Dobré poledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

03 sk_urcice1.SK Prostějov ovládne či dokonce pohltí celý určický fotbal a navíc zruší svůj B-tým, který momentálně vede okresní přebor mužů. Tyhle dvě zvěsti kolují poslední dobou ve sportovních kuloárech a přiměly Večerník zjistit přímo u zdroje, jaká je opravdová situace. Informace poskytl generální sportovní manažer eskáčka František Jura.

 „Co se oddílu TJ Sokol Určice a našeho údajného sloučení s ním týká, jde o uměle vyvolanou kauzu. Už jsem měl spoustu telefonátů s dotazy, jestli dojde k fúzi nebo se Určice stanou naší farmou, což je nesmysl a rád bych tyhle nepravdivé fámy vyvrátil,“ začal Jura.

„Farmy mohou oficiálně mít jen prvoligové a druholigové kluby, my navíc farmu vůbec nepotřebujeme ani neoficiálně. Pravda je taková, že jsme s určickým vedením měli dvě informativní schůzky na téma, zda chtějí postoupit do divize a jestli by v takovém případě uvítali, kdybychom jim na hostování uvolnili jednoho, dva či tři naše mladé odchovance. Toť vše,“ pokračoval Jura.

„Za poslední rok a půl se nám povedlo, aby celý prostějovský fotbal ve všech věkových kategoriích začal fungovat tak, jak jsme chtěli. Tím pádem z našeho dorostu každoročně vyjdou hráči, které budeme potřebovat uplatnit v mužské kategorii dle jejich aktuální výkonnosti. Za nějaké tři čtyři roky a potom už každou sezonu by mělo jít vždy o téměř dvacet kluků a všichni musí někde pokračovat v kariéře,“ navázal GSM v obecné rovině.

„Tím se dostávám k tomu, proč jsme se Určic ptali na případný postup do divize. Řekněme, že dva nejlepší dorostenci se uplatní v našem třetiligovém áčku. Ale co ti ostatní s poněkud nižší výkonností? Někteří budou mezi muži herně mít na divizní soutěž, další na krajský přebor, I.A třídu, I.B třídu a tak dále. A naším záměrem je všechny tyhle chlapce uplatnit takovým způsobem v klubech našeho okresu, s nimiž navážeme vzájemnou spolupráci,“ řekl Jura už konkrétněji.

„Mělo by jít o oboustranně výhodnou záležitost. My budeme mít kde uplatnit hráče vycházející z dorostenecké ligy a oddíly z celého Prostějovska získají sice mladé, ale kvalitní fotbalisty, kteří jim pomohou v jejich soutěžích. Díky takto jednoduše fungujícímu systému by se postupně mohla zvyšovat celková úroveň fotbalu v regionu a to by snad měl chtít každý,“ uvažoval Jura.

„Do téhle spolupráce přitom nikoho nenutíme, pouze ji nabízíme. A to zdaleka nejen Určicím, ale i Konici, Kralicím a v podstatě všem klubům v I.A třídě, I.B třídě i v okresních soutěžích. Máme určitou filozofii a rádi bychom, aby z ní těžili všichni. Proto jsme třeba připraveni hráčsky pomoci Čechovicím nebo Klenovicím k případnému postupu do krajského přeboru, samozřejmě časem,“ zmínil Jura dva oddíly, s nimiž 1.SK na dané téma rovněž jedná.

Související věcí je další koncepce a fungování vlastního B-mužstva, které po podzimu vévodí II. třídě OFS Prostějov. „V podstatě jde o tým, který byl založen před necelými třemi roky v době, kdy 1.SK neměl žádný výběr v dospělé kategorii. Po vstupu nového áčka do divize mužů a jeho posunu ještě o soutěž výš se z něj stalo naše béčko a nyní nazrála doba pobavit se o tom, jestli a v jaké podobě má pro klub další smysl,“ naznačil generální sportovní manažer.

„Mohu říct, že jsme se ve sportovním vedení klubu  shodli, že tak, jak funguje momentálně naše „B“ mužstvo, není pro nás takovým přínosem, jaký si představujeme. Aby jej získalo, mělo by fungovat spíš coby družstvo mládežníků, kteří nebudou plně vytíženi  v dorosteneckých mančaftech U19 a U17. Tihle kluci by hráli soutěž odpovídající jejich možnostem – na principu juniorky - a tím by se mohl urychlit jejich přechod mezi dospělé. Současný stav, kdy v našem B-týmu působí někteří  hráči, kteří mají výkonnost  na to, aby se prosadili jinde na okrese i ve vyšších soutěžích, než je okresní přebor, není koncepční. Samozřejmě by v tomto mužstvu měli působit nadále tři čtyři zkušenější hráči, kteří budou mladé usměrňovat a také zde musí být prostor pro hráče z „A“ mužstva, kteří se budou vracet například po zranění nebo nebudou také tak herně vytížení jako v případech hráčů z dorostenecké kategorie. Tudíž nejde o to rezervu zrušit, ale najít její odpovídající smysl,“ vyložil Jura.

S tím, že dosud v tomto ohledu nepadlo žádné rozhodnutí. „Všechno ještě budeme řešit a bavit se o tom, verdikt teprve přijde. Není to tak, že k těmto změnám dojde okamžitě. Je nutné doplnit kvalitně nejdříve dorostenecké výběry a následně může dojít k těmto avizovaným změnám. Všechno má svůj čas a vývoj. Naše snaha musí být koncepční a ne nahodilá. Každopádně klukům, jež pro 1.SK Prostějov vybojovali postup ze IV. třídy až do okresního přeboru a ten vedou, patří velké poděkování i uznání. Rozhodně je nemíníme jen tak hodit přes palubu, ovšem každý by měl vnímat změny, které s sebou přináší postupující doba. A měnící se situaci je nutné se přizpůsobit,“ doplnil František Jura.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...