Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Platí-li tvrzení, že góly jsou kořením fotbalu, neservíruje se v elitní okresní soutěží žádný nedochucený pokrm. Zatímco ještě v sezóně 2004/2005 nabídlo každé utkání Přeboru OFS Prostějov pouze lehce přes tři branky na zápas a před deseti lety to bylo stále jen tři a půl gólu, v posledních letech se daří  pravidelně překonávat čtyřgólovou metu. A uplynulý podzim nejvyšší okresní soutěže pod hlavičkou PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku byl vůbec nejúspěšnější za poslední období, když osmadevadesát utkání přineslo celkem čtyři sta deset branek. Tedy průměr téměř 4,2 v každém střetnutí. Co je příčinou takového velkého nárůstu? Oslovení trenéři a funkcionáři se shodují, že jde o kombinaci menší taktické svázanosti i poklesu úrovně, kdy se zvětšují rozdíly mezi těmi nejlepšími a nejhoršími.

Pouze poslední Zdětín nastřílel matematicky méně než gól na zápas, když na každou trefu potřeboval v průměru téměř tři poločasy, naproti tomu týmem s největším střeleckým apetitem se v první polovině stávajícího ročníku Okresního přeboru PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ukázala Haná Prostějov. Dlouholetý účastník krajských soutěží se jako jediný dostal přes průměr tří vstřelených branek na zápas a potvrzuje, že patří k nejofenzivnějším mužstvům. Vždyť v minulé sezoně se prosadila hned třiasedmdesátkrát, o rok dřív zaostala v této statistice jen těsně za postupujícími Nezamyslicemi. „Máme kvalitní zkušené mužstvo s talentovaným útočníkem Gáborem, kterému se velice daří. Bavíme se fotbalem a jsme moc rádi, že se nám tolik daří,“ libuje si pozici na čele celkové i střelecké tabulky trenér Hané Daniel Kolář. Podle jeho mínění se celkově stává trendem hrát útočnější fotbal, rostoucí počet zásahů je tak logickým vyústěním. „Všude se o tom mluví a píše, že se má hrát pro lidi. Navíc platí, že čím vyšší kvalita, tím méně branek padne, protože pak budou obrany propracovanější. Nic víc bych v tom nehledal,“ domnívá se.

Útok má zelenou
Z množství branek mají pochopitelně radost také na svazu, soutěž totiž může být atraktivní pro diváky, jelikož se v utkáních stále něco děje. Třeba při duelech Čechovic „B“ se návštěvníci dočkali v průměru hned pěti přesných tref, a to se navíc do statistik nepromítají penaltové rozstřely, které následují v případě nerozhodného výsledku. „Pokud budou padat branky, tak se to musí líbit každému divákovi. Ve většině obcí je fotbal jedinou sportovní i kulturní akcí, kde se lidé můžou potkávat. A určitě je lepší dívat se na zápas, kde padají branky, než na utkání, kde se hraje na bezbrankový výsledek,“ přizvukuje předseda okresní Sportovně technické komise (STK) Roman Minx.
V duelech, které měl možnost sledovat na vlastní oči, se skutečně nestavělo na pevných defenzivách, ale oba mančafty se snažily o útočný fotbal, a to i za rozhodnutého výsledku. „Mužstva si chtějí zahrát fotbal, který není svázán taktikou, touží dosáhnout co největšího počtu branek. Většina mužstev se navíc potýká s úzkým kádrem a hráči tak nemají fyzicky na to, aby odehráli v plné koncentraci celý zápas. I tím mají útočníci snazší možnost dát gól,“ podělil se Minx s Večerníkem o své postřehy.
Možná tak udeřil hřebíček na hlavičku, okresní úroveň se totiž nachází v hierarchii soutěží na úplném základě a úbytek hráčů, načež posléze i mužstev se projevuje právě tady nejvýrazněji. „Když padá hodně branek, je to zábava pro fanoušky, avšak kvalita mužstev od roku klesá, hráčský potenciál není takový jako dřív. Na okresu jsou de facto jen čtyři týmy, které předvádějí dobrý fotbal,“ domnívá se například předseda Skalky Stanislav Prečan a jmenuje Hanou Prostějov, Horní Štěpánov a rezervy Určic i Čechovic. Síla první dvojice vyvěrá z výrazných zkušeností nabraných ve vyšších soutěžích, zbylé duo naopak těží z práce s mládeží. A zejména když se pak střetnou týmy ze špice tabulky s těmi slabšími, není o brankostroje nouze. „Obranná hra začíná už od útočníků a tak čtyři pět let zpátky bývali v okrese jako lepší fotbalisté než teď. Výsledky nebyly tak divoké: Na druhou stranu co víc si mohou přát fanoušci?“ položil řečnickou otázku.

Udělat si žízeň
Podobně soudí i jeho kolega z lavičky určického „B“-mužstva David Múdrý, spousta týmů se podle něj jde v první řadě bavit fotbalem a nesvazuje se taktikou. „Nemyslím si, že kvalita upadá, i když mezi týmy nahoře a dole je rozdíl. Stále je tu spousta kluků, kteří hráli kraj nebo divizi, ale mnozí si jdou jen zahrát a udělat žízeň. Předvádějí atraktivní útočný fotbal s mnoha šancemi, nemůžete jim nutit obranný systém. Také se moc netrénuje a je obtížné kluky přesvědčit, že je to potřeba, proto jsou některé výsledky divoké,“ přemítal.
Na stejnou notu se naladil rovněž Minx. „Bohužel se musím připojit k názorům trenérů. Pět týmu z čela tabulky má velice kvalitní hráče, kteří většinou hráli vyšší soutěže, a jejich kádry jsou vhodně doplněny mladšími hráči z dorostu, tím je jejich fotbalová úroveň někde jinde. Naopak mužstva ze spodku tabulky hrají pouze ze svými odchovanci a většina hráčů ani netrénuje, pouze hraje zápasy. A někteří nemají ani trenérské vedení,“ vypozoroval předseda STK a současně předseda FC Ptení.
Od začátku sledovaného období v ročníku 2004/2005 až do současnosti se téměř vždy hrálo se čtrnácti účastníky, výjimku představovaly pouze ročníky 2012/2013 a 2013/2014, kdy bylo o dva týmy více a hrálo se tedy o čtyři kola a celkem osmapadesát zápasů víc. Tyto sezóny se nijak nevymykaly z nastaveného trendu, brankový průměr dál narůstal, což pokračuje až do současnosti. Překonání čtyřgólové meze se stalo standardem. A loni na podzim se mnohdy konaly velké přestřelky, jednou přinesly devět gólů, v dalších šesti případech jich padlo osm a celkem třináctkrát bylo k vidění sedm zásahů.

Nastane další změna?
V tuto chvíli platí po několika dílčích reorganizacích model jedné skupiny okresního přeboru a dvou regionálně rozdělených skupin III. třídy. Stávající podoba se však může změnit. Právě z důvodů klesajícího počtu fotbalistů a následně zrušených oddílů totiž přišel Stanislav Prečan s myšlenkou zrušit i „trojky“ a jedinou okresní soutěž rozdělit na dvě či tři grupy. „Bavil jsem se o tom už s některými funkcionáři a viděl bych to na ‚horskou', prostějovskou a jižní skupinu. Pro lidi by to bylo daleko zajímavější a fanoušci by jezdili i k utkáním venku, je rozdíl jet deset nebo čtyřicet kilometrů. Jde o nezadržitelný trend, sedm družstev v okresním přeboru dorostu nemůže zajistit hráče pro čtyřicet týmů v regionu! Je otázkou, kolik dalších mančaftů v létě skončí, i my jsme už loni měli jít do třetí třídy,“ upozornil předseda Skalky.
Nastíněné řešení by znásobilo počet derby, což jsou zápasy, které mají větší náboj a lepší atmosféru. „Fotbal se hraje pro fanoušky a při těchto střetnutích se lidé mezi sebou znají. Prospělo by to atraktivitě, navíc by ubylo ovlivněných zápasů. Nebudeme si nalhávat, že v jarní části zase nebudou podezřelé výsledky... Toto by odpadlo, protože by nehrozil sestup, navíc by mohli dostat prostor mládežníci a ti opravdu nejlepší s ambicemi na postup by si to rozdali mezi sebou v nadstavbě, takže by se nepostupovalo až z osmého místa jako loni,“ navrhuje Přečan a chválí už nedávný krok, kdy došlo ke zrušení „čtyřek“, čímž v nižších patrech odpadly výlety přes celý region. Stejně tak by se ulevilo termínovému kalendáři a vymizely by stesky na dovolené, zimu, horko... „Kdyby se hrálo s deseti dvanácti celky, mohlo by se začít později než na přelomu července a srpna, kdy mají kluby problém dát hráče dohromady. Navíc by se nemuselo předehrávat a začalo by se i na jaře až při způsobilých terénech,“ připojil.
Jestli se podaří tuto myšlenku uskutečnit, to ukáží až následující měsíce, rozhodující totiž bude většinový názor oddílových delegátů, který poté uvede do praxe fotbalový svaz. „Změn bylo za poslední čtyři roky tolik, že bych byl moc rád, kdybychom model okresního přeboru mužů a dvou skupin třetí třídy udrželi i pro následující ročník. Nicméně návrh pana Prečana je zajímavý a minimálně vhodný k zamyšlení,“ připustil Roman Minx. Realizace tak není na pořadu dne. „Byl by to další velký zásah do mužských soutěží a momentálně si myslím, že pro něj není vhodná doba. Potřebovali bychom minimálně jeden až dva roky pro přípravu a zvážit, aby to nemělo obrácený efekt. Myslím si, že prozatím by měl zůstat zachován současný model soutěží s okresním přeborem jako výstavní soutěží,“ domnívá se předseda STK.
Stejného mínění je i David Múdrý z Určic. „Jsem zastáncem dlouhodobé soutěže, a kdyby se pak hrálo dvoukolově třeba se šesti týmy, tak by došlo ke znehodnocení. V dnešní době je sice problém dostat dvacetileté kluky od počítače, navíc do toho mluví práce či škola a pomalu odcházejí ti starší, kteří byli schopni přijít i s rýmečkou a kašílkem, ale snad se situace zlepší ve fotbale i sportu obecně,“ sdělil svůj poznatek. V tuto chvíli by tak změnu nepodporoval. „Pokud klubů bude ubývat, nezbude nám nic jiného než soutěže upravit, uměle bych se do toho ale nepouštěl. Diváků by třeba na derby přišlo víc, ale v dnešní době je problém přilákat kohokoliv na cokoliv,“ vypíchl trenér určické rezervy Múdrý další podstatnou skutečnost, kterou by mohli potvrdit mnozí organizátoři různých akcí.
No, tak aspoň že ten mičuda do sítě pořád padá...

13 drobno graf

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...