Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velkým cestováním mezi severočeským Libercem a přibližně padesát kilometrů vzdáleným německým městem Neugersdorf strávil uplynulý rok 2016 Jiří Liška. Bývalý fotbalový obránce a prostějovský odchovanec se již plně přesunul z pozice hráče do realizačního týmu, na hřišti však stále tráví prakticky každý den a na jaře se opět chystá naskočit s kopačkami na nohou, avšak tentokrát již v soutěži určené pro pětatřicetileté a starší hráče.

„Pořád cestuji a někdy je to hodně namáhavé, dostal jsem ale možnost poznat spoustu zajímavých lidí, německý fotbal, tamější styl trénování i talenty a navázali jsme spolupráci mezi těmito dvěma kluby, kde působím,“ podotkl vedoucí liberecké juniorky a současně asistent u „áčka“ FC Oberlausitz Neugersdorf hrajícího čtvrtou nejvyšší Regionalligu.

Oba dva výběry se nacházejí v polovině svých soutěží a v zahraničním působišti dělá Liškovi společnost hned sedm krajanů – brankáři Petrik Klouda s Davidem Pokorným, obránci Milan Matula s Janem Pencem, záložníci Luboš Loučka s Jaroslavem Dittrichem a útočník Josef Marek.

„Do trénování jsem se nijak necpal, dostal jsem ale nabídku od tamějšího majitele klubu a pozice asistenta mi vyhovuje, protože jsem v bližším kontaktu s kluky. Tuto pozici už ale nešlo skloubit s hraním a nastoupil jsem jen do jednoho přáteláku,“ sdělil.

Oním střetnutím byl duel proti druholigovému Dynamu Drážďany, kdy se s klubem loučil Honza Nezmar. „Hrálo se na těžkém terénu, ale před třemi tisícovkami diváků a jednalo se o velkou společenskou akci, na níž byli pozvaní i Milan Baroš s Radkem Kováčem. Prohráli jsme sice, ale podali jsme dobrý výkon, přestože se hrálo hned po našem pohárovém utkání,“ ohlédl se Liška za významnější událostí.

Německý fotbal ho celkově velice upoutal a na tamější hráče má jen slova chvály. „Jsou rychlí s míčem a upoutalo mě, jak jsou individuálně zdatní a silní v osobních soubojích. Od první do poslední minuty hrají na sto procent a nic nevypustí, je k zamyšlení, proč to nedokážeme i my,“ upozornil.

V hornolužickém klubu plní český mistr, který prošel rovněž Jihlavou a Zlatými Moravci, současně roli překladatele, veškeré pokyny se totiž vedou v němčině. A přes všechny pracovní aktivity se zatím stále ještě čtyřiatřicetiletý fotbalista snaží trávit co nejvíce času s rodinou. „Mám zhruba jedenapůlletého syna a jsem rád, za každý volný den a každou chvíli, kterou s ním mohu být. Teď je to ta správná pecka,“ rozplývá se.

Coby odchovanec prostějovského LeRKu poměrně pozorně sledoval i vystoupení nástupnického klubu ve druhé lize. Jeho úkolem je totiž mimo jiné sledovat liberecké hráče na hostování či potenciální posily a poslední místo s pouhými osmi body ho tíží. Přes výsledkovou mizérii ovšem nehází flintu do žita.

„Když jsem začínal svou profi kariéru, tak jsme po podzimu byli poslední se sedmi body, ale i tak jsme se dokázali zachránit. Pan Kresta tehdy poznal, co mužstvu chybí, vrátil se gólman Tomáš Bureš, přišel nový trenér pan Fryš, nabrali jsme kondici, pomohli nám i zimní tréninky na škváře a podařilo se. Na jaře jsme měli čtvrtou nejlepší bilanci a celkově skončili se sedmadvaceti body třináctí, takže to není ani teď nemožné,“ věří v návrat do stejné řeky, byť nepůjde o nic jednoduchého, což si navíc vyžádá i výrazné zásahy do stávajícího mužstva.

A jelikož on sám oslaví třináctého března půlkulaté pětatřicáté narozeniny, otevře se mu cesta do veteránské kopané, pro níž je v Německu zřízena samostatná soutěž. „V Neugersdorfu trénujeme každý den a někdy i dvoufázově, takže bych nyní stíhal jen exhibice, ale fotbal mi po této stránce chybí a už se těším mezi starou gardu. Přímo ve městě je klub, mistráky se hrají v pátek večer a je super, že něco takového existuje, rád si zahraju,“ svěřil se Jiří Liška, jenž věří, že se ve zbytku sezóny zvedne rovněž liberecké „áčko“ trápící se v dolní polovině tabulky. „Liberecké kouzlo tkví v rodinném prostředí, každý rok se nám daří někoho vypiplat a prodat. Třikrát za poslední čtyři roky se nám podařilo postoupit do základní skupiny Evropské ligy a teď nás srážely jen neproměněné šance. Mladí kluci z juniorky dostali prostor nakouknout do „A“-týmu a poznali, jak moc na sobě ještě musejí pracovat,“ zdůraznil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...