Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE+VIDEO Nová krev a odhodlání. Kádr prostějovských fotbalistů doznal před startem jarní části Fortuna národní ligy 2016/2017 řadu změn. Přišlo několik ostřílených fotbalistů v čele se „Zlíňáky“ Malým a Elšíkem, hodně se sází na Gruzínce Alaverdašviliho či momentálně zraněného Čtvrtníčka. Naopak odešli nevyhraní mladíci Petržela, Šteigl, Nekuda, ale také brankářská jednička Kofroň. Do pozice hlavního kouče se reálně posunul Petar Aleksijević, papírově bude vše i nadále licenčně „jistit“ Miroslav Takáč.

Naopak František Jura už bude řídit klub ryze z pozice generálního sportovního manažera, jeho dosavadní pobočník Roman Popelka se pak vedle funkce asistenta stal i sportovním ředitelem celého oddílu. Společně pak mají všichni jeden cíl: vytáhnout eskáčko z podpalubí druhé nejvyšší soutěže a minimálně se porvat o záchranu!

Přestože je výchozí pozice eskáčka na startu FNL nedobrá, klubový šéf nevidí budoucnost až tak černě. „Pokud se nám vydaří první tři kola, šance je reálná. Vnímáme ale, že situace je těžká, chceme se však o to sportovně porvat se vším všudy. Já jsem životní optimista a věřím, že se to může podařit! Jestliže ne, je zbytečné říkat, co bude za půl roku. Předběžná dohoda se sponzory je ale taková, že se pokusíme o co nejrychlejší návrat,“ prozradil František Jura, generální sportovní manažer 1.SK Prostějov.

Důvěru jako hlavní kouč „A“-týmu s pravomocemi dostal Petar Aleksijević. Charismatický kormidelník si šance váží. „Děkuji za povýšení, důvěra mě těší. Je to velká pocta,“ pronesl na tiskové konferenci. „Ve druhé lize si nemůžete vybrat soupeře, který by mohl vyhovovat. V každém zápase prostě musejí hráči odevzdat úplně všechno a uvidíme, na co to bude stačit. Podmínky k přípravě jsme měli výborné. Odpověď na to, jaká byla, nám však dají až mistrovské zápasy. Vybírali jsme si záměrně soupeře, kteří nás měli prověřit a prověřili. Když budeme vyhrávat, tak můžeme říkat, že jsme dobře trénovali,“ shrnul uplynulé období s lehkým úsměvem Aleksijević. V pohodovém duchu pak nový kormidelník pokračoval. „V jakém rozestavení budeme hrát? Klidně napište, že v takovém, které nám přinese vítězství. Hledali jsme inspiraci v Realu a Barceloně, rozhodli jsme se tedy pro 4-3-3!“

VIDEO ZDE

Do jarní části jde kádr eskáčka po všech peripetiích v poměrně dobrém zdravotním stavu, byť těžkou ranou bylo hlavně zranění Martina Suse v přípravném utkání ve Skalici. „Tak brutální faul jsem ještě neviděl. Řešili jsme to příchodem Michala Malého ze Zlína,“ poznamenal František Jura. Nejistá je situace okolo druhého člena marodky Čtvrtníčka. „Snad bude co nejdříve v pořádku,“ přeje si generální sportovní manažer. „Přivedli jsme dalších šest hráčů, zvýšila se tak konkurence. To bylo to, co nám na podzim chybělo,“ doplnil.

Směrem z Prostějova naopak zamířili brankář Kofroň do Kroměříže, Milan Machálek do Vyškova, trojice Petržela, Nekuda a Šteigl do Holice, Schwaczovi a Štrombachovi skončilo hostování. Tomáš Machálek nakonec skončil v Líšni. „Chceme stavět na zkušených hráčích a naším zájmem je, aby se výše uvedení mladí hráči vyhráli, a počítáme s nimi do budoucna,“ vysvětluje Jura. „Kluci, co tu byli, ne že by neuměli hrát. Chyběly jim ale právě ty zkušenosti. Konfrontace s profesionálním fotbalem pro nás byla krutá. Objektivně mohu říct, že jsme po podzimní části mohli mít o takových šest bodů více. Už je to ale pryč a nikdo to nevrátí. Přesto se pokusíme zachránit,“ vyhlásil bojovně František Jura,.

Na to, jak bude prostějovský soubor vypadat v ostrých bojích, se bude dlouholetý hlavní kouč nově dívat jen z tribuny. „Dvacet let jsem sledoval zápasy pouze z lavičky. Všichni mi říkali, že z tribuny je vidět úplně všechno. Budu tedy sedět tak, abych dobře viděl. (úsměv) Podle toho, jak bude děj vypadat, pak budu stav případně s trenéry konzultovat. Připadá mi jako férové a logické, že když Petar a Roman Popelka odtrénovali celou přípravu, aby tým vedli v zápasech,“ objasnil František Jura svoji novou roli a rozdělení úkolů.




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...