Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Solidně zaplněné hlediště prostějovského stadionu potěšila na úvod jara výhra eskáčka. Obměněná sestava Prostějova se s týmem ze západu Čech rvala po celých devadesát minut jako rovný s rovným, aby nakonec rozhodla jediná šance v úplném závěru. Stalo se tak po pěkné křídelní akci, kdy se ke zpětné přihrávce na penaltové značce dostal střídající Sečkář, jenž poslal míč do sítě – 1:0.

Jako by ona minuta ticha, kterou drželi aktéři před výkopem sobotního utkání 17. kola Fortuna národní ligy 2016/2017za nedávno zesnulého předsedu prostějovského klubu Petra Langra, pomohla v hlavách domácích hráčů navodit tu správnou vítěznou atmosféru. Nešlo to jednoduše, ale nesmírné úsilí bylo patrné po celých devadesát minut. A když se k tomu přidala šťastná ruka trenéra Petara Aleksijeviće při střídání, dopadl první souboj jarní části druhé nejvyšší soutěže lépe pro eskáčko. Sokolovský Baník padl poté, co těsně před koncem Hladík vypracoval šanci pro Sečkáře, který trefil ohromně cenné tři body. Naděje na záchranu žije!

Stav před výkopem

Přes všechny zdravotní peripetie během zimní přípravy přišli na zápas v civilu pouze dva hráči, kteří by jinak pravděpodobně hráli v základní jedenáctce. Zatímco Čtvrtníček léčí rameno a mohl by být snad už ve Varnsdorfu k dispozici, Susova absence se bude počítat ještě na týdny. „Cítím se docela v pohodě, ale zatím jen při běžném pohybu. Čekám na vyjádření lékaře,“ svěřil se věčně optimisticky naladěný „Susák“, jemuž úsměv z tváře mizí málokdy. Trenéři Takáč a Aleksijević tak mohli poskládat v dané chvíli téměř ideální sestavu, jejíž osu tvořil gólman Halouska, stopeři Malý se Schusterem, defenzivní záložník Pančochář a útočník Kroupa. Pouze na lavičce tak začali sledovat utkání Fládr, Skwarczek nebo Rus. Hosté ze západních Čech oproti první polovině sezony taktéž obměnili kádr. Trenér Jiří Dreiseitl postavil do základní sestavy hned pětici zimních posil. Do branky Šimana z Plzně, v obraně zkušeného Dobrotku s legionářem Krajačićem, na kraji zálohy pak navrátilce z Německa Čermáka a v útoku Zorvana, který přišel na hostování z prvoligového Hradce Králové.

Vývoj zápasu

Utkání významně ovlivňovaly dva přírodní faktory, tráva a vítr. Terén byl sice v rámci možností a brzkého jara dobře připravený, přesto nedovoloval žádné finesy, které konečně nejen domácím, ale ani hostům nejsou příliš vlastní. Prudký vítr tentokrát foukal od jihu, tedy v podélné ose hřiště, což ztěžovalo především dlouhé nákopy. Obě mužstva se ale s tímto problémem potýkala spravedlivě po poločase. V tom prvním byla převaha domácích zřetelná, přestože se pohříchu projevovala statisticky pouze ve slušném půltuctu rohových kopů. Hosté se až na jednu střelu, kterou Halouska vyrazil, před domácí svatyni pořádně nedostali. Po změně stran západočeský Baník přece jen vystrkoval i ofenzivní růžky a přibývalo balónů letících domácím vápnem doprovázených zatajeným dechem a hlasitým oddechnutím sedmi stovek diváků. O konečném výsledku rozhodla, stejně jako v Sokolově, jediná vydařená akce.

Zásadní okamžiky

V úvodních pasážích utkání táhl ofenzivu rychlonohý Píchal, který sice provětrával pravou stranu soupeřovy obrany, finální přihrávka se ale nedostavila. Na druhé straně se probíjel obranou Machynek, jeho pokusy ale Šimana z klidu nevyvedly. Halouska si na balón pořádně sáhl až po půlhodině hry, když vyrazil dobře umístěnou střelu na roh, jediný sokolovský za první poločas. Na druhé straně Kroupa prodloužil volný kop pouze do Šimanovy náruče. A tak největší vzrušení fanoušci zažili až ke konci poločasu při sprinterském souboji Schustera s Dvořákem, při němž se domácí stoper poroučel k zemi za významného mlčení sudího píšťalky.

Tento nešvar pokračoval i po změně stran v případě sražení Hirsche nabíhajícího si do šance. Do nepříliš viděné spolupráce se dostala dvojice Machynek - Kroupa, pokus o centr ale zblokovala obrana hostí. Po opakovaném rohu se chystal ke střele Schuster, byl ale atakován obránci, z hlediska rozhodčího kupodivu dovoleně. Z ojedinělé standardky zkusil prověřit Halousku Glaser, domácí gólman míč schoval v náručí. Deset minut před koncem prošel míč diagonálně domácím brankovištěm, nikdo z hráčů v žlutočerných dresech na něj ovšem nedosáhl. Fládrův únik k cíli také nevedl. Dvě minuty po příchodu Sečkáře na hřiště konečně vyšel únik po pravém křídle Hladíkovi, od brankové čáry poslal míč do šestnáctky, kde si mezi obránce naběhl navrátilec z vyškovského hostování a napálil balón do odkrytého rohu Šimanovy branky! Poslední minuty už domácí trpělivě kontrolovali hru do kýženého závěrečného hvizdu.

Osobnost utkání

Tou byl bezpochyby faktický kouč domácích Petar Aleksijević. Impulzivní Srb dostal po odchodu Františka Jury do krajské politiky důvěru a kromě trénování gólmanů převzal s Romanem Popelkou zimní přípravu. V každém přípravném utkání a tréninkové jednotce bylo patrné, jak si příležitosti váží a jak velkou odpovědnost vůči klubovému vedení pociťuje. Není divu, že právě on hodně prožíval smutné události uplynulého týdne. Vše nakumuloval do pátečního motivačního projevu v kabině. A sladké ovoce v podobě důležitého vítězství se zaslouženě dostavilo.

Zajímavost duelu

Tři dny před samotným utkáním byly v Prostějově k vidění všechny známé tváře prostějovského dresu z uplynulých několika let od Zelenky přes Pospíšila, Hunala a Janouška až k Tomáši Machálkovi či Kofroňovi. Jen to místo nemělo se sportem bohužel nic společného... Naopak na hřiště vyběhlo v základní jedenáctce hned pět nových tváří a na lavičce chyběl po dlouhých letech František Jura, který jakožto už krajský náměstek astále generální sportovní manažer 1.SK Prostějov sledoval zápas z nadhledu hlavní tribuny.

Atmosféra střetnutí

Nezvykle prázdno a ticho bylo ve VIP prostorách prostějovského stadionu. Jakékoli soustředění na zápas nemohlo překrýt všudypřítomnou, sice nevyřčenou, ale o to tísnivější atmosféru. Snad právě oficiální minuta ticha na památku obnovitele slávy prostějovského fotbalu Petra Langra umožnila chmury rozehnat a postavit do středu myšlenek kulatý nesmysl. Vítězná euforie po závěrečném hvizdu byla o to autentičtější.

Pozápasové hodnocení trenérů

Petar ALEKSIJEVIĆ - 1.SK Prostějov:

„Po smutné události minulého týdne, skonu předsedy Petra Langra, který byl tak trochu druhým tátou našich kluků, všichni cítili potřebu přesvědčit ty, kteří v Prostějově fotbal dělají, že jsme schopni bojovat. Říkali jsme si před zápasem, že hrajeme o život, a tomu jsme se přizpůsobili. Podtrhuji slova trenéra hostí, který vystihl, co se na hřišti dělo. První kola jsou vždy o agresivitě a bojovnosti, nikoli o nějakém krásném fotbalu. Terén byl na současné klimatické podmínky maximálně dobře připravený, ale přidal se vítr a na kombinační hru to jistě nebylo. V Sokolově jsme prohráli jedinou vydařenou střelou těsně před koncem, dnes jsme naopak díky jediné vydařené akci vyhráli. Bylo to vítězství vůle, kluci chtěli jednoznačně poslat Petrovi vzkaz, že chtějí bojovat o udržení zdejšího fotbalu v soutěži, abychom měli o co hrát, abychom živili naději na záchranu druhé ligy. Gól byl více odměnou za snahu než za výkon, který jsme předvedli.“

Jiří DREISEITL - Baník Sokolov:

„Přijeli jsme si pro body, bohužel je nemáme. Počítali jsme s bojovným utkáním, v němž navíc svou roli sehrál vítr. Terén byl adekvátní klimatickým podmínkám, i když nám by asi vyhovoval lepší trávník pro kombinační hru. V prvním poločase jsme se vůbec nedostali do tempa, domácí tým má dobře postavenou taktiku na dlouhých míčích Kroupovi, což ještě s větrem byla smrtelná kombinace. Byl jsem rád, že jsme to přežili s nulou, a věřil jsem ve zlepšení po přestávce. To se stalo, hráli jsme na vítězství, Mejdr měl obrovskou šanci na zadní tyči, bylo to ovšem nedovřené, a to rozhodlo. Jeden nedůraz na levé straně v podání Krajačiće tak znamenal porážku. Řešení přitom byla spousta, odehrání do autu, zisk míče i faul za žlutou kartu. Zpětné přihrávky do vápna jsou pak loterie. Smůla se nás nadále drží a jsme zklamaní.“

1. SK Prostějov – FK Baník Sokolov 1:0 (0:0)

Branka: 86. Sečkář.

ŽK: 39. Malý – 47. Zorvan, 90.+1. Mejdr. Diváků: 690.

Sestava Prostějova: Halouska – Malý, Machynek, Schuster, Hýbl, Hirsch (69. Hladík) – Pančochář, Píchal (85. Sečkář), Alaverdašvili – Elšík (57. Fládr), Kroupa. Trenér: Petar Aleksijevič.

AKTUÁLNÍ TABULKA A VÝSLEDKY FORTUNA LIGY:

Další výsledky: Č. Budějovice - Varnsdorf 0:1 (0:0), Pardubice - Sigma Olomouc 0:3 (0:2), Táborsko – Vítkovice 3:2 (2:1), Vlašim - Frýdek-Místek 3:1 (2:0), Baník Ostrava - Ústí n. L. 3:0 (1:0).

1.         Sigma Olomouc          17        12        4          1          36:9     40       

2.         Ostrava           17        10        6          1          28:13   36       

3.         Opava 16        9          4          3          33:17   31       

4.         Vlašim 17        9          4          4          32:22   31       

5.         Č. Budějovice 17        9          4          4          22:12   31       

6.         Znojmo           16        7          4          5          29:24   25       

7.         Žižkov 16        6          5          5          26:21   23       

8.         Ústí n. L.        17        7          2          8          19:25   23       

9.         Varnsdorf       17        6          4          7          20:22   22       

10.       Frýdek-Místek            17        5          6          6          31:30   21       

11.       Mas Táborsko 17        5          6          6          21:28   21       

12.       Sokolov          17        4          6          7          19:26   18       

13.       Třinec  16        4          4          8          23:33   16       

14.       Pardubice        17        3          5          9          12:26   14       

15.       Prostějov        17        2          3          12        12:37   9         

16.       Vítkovice        17        2          1          14        16:34   7



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...