Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Reorganizace ženských fotbalových soutěží zavála trio týmů z regionu do divizní skupiny „B“. V konkurenci s vyzrálými soupeři, ošlehanými bitvami ve vyšších třídách, se děvčata neztratila. Nejsilnější regionální tým z Kostelce se umístil v lepším středu tabulky, ambiciózní Mostkovice pod sebou nechaly kvarteto soupeřů, pouze nově založený AFK Prostějov City podle očekávání zatím na soupeře nestačí.

Kostelec na Hané měl na víc
Kostelečanky, zvyklé v předchozích sezónách vyhrávat, vstupovaly do inovovaného divizního ročníku v pozici obhájkyň loňského prvenství. Jejich role však byla ztížena faktem, že po zrušení Moravskoslezské ligy byli do divize přeřazeni dlouhodobí účastníci této výkonnostně silnější soutěže. Papírovými favority tak byly celky Holešova a Nových Sadů, které také své pozice potvrdily. Kostelec si dělal naděje na bronzovou pozici, které už je však po podzimních bojích na hony vzdálen. Vyrovnaná bilance pěti výher a stejného počtu porážek řadí „Štiky“ na pátou pozici s dvanáctibodovou ztrátou na třetí Vlkoš.
Kostelecká děvčata musí především mrzet těsné porážky v Šardicích a Kotvrdovicích. Tedy se soupeři, na které rozhodně výkonnostně mají. V souboji s vedoucím triem vyšly také na prázdno, nejblíže k bodovému zisku měly svěřenky Marka Jelínka v domácím souboji s Vlkošem (porážka 1:2). S papírově slabšími protivníky však potvrdily svou kvalitu a vesměs slavily vysoké výhry. Rekordním výsledkem například skončilo derby s Prostějovem, kterému nasázely neskutečných osmadvacet branek. Po podzimu tak Kostelec nasbíral patnáct bodů a reálné se zdá předstižení čtvrtých Kotvrdovic, na které ztrácí bodů šest.

„Mostky“ jdou nahoru
Mostkovický soubor sice stále především sbírá zkušenosti a s věkovým průměrem patří mezi nejmladší účastníky celé soutěže, ale několikaletá práce už nese výsledky. Podzimních deset bodů a tři výhry jsou v dosavadní historii tohoto týmu nejlepším počinem. Největším problémem je však tradičně střelba branek. Vyrovnané zápasy rozhodují góly a těch dávají Mostkovičanky opravdu málo. Na první vstřelenou branku čekal soubor Jaroslava Karafiáta až do pátého kola, kdy protrhla Nela Kraváková nekonečné čekání v souboji se Šardicemi. Další dva zásahy přidala Mája Domesová a na světě bylo premiérové vítězství podzimu. Celkově ale vyšla děvčata naprázdno hned v sedmi zápasech z deseti!
Mostkovický tým zdobí bojovnost a odhodlání, na čemž se dá rozhodně stavět. Psychiku děvčatům nesráží ani vysoké porážky a v každém duelu se rvou až do poslední minuty. Pokud jim jejich elán vydrží i v jarní části, mohl by se tým posunout i na šestou příčku, což by byl velmi výrazný krok dopředu.

Otloukánek AFK
Jako blesk z čistého nebe se na ženské mapě výběr zjevil tým AFK Prostějov City 2016. Boss Miroslav Krotil složil družstvo většinou z úplně začínajících hráček, přesto měl velké ambice. Realita se však ukázala úplně jinde. Tým podle předpokladů na zkušenější soupeře nestačil a šel od porážky k porážce. Určitý výkonnostní progres zaznamenalo AFKaž po příchodu trenéra Martina Lišky. Přesto se však bodů ani vstřeleného gólu děvčata z Prostějova nedočkala.
Doslova ostudným vystoupením bylo derby v Kostelci, kde se schylovalo k třicetibrankové nadílce. Dvouciferným rozdílem skončily i duely s Novými Sady, Holešovem a Kotvrdovicemi. Mrzí zejména nejtěsnější porážky v derby s Mostkovicemi a v Šardicích. Nováček tak obsadil podle očekávání poslední příčku bez zisku byť jediného bodu a více než osmibrankovým průměrem obdržených branek. Trochu optimismu mohou vlít do žil děvčatům z AFK zápasy, ve kterých dokázala udržet taktiku, tvrdošíjným odporem se málem dopracovala k remízám. Poslední příčka je však asi nováčkovi v jeho premiérové sezóně souzena.

Kostelec se zlepší
Výhled do jarní části vypadá z pohledu regionálních celků optimisticky. Zkušený tým Kostelce by měl své bodové konto rozhojnit už jen z pohledu losu. Neoblíbení soupeři z Kotvrdovic, Šardic i Velkých Pavlovic se představí na Hané. V případě domácích výher by se pak měly „Štiky“ posunout na konečnou čtvrtou příčku.
Mostkovičanky opět čeká přetěžký úvod. Postupně se střetnou s nejsilnějšími celky celé divize. Pokud je však očekávané porážky nesrazí psychicky, měly by jim tyto duely dát impuls do druhé části jara. Získané zkušenosti s favority by pak mohly „prodat“ se soupeři sobě rovnými a pokusit se vykopat šestou příčku.
Velkou neznámou se pak jeví účinkování AFK Prostějov City 2016. Vnitroklubové boje o kompetence a skládání sestavy na poslední chvíli nedávají moc nadějí na výrazný výkonnostní posun. Vše ale mohou změnit případné příchody zkušených hráček, které by mohly pozici tohoto celku totálně změnit.

 Zpravodajství z tábora všech tří regionálních zástupců najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ze dne 20. března

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...