Dobré ráno, dnes je pátek 4.10.2024
svátek slaví František,
zítra Eliška
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTO+VIDEO Očekávaný střet dvou velkých rivalů byl především o bojovnosti, vůli a nervozitě. Kostelečtí herně potvrdili, že jsou právem na špici tabulky. Snaživý nováček však neprodal kůži vůbec lacino. Hosté uchlácholeni rychlým gólem další nepřidali a o vítězství se strachovali až do konce. 

Stav před výkopem

Propastný rozdíl v tabulce, počet vstřelených a inkasovaných branek – to vše stavělo do role vysokého favorita Kostelec. Historická bilance (i když notně zaprášená) však zase hrála do karet Smržicím. Otázkou dne bylo, jestli se domácím podaří uhlídat kanonýra Preislera.

Vývoj zápasu

Utkání se od začátku nevyvíjelo z pohledu domácího týmu optimálně. První vzruch sice přinesl průnik Kalandříka a jeho střela metr vedle, ale další minuty patřily Kostelci.

Svou třídu ukázal David Preisler, když krásně obešel dva bránící protihráče, předložil na roh malého čtverce Mórimu a bylo – 0:1.

Krátce nato se Presiler ocitl sám před Filipem Martínkem, ale míč poslal pouze vedle levé tyče.

Oba týmy zahájily v obrovském tempu, které vydrželo patnáct minut. Na smržické straně zahrozil Vařeka, jehož pokus z otočky však Vítkovi potíže nenadělal.

Za Kostelec se po rohu prosadil hlavou Baláš, ale Filip Martinek míč skokem lapil. Postupně tempo uvadlo a těžiště hry se přesunulo do středu pole.

Spíše boj o tzv. střední pásmo pak pokračoval i v průběhu druhé půle. Domácí borci nenechali techničtějšímu soupeři metr volného prostoru a Kostelec mohla hřát jen výrazně pozitivní bilance rohových kopů.

VIDEO ZDE

Další šance se začaly rodit až v poslední dvacetiminutovce, kdy se dopředu přesunul zkušený domácí stoper Ivo Zbožínek.

Těžil z toho zejména rychlonohý Preisler. Tentokrát však neměl nabito ostrými a v krátkém časovém sledu zazdil dvě tutovky a třetí pokus poslal do tyče.

Zvýšená útočná aktivita přinesla Smržicím také naději na vstřelení branky. Nejblíže mu byl Vařeka, jenž se dostal k míči po odvážném průniku Kalandříka. Z hloubi šestnáctky však poslal míč vysoko nad. „Ještěže to byl ‚Vařa´, to jsme byli klidní,“ úlevně si oddechl hlouček kosteleckých fanoušků, jenž ‚Vařiho´ umění neproměnit jasné gólovky dobře zná…

Kostelečtí tak příležitost svého bývalého parťáka přežili a stejně tak zpacifikovali i veškeré další náznaky náporu Smržic. Vzhledem k hernímu projevu si těsnou výhru zasloužili více, i když málem doplatili na vlastní lehkovážnost v koncovce.

Zásadní okamžiky

Jako zlomový se ukázal vstup do zápasu. Zatímco Kostelec působil od první minuty hodně sebevědomě a kombinační hrou si vynutil nadvládu nad středem pole, Smržičtí jakoby byli ještě v kabině. Právě v první desetiminutovce se hosté radovali z vítězného gólu a měli ještě další příležitosti. Postupně se domácí soubor dostal do hry, ale proti dobře pracující obraně Kostelce si moc šancí nevytvořil. 

Osobnost utkání

Čtrnáctigólový střelec Kostelce David Preisler je na I.B třídu nadstandardním hráčem a potvrdil to i v derby. Svým parádním průnikem zařídil vítěznou trefu. V dalších fázích utkání, i přes velmi těsnou obranu své osoby, se dokázal dostat hned do několika loženek. Tentokrát se mu však skórovat nepodařilo, ale obrana Smržic na něj bude dlouho vzpomínat. „Prája potvrdil, že je rozdílový hráč. Kdyby ho Kostelec neměl, v žádném případě by nebyl tak vysoko,“ pochválil svého bývalého svěřence Petr Gottwald, domácí lodivod. 

Zajímavost duelu

Vychýlená střelecká muška. Oba celky se přes veškerou snahu a úsilí nedokázaly dostat k pořádné střele. Celková statistika vykazuje pouze pět přímých střel na bránu. Borcům obou týmů nelze upřít snahu o střelbu, ale z drtivé většiny končily všechny pokusy v ochranných sítích. Brankáři se tak s míčem v rukavicích setkávali opravdu jen výjimečně.

Atmosféra střetnutí

Vzhledem k pozdnímu říjnovému termínu a klasicky dušičkovému počasí se ve Smržicích sešla na poměry soutěže velmi solidní návštěva. Polovinu z více než dvou stovek návštěvníků tvořila cyklistická výprava z nedalekého Kostelce. Až na výjimečné slovní pošťuchování se však diváci obou táborů soustředili výhradně na dění na hrací ploše. A tak to má být!

Pozápasové hodnocení trenérů

Petr GOTTWALD – TJ Smržice:

„Kluky jsem za předvedený výkon pochválil. Vůbec se nemáme za co stydět. Hodně jsme to Kostelci znepříjemnili. Byli jsme agresivnější, tvrdší, plnili jsme všechno, co jsme si řekli před zápasem. Pohlídali jsme si i Práju, i když nějaké gólovky měl. Zápasu by více slušela remíza, protože jsme nějaké šance měli i my. Bohužel nemáme takovou útočnou kvalitu, abychom dávali góly jako na běžícím pásu. Herně jsem spokojený, výsledkově bohužel ne. Body jdou ven, doma nezůstaly.“

Jaroslav KLIMEŠ – FC Kostelec na Hané:

„Derby se vším všudy. Smržice podaly bojovný výkon, ale s tím jsme počítali. Dobře nás dostupovali, proto jsme se moc nedostali k rozehrávce. Rozhodující ale bylo laxní proměňování šancí. Co dnes Prája nedal…, to vlastně Smržice drželo ve hře. Pokud bychom vstřelili druhý gól, zápas by vypadal úplně jinak. Smržice hrály, na co měly, naši kluci byli nervózní. Musím stále pracovat na ztrátách koncentrace, nejsme schopní hrát naplno celých devadesát minut.“

TJ Smržice – FC Kostelec na Hané 0:1 (0:1)

Branky: 8. Móri.

Rozhodčí: Straka – Langhammer, Šebesta. Žluté karty: 26. Móri, 38. Baláš (oba K). Diváků: 200

Smržice: F. Martinek, T. Studený, Zbožínek, Gottvald, Doseděl, Kotlár, Sedláček, Klus, Kalandřík – Vařeka, A. Studený. Střídání: 69. Vaca za A. Studeného. Trenér: Petr Gottwald.

Kostelec: Vítek – Synek, Šmíd, Baláš, Chytil – Lužný, Grepl, Langr, Móri – Klimeš, Preisler. Střídání: 46. Žídek za Lužného, 78. Zatloukal za Langra. Trenér: Jaroslav Klimeš.




 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...