Dobré poledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 beckoČtveřice nováčků osvěžila podzimní boje v okresním přeboru. Pozici lídra převzal po postupujícím Protivanovu 1.SK Prostějov „B“, velice dobře si po návratu mezi okresní elitu vedly i Smržice. Zbylá dvojice noviců se zatím výsledkově nechytla a uzavírá šestnáctku účastníků. Výšovice po letních změnách zvítězily jen nad Smržicemi a hned desetkrát prohrály, „béčko“ Hané Prostějov má pouze o dva body víc.

Nejvíce pozornosti na sebe strhává předchozí vítěz IV. i III. třídy 1.SK Prostějov „B“. Již v létě se spekulovalo, zda bude mít mužstvo na okamžitý postup i v nejvyšší okresní soutěži a první půlrok ukázal, že tomu tak může být. Úvodních devět kol mu přineslo pět vysokých a čtyři těsné výhry, teprve pak přišla první ztráta. Ani překvapivá porážka v Určicích ambiciózního nováčka nezastavila, po ní přišlo dalších pět utkání bez porážky a druhý bezbodový výsledek až na konci s Přemyslovicemi. Náskok na čele činil jednu chvíli až devět bodů, pro jarní odvety se snížil na čtyři.

„Podzim je nad očekávání dobrý. Počítal jsem, že konkurence bude větší. Těší mě, že dorostenci se zapojovali téměř do každého utkání a odehráli spoustu krásných zápasů. Budeme ale muset na jaro někoho přivést, protože marodka i vytížení mladých je velké. Několikrát jsme se sestavou měli problém,“ poznamenal kouč David Mezulánek s tím, že záměrem pro jaro je pochopitelně vedení udržet. „Myslím si, že jsme fotbalově nejlepší. A nic jiného než hrát o první místo by mě ani nebavilo,“ doplnil.

Hlavním pronásledovatelem Prostějova je překvapivě Hvozd. Mužstvo již loni pod Rudolfem Švehlou dokázalo, že může hrát velmi vysoko, pod taktovkou Karla Procházky a spolu s několika posilami vystoupalo až na druhé místo. Vítězilo vždy v sériích, nejprve v prvních třech kolech, pak pětkrát uprostřed soutěže a nakonec v posledních třech utkáních. Jednapadesát branek pak jen těsně nedosahuje na třiapadesát zásahů v podání 1.SK.

„Nijak výrazně jsme neposílili, ale vrátili se nám dva hráči z konického dorostu, zpátky jsem zařadil i starší hráče. Umístění jsme nečekali, postupové ambice nemáme. Pro Hvozd je okresní přebor ideální stav,“ stručně zmínil spokojený kouč Procházka. Jeho cílem je hrát především atraktivní útočný fotbal a bavit diváky. „To se nám daří. Každé utkání chceme vyhrát, nehrajeme na remízu,“ dodal.

Příjemným překvapením jsou taktéž výkony Otaslavic. Tým Michala Štefky držel dlouhou neporazitelnost a podzim zakončil třemi výhrami, v součtu to stačilo na třetí místo.

Určitě více očekávali v Olšanech, Přemyslovicích i Držovicích, po loňském atakování špice jsou překvapivě nízko i Kralice „B“. Loni doma téměř stoprocentní tým se trápí, doma získal jen šest bodů, venku přidal pět. Při současné konstelaci výše by padal pouze jeden, Černého Petra zatím v rukách drží Výšovice. Jeden z nováčků drží prvenství v šesti porážkách a jedenácti utkáních bez výhry za sebou, nejhorší útok doplňuje i nejhorší obrana. Hlavním povzbuzením pro mužstvo tak může být, že pokud by padal jen jeden, stačí na jaře při lepších vzájemných utkáních získat jen o dva body víc než Haná Prostějov „B“.

Třetí třída doznala oproti loňskému ročníku největších proměn. Soutěž opustila čtveřice postupujících do přeboru a Kladky padající do IV. třídy, jejich místo zaujala hned sedmička nováčků.

Čelo okupují převážně týmy, od nichž se dá očekávat, že na nejvyšší pozice pomýšleli již v létě. Němčice dlouhé roky hrály krajské soutěže, Bedihošť sestoupila v předminulé sezoně, Dobromilice spadly na jaře. Postavení Horního Štěpánova je po loňském desátém místě navzdory několika zkušeným hráčům překvapivé, ještě více to platí pro šesté Pavlovice. Loni málem spadly do „čtverky“, letos jim zatím schází jen dva body na bronz a pět na stříbro. I to může být postupové.

„Trochu jsme posílili, několik hráčů se vrátilo z hostování. Ke zkvalitnění došlo, útok na první místo jsme ale plánovali až v horizontu dvou tří let. Kádr na to má, nebudeme ale tlačit na hráče, aby postoupili za každou cenu,“ nechal se slyšet předseda Němčic Josef Matoušek. Upozornil, že hráči mají před sebou ještě polovinu utkání a hodně záleží na zdravotním stavu i pracovních povinnostech.

Postupujícím ze IV. třídy se zdaleka tolik nedaří a zřejmě to ukazuje na velký skok mezi oběma soutěžemi. Vítěz „A“ skupiny Ptení je jako nejlepší z nich osmý, Brodek u Konice desátý, Vrahovice „B“ jedenácté, Mostkovice „B“ dvanácté, Pivín „B“ čtrnáctý a Ivaň s výrazným odstupem poslední.

Dva nové výběry se v létě rozhodly vstoupit do nejnižší třídy organizované prostějovským okresním fotbalovým svazem. Protivanovu „B“ se zatím daří a navzdory jednomu utkání odloženému až na jaro se vyšvihl na třetí místo, zcela novému oddílu FK Skalka 2011 se vede ještě lépe.

Trenérská dvojice Lukáš Mráček a Roman Pinkava složila natolik úspěšný kolektiv, že v patnácti kolech hned čtrnáctkrát zvítězil. Jediná ztráta přišla hned na začátku srpna v Krumsíně od Plumlova „B“, jinak vždy naprosto suverénní výsledky pro Skalku. Jen namátkou 14:0 nad Želčí, 12:1 nad Brodkem u Prostějova „B“, 9:0 nad Přemyslovicemi „B“, 9:2 nad Otaslavicemi „B“. Při udržení trendu tak bude Skalka velmi brzy atakovat stovku branek (nyní 81).

„Mysleli jsme si, že se budeme pohybovat do pátého místa. Že budeme tolik nahoře, jsme neočekávali. Kluky fotbal baví a naši trenéři poskládali tým,“ pochvaloval si předseda oddílu Stanislav Prečan. Domácí utkání hrálo mužstvo při absenci vlastního hřiště ve Výšovicích a bude tomu tak i minimálně na jaře.

Úspěšný půlrok se na rozdíl od áčka podařil i plumlovskému béčku, to zatím jako jediné ještě neprohrálo. Útok sice není tak nebezpečný jako v podání Skalky, výsledky ale znamenají pouze jednobodovou ztrátu na první post. Vyrovnaná je situace i mezi pátým a devátým i desátým až dvanáctým místem. Po loňském velkém úprku kvalitnějších týmů do III. třídy je ale znát, že o čelo může bojovat jen hrstka oddílů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...