Dobré odpoledne, dnes je pátek 4.10.2024
svátek slaví František,
zítra Eliška
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zatímco před uplynulou sezónou hýbala fotbalovým děním plošně zavedená elektronizace, žhavým tématem letošního léta je nový přestupní řád. Všudypřítomný strach z neznáma zasel do hlav většiny ostřílených funkcionářů obavy, které se snad stejně jako v případě elektronizace nepotvrdí. FAČR si od nového přestupního řádu slibuje především zjednodušení přestupů pro hráče v nižších soutěžích. Zajímavé veletoče přinesla krátká letní pauza i na fotbalové mapě prostějovského regionu.

Amatérem každý bez smlouvy

Asi nejpodstatnější změnou v novém přestupním řádu je zrušení hostování a střídavých startů. Podle svazového vedení ztrácejí podobné formy působení smysl, a tak od 1. července 2016 může být hráč registrován pouze v jednom klubu. Nový řád tedy končí institut poloprofesionálního hráče či hostování pro amatéry. Řada fotbalistů, kteří působí v nižších soutěžích, bude zároveň mít usnadněny podmínky pro přestup.

Volný přestup

Od nynějška již budou existovat jen dva typy hráčů - amatérský a profesionální hráč. Ruší se tedy statut poloprofesionálního hráče, od čehož se odvíjí i nové vymezení hráčských smluv. Profesionální hráč je ten, jenž má uzavřenou psanou smlouvu s klubem a od klubu dostává více prostředků, než do něj sám dává. Tím pádem může tedy hráč přestoupit bez souhlasu stávajícího klubu - na volný přestup.

Není profík jako profík

Prvoligové a druholigové kluby nyní smějí uzavírat dohody s takzvanými ligovými profesionálními hráči, kteří budou vydělávat minimálně deset tisíc korun měsíčně. Standardní profesionální fotbalista pak může působit v kterémkoliv klubu a podle přestupního řádu má stanovenou minimální gáži pět tisíc korun, přičemž dorostencům se část z této sumy může vyplácet i naturálně (např. prostřednictvím ubytování, cestovného atp.). Hráč, který nemá ligovou profesionální smlouvu, ale pouze standardní, může nově přestupovat libovolně podle jasně uvedeného tabulkového odstupného. V rámci tréninkové kompenzace přitom kluby za hráče do 23 let obdrží násobně vyšší částky než z tabulkového odstupného při standardních profesionálních smlouvách. Hráč se standardní smlouvou navíc může odehrát jen tři ligová utkání za sezónu. Pro další starty musí být uzavřena ligová smlouva.

Nejmenší zadarmo

Hlavní změnou je volný pohyb hráčů. Do devíti let věku mohou hráči měnit klub v přestupním období libovolně, od 9 do 12 let pak za odstupné ve výši 1 500 korun za každý rok registrace v předchozím klubu. Mezi 12 až 33 roky může hráč volně přestoupit za domluvené či tabulkové odstupné v období mezi 1. a 20. červnem a hráči nad 34 let mohou změnit klub zdarma. Za amatérského hráče ve věku 19 až 23 let tak například ligový klub zaplatí odstupné podle tabulky 140 000 korun, tým z krajského přeboru však za stejného hráče pětatřicet tisíc korun. V rámci nového řádu ale existují i regulace. Po podepsání ligových smluv musí klub zaplatit tréninkový kompenzační poplatek, který bude podle registračního systému rozdělen spravedlivě mezi všechny kluby, jimiž hráč prošel. Dorostenci z celků první a druhé ligy mohou přestoupit jen se souhlasem mateřského klubu či bez souhlasu za předpokladu, že nový tým s nimi podepíše ligovou smlouvu a zaplatí 200 000 korun.

Změny na okrese

Fotbaloví bafuňáři Okresního fotbalového svazu přikročili po několikaletém váhání k na první pohled dosti radikální změně. Od nového soutěžního ročníku se na Prostějovsku nebude hrát IV. třída! Na první pohled se ale jedná o zcela logický a přínosný krok. „Uvažovali jsme o tom již delší dobu, ale rozhodnutí padlo až letos. Nahrála tomu i skutečnost, že bylo osmnáct oddílů z původní trojky a čtyřky rozděleno zhruba na polovinu i geograficky,“ vysvětloval Roman Minx, předseda okresní STK.

Samá derby...

Složení dvou skupin III. tříd udělá největší radost fanouškům. Devítičlenné grupy byly rozděleny geograficky na jih a sever. Zvláště v jižní skupině tak bude prakticky každé utkání derby. „Klubům by se mělo ulevit finančně. Přece jenom cestovat z Želče například do Kladek něco stálo. Navíc když budou proti sobě hrát dvě sousední obce, navštíví zápas více lidí a pořádající klub vydělá i na bufetu,“ doplňuje Minx.

Meziokresní dorost

Svízelná situace s nedostatečnou členskou základnou v dorostenecké kategorii, kde se přihlásilo do letošního ročníku okresního přeboru pouhých šest družstev, přinutila funkcionáře jednat. S podobným problémem bojující sousední Přerovsko evidovalo pouhé čtyři týmy, tudíž se nabízela možnost sloučení obou soutěží v jednu. „Vše jsme projednali s kolegou Zavadilem z přerovského OFS. Dali jsme dohromady hrací model a soutěžní řád. V příští sezóně by tak měla mít dorostenecká soutěž obou OFS dohromady deset družstev,“ poznamenal Zdeněk Macharáček, zkušený člen prostějovské STK.

Minimální úbytek

Oproti katastrofickým scénářům, kdy se počítalo se zánikem hned několika klubů, byla nakonec skutečnost mnohem příznivější. Přihlášky do soutěžního ročníku 2016/2017 nepodaly pouze „béčka“ Pivína a Kostelce na Hané, Držovice sestoupivší z okresu nahrazuje nový subjekt AFK Prostějov-City 2016 a jediným klubem, jenž nebude hrát vůbec je Otinoves, o čemž Večerník informoval v minulém vydání. V soutěžích dospělých tak bude brázdit pažity v okresních soutěžích dvaatřicet mužstev, což znamená oproti loňsku pouze o tři méně. Navíc se do krajských soutěží posunuly výběry Němčic nad Hanou a Smržic.


 

počty účastníků v soutěžích ofs prostějov

sezóna             celkem                  II. třída                 III. třída                 IV. třída

2010-2011           49                           14                           14                           21

2011-2012           47                           14                           14                           19

2012-2013           47                           16                           16                           15

2013-2014           43                           16                           16                           11

2014-2015           40                           14                           14                           12

2015-2016           35                           14                           12                           9

2016-2017           32                           14                           18                           0

Poznámka: v sezónách 2010-2011 a 2011-2012 se hrála IV. třída ve dvou skupinách. V sezóně 2016-2017 se bude hrát III. třída ve dvou skupinách.


Hvozd zůstává v I.B třídě, radovat se může i Ptení

Co platilo bezprostředně po skončení fotbalového ročníku 2015/2016, to už po losovacím aktivu pro nadcházející sezónu neplatí. Podle původních informací měl na základě soutěžního řádu sestoupit Hvozd z I.B třídy do okresního přeboru, jenže nakonec i předposlední tým „B“ skupiny může v této soutěži pokračovat. Znamená to tak jedno volné místo v okresním přeboru, které by měl obsadit druhý nejlepší tým III. třídy OFS Prostějov - FC Ptení.

„Hvozd měl sestupovat jako jediný tým z předposledního místa, jenže v okrese Jeseník nechtěl nikdo do čtvrtého místa postupovat, takže nakonec nesestoupí,“ vysvětlil celou záležitost Pavel Peřina, sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu.

Nastala tak velice nestandardní a za poslední roky neznámá situace. „Soutěžní řád umožňuje, aby takto řídící orgán rozhodl, v nedávné době, ale vítězové vždy chtěli postupovat,“ objasnil Peřina.

V obci s přibližně šesti stovkami obyvatel se tak mohou i nadále těšit na duely s Jesencem, Protivanovem či Otinovsí nebo nově na střetnutí s Celticem Libivá. „Bereme to jako fakt, musíme hlavně zkonsolidovat kádr, abychom zahráli líp než minulý rok. S tréninky jsme začali prvního července a šanci dostanou naši dorostenci,“ okomentoval překvapivou zprávu kouč tamějšího „áčka“ Rudolf Švehla.

Tato změna se dotkne rovněž obsazení okresních soutěží. Podle původní verze totiž okresní přebor opouštěly postupující Němčice a sestupující Držovice, které měly nahradit právě Hvozd a premiant III. třídy Vícov. Nyní se tak v elitní mužské okresní soutěži uvolnilo jedno místo. „Pokud nebude nikdo padat do okresního přeboru, tak postupuje i druhý tým třetí třídy, tedy Ptení,“ upozornil předseda OFS Prostějov Milan Elfmark.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...