Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V profesionálním fotbale je v přestupových oknech neskonale čilejší pohyb, než na jaký byl Prostějov zvyklý mezi výkonnostní grupou. Večerník přináší těsně před startem druhé nejvyšší soutěže rychlý přehled napříč účastníky Fortuna národní ligy.

Už od podzimní části je zřejmé, že největšími adepty na dvě postupové příčky jsou olomoucká Sigma s ostravským Baníkem, oba legendární kluby touží po návratu do nejvyšší soutěže. Baníku ale šlape na paty dvojice Opava - České Budějovice, snad proto „chachaři“ přes zimu posilovali asi nejvíce ze všech. Jeho strategie pro post brankáře měla svým způsobem vliv i na prostějovský fotbal. Do Ostravy totiž putoval gólman Kroměříže Martin Šustr, který se na týmovou jedničku vypracoval už v kdysi ambiciózním Zábřehu. Právě on svým transferem do Slezska uvolnil post jedničky v Hanácké Slavii Zdeňku Kofroňovi. Obranu vyztužil nadějný obránce Vlašimi Breda nebo útočník Jakubov.

Výrazně našlápnuto k postupu má olomoucká Sigma, která se po vlažném začátku soutěže nevídaně rozjela. Právě v týmu, kde fotbalově vyrůstal, strávil necelé dva týdny na testování útočník Uničova Aleš Krč, známý také z dresu eskáčka. Nakonec se jejich cesty zřejmě definitivně rozešly, což byl zjevně poslední Krčův pokus o průnik do profesionálního fotbalu. Právě on zažil na vlastní kůži, jak je těžké se prosadit byť ze solidního týmu MSFL, který jeho bývalým prostějovským spoluhráčům díky klubovému postupu takřka spadl do klína. Asi nejvýraznější posilou Sigmy tak je ofenzivní Manzia z Konga, který v české lize prošel první i druhou ligou a naposledy působil v pražské Dukly.

Výrazně dýchat na záda vedoucí dvojici Sigma - Baník plánují na jaře České Budějovice. Staly se jedním z klubů, které sáhly po hráčích prvoligové slovenské Myjavy, jenž se před Vánoci odhlásila ze soutěže. Kromě obránce Banoviče a záložníka Šmehyla angažovala také nejlepšího střelce juniorské ligy, útočníka Matějku z Plzně. Z pražské Dukly přišel na půlroční hostování Vopat.

Do Slezského FC Opava, který má na postupové místo rovněž ztrátu dvou bodů, zamířili odchovanci Švejdík s Kozákem a také exsparťan Lavický. Trenér Skuhravý už naopak nepočítá se službami prostějovského rodáka Tomáše Machálka, který nakonec stráví jaro v třetiligové Líšni.

Jako ve výtahu mířícím k nejvyšším patrům si museli na podzim připadat hráči Vlašimi, která měla také poněkud těžkopádný rozjezd. Hned pětice jejich hráčů našla uplatnění vesměs v prvoligových klubech, což je pro tým trenéra Martina Haška jistě dobrá vizitka. Žižkovská Viktorka, která jediná z trojice nováčků přezimovala v klidném středu tabulky, ulovila mezi jinými i zkušeného beka Švejdíka, nastupujícího v minulosti za Spartu či Liberec. Varnsdorfu naopak bude citelně chybět kanonýr Jakubov, který posílil ostravský Baník, zabydlet by se u druhého jarního soupeře Prostějova měl Skot Cennerazzo. 

Právě Sokolov býval zvyklý na lepší příčky, než je aktuálně ta jedenáctá. Herní projev by měl vylepšit ostřílený slovenský stoper Dobrotka nebo chorvatský univerzál Krajačić. Třinec vyřadil brzy po skončení podzimní sezóny z kádru trojici hráčů, mezi nimiž je i bývalý hráč Prostějova Pavel Hloch, který zamířil do nižší soutěže v Rakousku. Se Znojmem „vybartroval“ útočníka Teplého za rovněž ofenzivního Šumberu.

Jestliže Prostějov testoval na své poměry rekordní počet osmi hráčů, pak další adept sestupu Vítkovice vyzkoušely rovnou celou jedenáctku. Sedm hráčů jejich kádr ale také opustilo, mezi nimi zkušený brankář Kostolanský.

Každopádně bude v jarních odvetách co sledovat, a to jak při boji o postup, tak i v zájmu vyhnout se „Černému Petrovi“, což je také cílem prostějovských fotbalistů.

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...