Dobré odpoledne, dnes je pátek 4.10.2024
svátek slaví František,
zítra Eliška
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Další přípravné utkání na první sezónu v druhé lize sehráli prostějovští fotbalisté s nejatraktivnějším soupeřem. Nitra, která má bohatou fotbalovou historii ještě z federálních dob, sice kope už druhou sezónu jen druhou slovenskou ligu, ale má jasné ambice se v tomto ročníku pokusit o návrat do nejvyšší soutěže. Skóre zápasu bylo sice jednoznačné, první poločas byl ale naprosto vyrovnaný, jen efektivita v zakončení eskáčko příliš nezdobila.


FC Nitra - 1.SK Prostějov 4:1 (2:1)
Branky: 8., 58. Dunda, 43. Balaj, 63. Chovanec - 45. Fládr
Rozhodčí: Darnadi - Kotrec, Berec. ŽK: Ďurek (Nitra).
Sestava 1.SK Prostějov: Neoral (46. Kofroň) - Hirsch, Sus, Schuster, Pančochář (46. Rus) - Štrombach (72. Sečkář), Fládr, Langer (61. Petržela), Šteigl (55. Machálek) - Nekuda (55. Píchal), Kroupa (63. Zapletal). Trenér: František Jura.

Zápas byl zároveň i přípravou na dlouhé cestování za soupeři kdesi na druhém konci republiky. Výprava v novém tréninkovém a vycházkovém oblečení vyjížděla od domovského stadionu v půl desáté, před polednem čekala tým zastávka na oběd v motorestu poblíž Břeclavi. Zatímco organizační generálka vyšla na výbornou, zápas samotný už tak pozitivně nevyzněl.
Trenér František Jura neměl k dispozici kompletní kádr, na Slovensko vůbec neodjel Machynek užívající antibiotika, Pančochář nastoupil na zkoušku při problémech s třísly a Sečkář se také teprve zotavuje po zranění. Oba křídelní prostory v záloze zaujali zleva Šteigl a zprava Štrombach, který tímto uzavřel týden testů v Prostějově. „Budeme jednat se Zbrojovkou, nic zatím není jisté,“ odvětil Jura na dotaz, má-li jasno o další případné posile.
Nitra, pro niž bylo utkání s moravským týmem generálkou na ostrý ligový start, disponuje v kádru také českými hráči. Trenér Róbert Barborík působil tři roky v Hradci Králové a zažil s ním postup do první ligy, takže mohl srovnávat. „Na Slovensku je trochu problém v tom, že druhá liga je rozdělená na dvě skupiny. Špičkové týmy se ale s těmi českými mohou srovnávat. V české soutěži víc dominuje organizace hry, u nás je hra trochu živelnější, víc jdeme do rizika,“ porovnal obě druholigové soutěže kouč domácích.
V úvodních minutách byli vidět spíše hráči moravského týmu. Šteiglův průnik zastavila domácí obrana těsně před šestnáctkou, témuž hráči chyběl pověstný krok k tečování Kroupova centru.
Přesto se domácí v „belasých“, tedy světle modrých dresech radovali už po osmi minutách. Velmi agilní Oravec zahrával roh, k odraženému míči se na hranici velkého vápna dostal Dunda a tečovaný míč skončil za Neoralovými zády. Už za pár minut ale mohlo být srovnáno. Nádherný Fládrův míč z přímého kopu našel nabíhajícího Kroupu, jehož volej skončil v domácí brance. Přes evidentní náběh do volného prostoru postranní sudí odmával ofsajd.
Jak je důležitý první dotyk s míčem poznal Nekuda na konci úvodní dvacetiminutovky, když mu v dobré pozici odskočil od kopačky a brankář Stránský našel snadnou kořist. Další tutovku měl na kopačce Pančochář, který se příkladně uvolnil na levé straně, překonaného Stránského ale zastoupila obrana.
Navýšit náskok mohli i domácí. Ďurkův centr sám před odkrytou bránou netrefil přesně Valenta. Pěknou kombinační akci předvedla trojice Štrombach, Hirsch a Fládr, střela posledně jmenovaného byla ale hodně nedůrazná.
Skóre se tak měnilo až před přestávkou, a to hned dvakrát. Nejprve Neoral nedosáhl na Valentův centr, Hirsch odhlavičkoval míč přesně k Balajovi, který poslal domácí do dvoubrankového vedení. Kontaktní gól doslova v posledních sekundách stihl Fládr, který z rohu dokonale překvapil gólmana Stránského.
Hned po obrátce mohl opět zvýšit Chovanec, ale jeho střela orazítkovala pouze břevno. O konečném výsledku nakonec rozhodla pětiminutovka v době, kdy se lámala hodina hry. Na Chovancův nepřímý kop si naskočil opět Dunda a vrátil Nitře dvoubrankový náskok, který o chvíli později Chovanec po přízemním centru od Ďurka ještě navýšil.
Po několika střídáních už domácí kontrolovali průběh zápasu, i když snaha eskáčka o korekci skóre byla zejména v závěru patrná. Domácí se tak dobře naladili před startem své ligové soutěže.
Pohledem trenérů:
František JURA -1.SK Prostějov
„Z mého pohledu měl zápas velice slušnou úroveň. Hrálo se v tempu, bylo patrné nasazení všech hráčů. V prvním poločase jsme měli dvě tři šance, kdy jsme mohli vstřelit gól, naopak jsme inkasovali po vlastních chybách. Kontaktní brankou jsme se dostali do hry, ale na začátku druhé půle jsme nezachytili dvě standardní situace a bylo po zápase. S naším výkonem jsem, samozřejmě až na to skóre, spokojen. Domácí byli silní na balónu, takže to pro nás byl velmi přínosný zápas. Obzvláště pro mladé hráče to byla obrovská škola.“
Róbert BARBORÍK - FC Nitra
„Byl to dobrý, běhavý zápas. Výsledek byl pro nás samozřejmě lepší, ale to je také způsobené tím, že náš tým se nachází v jiné fázi přípravy na nadcházející sezónu. Prostějov ale musím pochválit, má mladé, kvalitní, šikovné hráče, doplněné o zkušené borce, jakým je Karel Kroupa, takže věřím, že se týmu v druhé lize podaří udržet. To je povzbudivé. (úsměv) Pro nás to byla generálka, proto jsme do zápasu postavili to nejlepší, co máme k dispozici. Máme ambice vrátit se do slovenské nejvyšší soutěže, samozřejmě k tomu budeme potřebovat i nezbytné sportovní štěstí.“
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...