskou nadvládou. V celém průběhu sezóny totiž prohráli pouze jednou, a to na podzim v Mostkovicích. Právě Mostkovičtí byli největším favoritem, ale po zimním exodu největších opor do eskáčka byli nakonec rádi, že uhájili druhou příčku před mocně dotírajícím Hvozdem.
Silný střed pole tvořila trojice Nezamyslice, Určice a Pivín, tedy tradiční mládežnické regionální bašty. Nejlépe z tohoto minisouboje vyšli Nezamysličtí, kteří nastřádali čtyřiatřicet bodů. O pět bodů zpět skončily Určice a s dvoubodovou ztrátou na ně byl šestý Pivín.
Další část tabulky tvořilo trio Plumlov, Lipová a Výšovice. Sedmý post si vykopal prvně jmenovaný celek, osmá skončila Lipová a na předposlední deváté příčce vinou kontumace duelu se Ptením stanuly Výšovice. Poslední místo patřilo podle očekávání ptenským prckům, kteří absolvovali svou premiérovou sezónu na fotbalovém bitevním poli.

27 mladez127 mladez3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...