Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Sport mezi (všechny) děti! Takovým obecným mottem se řídí projekt fotbalových turnajů pro veškerou mládež od šesti do deseti let, jehož druhý ročník proběhl 23. a 25. května na hřišti s umělou trávou v areálu SCM Prostějov Za místním nádražím. A náramně se vydařil!

Jak už Večerník informoval v minulém čísle, pod organizační taktovkou sportovní komise i školské komise při Radě statutárního města Prostějova a Gymnázia Jiřího Wolkera hráli nejprve kluci a holky z prvních i druhých tříd ZŠ, o dva dny později si to pak rozdaly týmy složené ze třeťáků a čtvrťáků. Původní záměr dát dohromady sídlištní party se přitom zatím přetransformoval do převážně školních výběrů, kterých se střetlo pět, respektive šest. To znamená, že v součtu obou turnajových dnů sportovala více než stovka dětí.
„Jirka Kremla měl předloni výborný nápad a je moc dobře, že se daří realizovat. Celá akce přitom je v neustálém vývoji s tím, že po skromnějším prvním ročníku s početně nižším startovním polem letos účastníků hodně přibylo, za což jsme velice rádi. Hlavně chceme, aby se mladí hýbali a neseděli jen u počítače, mobilu nebo televize. Přínos zdravého pohybu je zvlášť v současné době nezpochybnitelný, a čím víc dětí tímto směrem navedeme, tím lépe,“ řekl Večerníku předseda městské komise pro školství Jan Krchňavý.
Hned v úvodu zmínil Jiřího Kremlu coby duchovního otce i ústředního hybatele projektu. „Samozřejmě je do dalších let stále na čem pracovat, svým způsobem jsme pořád teprve v začátcích. Například bylo naším záměrem pořádat tyhle turnaje především pro neregistrované malé fotbalisty a fotbalistky, kteří kopanou jinak tolik nehrají. Což se dosud úplně nepovedlo, ale pro příští rok na to budeme klást ještě větší důraz. Chceme prostě dát příležitost co největšímu počtu nových adeptů sportu v rámci pěkných turnajů naplněných radostí z pohybu, z kolektivní hry,“ zdůraznil Krchňavý.
Vítána je především vyrovnanost bez extrémně vysokých vítězství některého z družstev nad ostatními. „Opravdu nechceme, aby některý z trenérů učitelů zařadil do svého mančaftu kované mladé fotbalisty a ti soupeřům způsobovali výsledkovými debakly zbytečný smutek. Naší společnou prioritou je, aby se radovali pokud možno všichni,“ připojil Krchňavý.
Vedle všech partnerů akce (Statutární město Prostějov, marketingová společnost TK PLUS, Olomoucký kraj, 1.SK Prostějov, DsP Prostějov, Gala, Deltaklub Stichovice) je potřeba obzvlášť ocenit dva subjekty společně s konkrétními osobami. Jde v první řadě o sportovní třídu Gymnázia Jiřího Wolkera, jejíž studenti a studentky v čele s třídní kantorkou Vendulou Zbořilovou skvěle zvládli veškeré pořadatelské zajištění. A důležitým mužem v pozadí celého projektu je od jeho samotného zrodu František Jura, dlouholetý lídr fotbalového oddílu 1.SK Prostějov a momentálně náměstek hejtmana Olomouckého kraje. „Chci jim speciálně moc poděkovat, nemenší díky pak patří šéfům městských komisí pro sport Pavlu Smetanovi a pro školství Honzovi Krchňavému i všem dalším, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na zdárném uskutečnění druhého ročníku našich turnajů. Za rok se těšíme znovu, snad ještě lépe,“ uzavřel Kremla.

pohledem venduly zbořilové
„Na přelomu podzimu a zimy nás pan Kremla oslovil s nabídkou, zda se nechceme - konkrétně studenti gymnázia se sportovní přípravou - podílet na organizaci fotbalového turnaje, jehož hlavní myšlenkou byla podpora pohybové aktivity dětí mladšího školního od šesti do jedenácti let. Po dohodě pana Kremly s vedením GJW se tak stalo a byli jsme pověřeni tímto úkolem, přesně šlo o studenty třídy 1. B pod mým dohledem, na samotné akci pomáhali i vybraní studenti třídy 2. B.
Přípravy turnaje, rozdělení úkolů a kompetencí jednotlivým studentům - například tvorba diplomů, loga, systému soutěže, rozdělování cen - probíhaly v rámci předmětu teorie sportovní přípravy. Úkoly si studenti mezi sebou rozdělili sami pod mým dohledem. V průběhu druhého pololetí tohoto školního roku 2016/2017 nás pak několikrát ve výuce navštívili právě Jiří Kremla a společně s ním i náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sport a kulturu František Jura, ředitel ZŠ Jana Železného a předseda Komise školské města Prostějova Jan Krchňavý a předseda Komise sportovní města Prostějova Pavel Smetana. Studentům projevili náležitou podporu, ochotně odpovídali na případné dotazy a poskytli cenné rady pro realizaci samotného turnaje.
Díky možnosti pořádat tuto akci se ve třídě projevila nejen šikovnost jednotlivých studentů, ale i kolektivu jako celku. Třída musela rozvinout značnou spolupráci a vzájemnou komunikaci, zároveň ale také komunikovat s hlavními organizátory, sponzory a podobně. Studenti k celému projektu přistupovali zodpovědně, důkazem toho byl jeho bezproblémový průběh. Z pozice učitele jejich práci hodnotím velmi pozitivně, zvláště vezmeme-li v úvahu, že se s takovou sportovní akcí z pozice spoluorganizátora nikdy předtím nesetkali. Věřím, že díky této akci nabyli nové zkušenosti, které pro ně budou přínosem.“
Vendula Zbořilová, učitelka TSP, TV a BI na Gymnáziu Jiřího Wolkera Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...