Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 3.10.2024
svátek slaví Bohumil,
zítra František
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V případě delších přerušení hry se jedná stále ještě o jeden zápas. Právě oněch devadesát pět minut trvaly prostějovské naděje na úspěšný start v nové soutěži a solidní podzimní výsledky. Aniž si to ve slunečném dopoledni na druhém konci republiky někdo uvědomoval, hned v samotném úvodu druhého zápasu zhasly jako hvězdy za svítání...

Co se vlastně stalo? V páté minutě druhého utkání eskáčka v Sokolově totiž po důrazu ve středu hřiště (málokdy poté vídaném) postupoval na gólmana samotný Štrombach, stoprocentní šanci ovšem neproměnil. Spekulace jsou sice v zásadě zbytečné, ale lze snadno dovodit, co by to udělalo s týmem, který týden předtím odehrál doma úspěšné otvírací utkání s olomouckou Sigmou. Brzké vedení při rozpačitém výkonu soupeře by hodně pravděpodobně znamenalo plný bodový zisk a psychika týmu by rázem byla úplně někde jinde.

Bezprostřední vliv by takový vývoj měl i na následné domácí utkání s Varnsdorfem, který byl rovněž k poražení, a o osudu utkání rozhodla jen nešťastná Schusterova teč do vlastní branky. Pokud bychom tedy měli spekulovat o klíčovém okamžiku podzimu, byl by to právě onen osudový okamžik v Sokolově. Je paradoxem celého nevydařeného podzimu, že hráč s číslem 7, který nevyhodnotil správně klíčovou situaci, se v dalším průběhu stal nejlepším střelcem týmu.

Do rozjezdu Prostějova mohlo svým způsobem promluvit i odložené utkání prvního kola ve Vítkovicích. Je samozřejmě opět čirou spekulací, jestli by na samém startu sezóny byl tým různě poslepovaný v průběhu letní přestávky k poražení. Přesto je v předchozích teoretických úvahách skryto hned devět bodů, s nimiž by dnešní postavení prostějovského klubu bylo takřka komfortní. Vývoj se ovšem ubíral jiným směrem a výsledkem je poslední místo v tabulce, šest bodů a silně záporné skóre 11:37. Obojí drží smutný primát soutěže: jde o nejmenší počet vstřelených branek a naopak největší počet těch obdržených.

Proč tomu tak je? Něco napoví pohled do statistik. Tahoun ofenzivy Kroupa odehrál vzhledem ke kumulujícím se zdravotním problémům pouze zhruba dvě třetiny celkové hrací doby. Vzhledem k jasné taktice soupeřů a nedostatečné podpoře spoluhráčů vstřelil pouze jediný gól z penalty, což je značný rozdíl proti jedenácti trefám minulého podzimu. Podobně na tom byli i další útočníci Nekuda s Machálkem, takže pomyslný střelecký prapor držel záložník Štrombach. Na druhé straně neschopnost získat, podržet a rozehrát míč rezultovala v přetížení obrany, kterému nebyli schopni odolat ani zkušení stopeři, k jakým patří Schuster se Susem, jenž se navíc potýkal se zdravotními problémy. Příjemné překvapení naopak představovaly výkony mladíků Píchala a Zapletala, zejména zpočátku, kdy si prvně pohrával s karvinskou či opavskou obranou.

Bude-li se hrát druhá liga v Prostějově i v další sezóně, záleží pochopitelně na strategii klubu, především na zajištění potřebných zdrojů. Bez těch jistě nepůjde získat aspoň tři kvalitní a zkušené hráče s prvoligovou minulostí, jichž je zejména do středové řady nutně třeba. Od ní se pak může zvýšit kvalita jak v ofenzivě, tak v obranné činnosti.

Větší jistotu by tým potřeboval i mezi tyčemi. Kofroň, který po odchodu Bureše převzal roli brankářské jedničky, v žádném zápase vyloženě nepropadl. Předvedl některé velmi vydařené zákroky, kterými tým podržel, bohužel se ale nevyhnul ani několika nepřesvědčivým zákrokům, které ve svém důsledku ovlivnily průběh zápasu. Neoral jakožto týmová dvojka nastoupil pouze ve dvou zápasech proti obtížným soupeřům (z toho v jednom pohárovém s Karvinou). V trénincích ale opakovaně dokazoval, že má značný růstový potenciál a jeho role se může časem zvětšit.

Pohled na tabulku po skončení podzimní sezóny příliš překvapení nepřináší. V čele jsou dva jasní adepti návratu do nejvyšší soutěže, Sigma s Baníkem, které může snad ohrožovat pouze tandem České Budějovice - Opava. Příjemným překvapením je výkon Vlašimi, naopak za očekáváním zaostal Sokolov a Táborsko. Dvojice na sestupových místech, Vítkovice s Prostějovem, může v zásadě pošilhávat pouze po konfrontaci s Pardubicemi. Ty mají i vzhledem ke ztrátě sponzora nejmenší ekonomickou sílu a jsou tak i přes svůj sedmibodový náskok potenciálním adeptem sestupu. Třinec a dva výše zmíněné kluby si pozice na nesestupových místech jistě ohlídají.

Pokud se střízlivě podíváme na objem bodů nezbytných k záchraně soutěže, dospějeme nutně k závěru, že by eskáčko na jaře muselo vyhrát takřka všechna domácí utkání. Už první jarní duel proti Sokolovu tak může zavánět atmosférou play-off, protože jiný výsledek než vítězství by utnul záchranářské práce v samotném úvodu I proto bude zimní příprava nesmírně důležitá. Ovšem jedině s kvalitními posilami...

PODZIM ESKÁČKA V KOSTCE NAJDETE V AKTUÁLNÍM VYDÁNÍ PROSTĚJOVSKÉHO VEČERNÍKU! 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...