Dobré odpoledne, dnes je pátek 4.10.2024
svátek slaví František,
zítra Eliška
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tradiční vzrušení a sáhodlouhé diskuze se tentokrát losovacího aktivu prostějovského OFS překvapivě netýkaly. V přísálí smržického Kulturního domu se v pondělí 11. července rozdělovala čísla účastníků okresních fotbalových soutěží pro soutěžní ročník 2016-2017  a panoval klídek až pohoda. Běžné připomínky a dolaďování předpřipraveného rozdělení byly spíše výjimkami. Dá se tedy říci, že na okresní fotbalové scéně panuje momentálně příměří...

Vzpomínka na Edu

Zahájení obstarala hodnoticí zpráva uplynulého ročníku, kterou si připravil předseda Sportovně technické komise Roman Minx. Až na pár výjimek v podobě nedohraných utkání z důvodu nedostatečného počtu hráčů se žádný závažnější exces jarní části netýkal. Soutěžní ročník 2015-2016 tak byl uzavřen bez jediné připomínky. Závěrem byla uctěna minutou ticha památka zesnulého dlouholetého funkcionáře Eduarda Knolla, jenž byl ještě na předchozí akci Valné hromadě OFS osobně přítomen. Slavnostním okamžikem pak bylo i vyhodnocení a předávání ocenění nejlepším kanonýrům jednotlivých soutěží plus trofeje fair play pro nejslušnější týmy.

Překvapivé postupy

Zajímavostí krátké letní přestávky byla dodatečná postupová radost hned v několika oddílech. Vedle okresního přeborníka z Němčic nad Hanou, se do I.B třídy Olomouckého KFS kvalifikovala i TJ Smržice. „Stalo se tak z důvodu uvolnění jednoho místa po odstoupení Otinovsi. Smržice jako jediný tým z oslovených účastníků okresu projevily zájem o postup,“ vysvětloval Roman Minx, předseda STK. Tím pádem se v okresním přeboru uvolnila dvě další místa. Na místo oficiálně postupujících Němčic nad Hanou postoupil jako vítěz III. třídy Sokol Vícov. Dodatečná radost pak propukla nejdříve ve Ptení, které nahrazuje nečekaně v I.B třídě O KFS zachránivší se Hvozd. Dalším členem elitní okresní fotbalové společnosti budou fotbalisté Výšovic, kteří doplnili nejvyšší regionální soutěž na počet čtrnácti. Fanoušci se mohou těšit na zvýšení atraktivity. Okresní přebor se po letech dočká velmi zajímavých derby. Rivalita i řevnivost trojice Zdětín, Vícov a Ptení je fotbalové veřejnosti velmi dobře známá. Výšovičtí se pak jistě těší na měření sil se sousední Skalkou. Zkrátka nečekané postupy a přesuny dodaly celému přeboru hodně na zajímavosti.

Kosmetické úpravy

Revoluční krok v podobě zrušení IV. třídy a vytvoření dvou skupin III. tříd přijaly kluby bez protestů. Potvrdilo se tak jen, že se STK rozhodla správně. Týmy byly rozděleny geograficky do dvou skupin a pochvalují si snížení ekonomické zátěže. Oproti původnímu návrhu se vzhledem k výše zmíněným přesunům budou hrát trojky ve dvou devítičlenných skupinách. Obzvláště zajímavá se jeví grupa „A“, tzv. jižní, do které byly zařazeny převážně oddíly sousedících obcí. Každý týden tak bude na programu spousta zajímavých a prestižních derby. Ve druhé skupině pak bude zajímavé sledovat počínání nově založeného klubu AFK Prostějov City 2016, jenž se netají vysokými ambicemi, ale pro starousedlíky je velkou neznámou.

Penalty budou!

Další diskutovanou skutečností bylo zachování penaltového rozstřelu v případě nerozhodného výsledku. STK prostějovského OFS se rozhodla pro zachování loňského modelu. Ve všech soutěžích řízených tak budou v případě nerozhodného výsledku rozhodovat střelbou ze značky pokutového kopu. Z každého družstva bude kopat pět exekutorů, v případě, že se nerozhodne, bude následovat jeden hráč z každé strany až do rozhodnutí. Výjimkou bude soutěž dorostu, důvodem je požadavek přerovské strany. „Oddíly z Přerovska hrávají svá utkání jako předzápasy mužů a penaltový rozstřel by je zbytečně natahoval,“ vysvětluje člen STK Zdeněk Macharáček. S výjimkou dorostu tak budou pilovat penalty účastníci mužských a žákovských soutěží. 

Začíná se v srpnu

Start fotbalového podzimu v rámci Prostějovska je shodný s krajskými soutěžemi. Brzký výkop o prvním srpnovém víkendu se však týká pouze Okresního přeboru mužů. Jako druhá v pořadí se rozjede společná soutěž dorostu. Prostějované se poprvé poměří s Přerovany 20. až 21. srpna 2016. „Trojky“ a obě skupiny žáků pak premiérově kopnou do míče o týden později. Jakoby předpremiérou tak bude první kolo okresního poháru, do kterého se letos přihlásilo osm týmů. Termíny pro odehrání prvního kola byly určeny na víkend 30. až 31. července 2016. 

Okres pod Večerníkem

Novinkou letošní sezóny také bude název nejvyšší okresní soutěže. Nejčtenější regionální periodikum projevil eminentní zájem o titulární partnerství s tím, že by se jeho název objevil v hlavičce II. třídy. „Fotbal je společenským fenoménem a my jako největší regionální noviny rádi podpoříme nejvyšší soutěž Prostějovska. Momentálně jednáme s představiteli Okresního fotbalového svazu o finální dohodě. Dovedu si představit, že by se soutěž jmenovala II. třída Prostějovského Večerníku,“ prozradil Petr Kozák, šéfredaktor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Spojení dvou renomovaných okresních značek se nebrání ani předseda OFS. „Každého partnera samozřejmě vítáme. Spolupráce s Večerníkem probíhá dlouhodobě a tentokrát by mohla být ještě hlubší i výraznější, což by mělo prospět oběma stranám,“ přidal Milan Elfmark, první muž svazového orgánu. Jak ještě zaznělo z Večerníku, prospěch z toho budou mít nejen kluby a hráči, ale i samotní diváci. „Chystáme plno novinek zatraktivňující okresní přebor, ale i soutěže pro diváky,“ vzkazuje Petr Kozák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...