Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vydařený podzim? Z pohledu výsledků dvojice regionálních zástupců Prostějovska v I.A třídě Olomouckého KFS Lipové a Čechovic by se tak první část soutěžního ročníku 2016/2017 dala hodnotit. Průběžná třetí a čtvrtá příčka s pouze dvoubodovým odstupem na první Opatovice se musí ocenit. Při pohledu na složení kádrů obou týmů by se na druhé straně dalo z podzimních bojů vytěžit i o něco více. Lipová v létě vhodně doplnila už tak silnou sestavu a na nejvyšší příčky se s tak silným výběrem počítalo. Zvláště po loňské otevřené stíhačce suverénního Lutína. Čechovice pak po zpackané minulé sezóně totálně překopaly složení mužstva a mnohými experty byly taktéž pasovány do role jednoho z favoritů.

Lipová, jejíž sestavu tvoří více než z poloviny harcovníci ostřílení vyššími soutěžemi, se rozjížděla poněkud pozvolněji. Hned na úvod ji čekalo vyhecované derby s Konicí, které dopadlo lépe pro hosty. Následovaly tři jednoznačné výhry, zvláště skalp Brodku u Přerova potěšil. V pátém utkání však přišel totální kolaps v Mostkovicích, jenž byl varovně vztyčeným prstem. Zkušená sestava se však oklepala a rozjela vítěznou šňůru. Z pěti dalších zápasů vyhráli Lipovští čtyři za tři body a jen v derby s Plumlovem se radovali až po penaltovém rozstřelu. Menší krize dolehla na mužstvo v závěru sezóny. Po jasné prohře v Bělotíně se doma nezadařilo proti Všechovicím a derby v Čechovicích ztratili svěřenci Pavla Růžičky až v úplném závěru a dodatečných penaltách. V duchu rčení - konec dobrý, všechno dobré - pak SK vyraboval půdu konického rivala a celkově z toho je solidní třetí příčka.

Jako velká voda, vtrhl do ročníku čechovický soubor. Po letech herní i výsledkové stagnace se zdálo, že se místnímu Sokolu konečně podaří naplnit přání místních fanoušků a funkcionářů. Z pěti úvodních kol čtyři čisté výhry a jedna po penaltách, to už dlouho v okrajové části Prostějova nezažili. Tým se hřál na prvním místě a zvláště herní projev musel místní patrioty těšit. Následovaly však nečekané ztráty v podobě nerozhodných výsledků. Ruleta střelby z bílého puntíku sice většinou dopadla dobře, ale bod po bodu se náskok v čele rozplýval. Nejhorší zážitek si pak Čechovičtí přivezli z Všechovic, kde inkasovali tři branky, aniž by dali jedinou. Tento duel jakoby předznamenal utrápený finiš podzimu, kdy po remízových ztrátách v Konici a s Lipovou přišla bolestivá závěrečná domácí porážka s rozjetým Brodkem u Přerova. Průběžná čtvrtá příčka i bodový zisk jsou rozhodně dobrým počinem, ale vzhledem k tomu, jak byla sezóna rozjetá, mohla být bodová bilance ještě mnohem lepší...

Herní vyzrálost. Tým Lipové je postrachem každého protivníka v soutěži. Takticky a technicky je mužstvo na výši a pokud to hráčům sedne, nemají v I.A třídě rovnocenného soupeře. Plně to potvrzují skóre i jednotlivé výsledky, kdy většinu svých výher zvládla Lipová více než dvoubrankovým rozdílem. O celkové vyrovnanosti a kvalitě kádru svědčí i rozložení vstřelených gólů na vícero hráčů. Vedle osvědčeného kanonýra Martina Lišky, jenž nasázel devět gólů, zdatně sekundovali i Zdeněk Petržela (6) a Jan Dvořák (5). Další branky přidávali i Jarda Lehký (4), Matěj Vybíhal nebo Kuba Jamrich (oba 3). Navíc se po dlouhodobém zranění jen velmi pozvolna rozehrával Karel Spáčil, jenž patří vždy k nejlepším střelcům tohoto celku. Lipová se může pyšnit i organizovanou defenzivou, která povolila soupeřům pouze sedmnáct branek. Brankář Radek Vybíhal pak udržel čtyřikrát čisté konto.

Čechovičtí se pod trenérem Kučerou snažili produkovat celoplošný nátlakový fotbal, což se jim většinou i dařilo. Pokud by se měřilo procentuální držení míče, neměli by pravděpodobně v soutěži konkurenci. To, co Sokol trápilo, však byla koncovka. Z obrovského množství šancí padalo docela málo branek. Střelecky tým táhlo duo odchovanců - Luděk Jahl a Adam Pospíšil - které dalo shodně osm gólů. Následoval je František Kolečkář, muž s dynamitem v kopačce, který vsítil šest gólů. Pak už zeje velká díra, o zbývajících osm zásahů se podělilo pět fotbalistů. Čechovice se mohou spolehnout i na vcelku kvalitní defenzivu, i když se nevyvarují školáckých chyb. V několika případech stálo body i zaváhání brankáře Poláka, jenž zase naopak zářil v penaltových rozstřelech. Čechovičtí jich absolvovali nejvíce ze všech účastníků a z šesti podlehli pouze jedinkrát!

Z našeho hodnocení tak vyplývá, že umístění a bodový zisk po první polovině sezóny jsou velmi solidní. Na druhé straně, vzhledem k síle a kvalitě obou sestav, by mohl být bodový zisk klidně vyšší. Pokud se v obou klubech podaří udržet podzimní opory a ještě lehounce týmy doplnit, měly by se na jaře rvát o nejvyšší příčky.

KOMPLETNÍ SUMÁŘ Z KUCHYNÍ LIPOVÉ A ČECHOVIC VČETNĚ STATISTIK A ROZHOVORŮ S TRENÉRY NAJDETE V AKTUÁLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ VEČERNÍKU. V PONDĚLÍ 9. LEDNA VYCHÁZÍ FOTBAL EXTRA ZAMĚŘENÝ NA MOSTKOVICE, PLUMLOV A KONICI! 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...