Dobrý večer, dnes je pátek 4.10.2024
svátek slaví František,
zítra Eliška
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE+VIDEO Již pět zápasů trvá vítězná série prostějovských fotbalistů, po Slovácku „B“, Otrokovicích, Třebíči a Břeclavi si na 1.SK vylámali zuby také hráči Uničova. Sobotní odpoledne bylo v areálu Za Místním nádražím příjemnější pro domácí soubor, jemuž se v každém poločase podařilo uskutečnit jednu rychlou akci, po níž exlipovský gólman Tomáš Uvízl kapituloval. Po změně stran sice hosté stále více utahovali smyčku a s přibývajícím časem se hrálo téměř výhradně před bránou Prostějova, na skóre se to však nikterak neprojevilo. I po 21. kole tak „eskáčko“ s přehledem vládne východní skupině třetí ligy.

Domácí vstoupili do utkání aktivně a hned ve druhé minutě zahrával Fládr dva rohy z pravé strany, když se předtím do šance dral Kroupa. Na opačné straně kontroval Komenda, ale stejně jako v mnoha dalších případech mířil vedle. Po úvodním oboustranném oťukávání a seznamování se vysokých útočníků s pevnými obranami rozčísnula nerozhodný stav Kroupova branka na 1:0, jemuž přihrál Nekuda podél vybíhajícího brankáře před zívající kasu – 1:0. To se psala dvacátá minuta.

Jen o minutu později si to štrádoval Milan Machálek ze středu sám na bránu a Uvízl poslal míč výtečným zákrokem na roh. Jeho jmenovec Tomáš pak před pauzou z nadějné pozice těsně za vápnem vysoko přestřelil. Ze strany Uničova zahrozil v první půli výrazněji Nuc, jenž si navedl míč na střelu a pravačkou ho zakroutil o fous vedle pravé tyče. Domácí mohli prakticky okamžitě svůj náskok navýšit, jinak se však povětšinou hrálo mezi šestnáctkami a také hosté zahrozili.

Po přestávce zčistajasna udeřili Prostějované také podruhé. O navýšení skóre se pár minut po změně stran zasloužil Milan Machálek, k němuž propadl míč po autovém vhazování – 2:0. Tím výčet domácích šancí skončil a naopak se začala plnit hostující kolonka.

Hráči v červeném se nejprve dožadovali penaltu po pádu Vasiljeva, poté Komenda vyslal bombu z hranice šestnáctky vysoko nad, Nuc byl překvapený, že po centru zprava může hlavičkovat do odkryté brány a přepálil, s Binarovou bombou k levé tyči z dobrých třiceti metrů si poradil Kofroň. Následně Krč vyzrál na ofsajd systém, ale z otočky uprostřed vápna netrefil bránu, Vasiljev vypálil zleva akrobaticky, ale jeho efektnímu pokusu chyběla lepší muška, po rychlém přenesení zprava znovu Vasiljev doslova sestřelil Kofroně a čtvrt hodiny před koncem pálil Komenda mimo. V závěru si ještě při dohrávané vzájemné strkanici koledovali o karty Kroupa s Nucem.

Vítězná vlna „eskáčka“, deklarace touhy postoupit, atraktivní soupeř i příjemné jarní počasí přispěly k tomu, že si tento zápas nenechalo ujít přes osm stovek fanoušků, tedy ve fotbalovém měřítku luxusní návštěva. O povzbuzování se staral zejména domácí kotel a také skupinka hokejových fans, která obsadila protilehlý kout. A právě od skalních Jestřábů se může obecenstvo ještě mnohé přiučit, rozhodně lze vytvořit bouřlivější prostředí.

Pozápasové hodnocení trenérů

František JURA – 1.SK Prostějov:

„Jednoznačně jsme hráli proti zatím nejlepšímu soupeři, právem je nahoře. Připravovali jsme se na ně celý týden a do gólu to bylo dobré, pak jsme to trošku přestali plnit a neměli jsme takové náběhy za obranu, měli jsme ztráty uprostřed hřiště, neměli jsme odražené balony. To byl problém jak nahoře, tak dole. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, a myslím si, že to bylo lepší. Dneska to ale hlavně bylo vybojované.“

Jiří BALCÁREK – SK Uničov:

„Trošku jsem zklamaný, že jsme nedali aspoň jeden gól. Prostějov ale vyhrál zaslouženě, byl produktivnější. Měli jsme strašně moc situací, z nichž jsme mohli ohrozit bránu, ale Prostějov to uhrál zkušeně. Rozhodovalo posledních třicet metrů, kdy domácí zúročili individuální kvalitu. Mají obrovskou sílu ve dvojici Kroupa, Nekuda. Tito dva hráči dali dohromady osmadvacet gólů, a jsou na tuto soutěž nadstandardní.“

22. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy: 1.SK Prostějov – SK Uničov 2:0 (1:0)

Branky: 20. Kroupa, 50. M. Michálek. Rozhodčí: Černý – Hájek, Pfeifer. Žluté karty: 35. Kofroň, 48. Fládr, 60. Hirsch, 70. Sus - 90. Dostál. Diváků: 810.

Sestava Prostějova: Kofroň - Hirsch, Sus, Rus, Pančochář - M. Machálek, Fládr, Petržela, T. Machálek - Nekuda, Kroupa. Střídání: 46. Machynek za Rusa, 75. Langer za Petrželu, 89. Sečkář za T. Machálka. Trenér: František Jura

Sestava Uničova: Uvízl - Juřátek, Heinz, Vejvoda, Můčka - Vasiljev, Kuba, Binar, Nuc - Krč, Komenda. Střídání: 67. Dostál za Kubu, 87. Řehák za Nuce. Trenér: Jiří Balcárek.

Video ze zápasu naleznete zde.

Již pět zápasů trvá vítězná série prostějovských fotbalistů, po Slovácku „B“, Otrokovicích, Třebíči a Břeclavi si na 1.SK vylámali zuby také hráči Uničova. Sobotní odpoledne bylo v areálu Za Místním nádražím příjemnější pro domácí soubor, jemuž se v každém poločase podařilo uskutečnit jednu rychlou akci, po níž exlipovský gólman Tomáš Uvízl kapituloval. Po změně stran sice hosté stále více utahovali smyčku a s přibývajícím časem se hrálo téměř výhradně před bránou Prostějova, na skóre se to však nikterak neprojevilo. I po 21. kole tak „eskáčko“ s přehledem vládne východní skupině třetí ligy.
Hlavní text:
Stav před výkopem
Pohled na tabulku ukazoval, že se na počátku závěrečné třetiny dlouhodobé soutěže potkají dva nejlepší mančafty celé soutěže. Domácí Prostějov vládl z prvního místa celkového pořadí rovněž počtu výher, vstřelených branek i získaných bodů, k tomu všemu utrpěl pouze dvě porážky a inkasoval jen osmnáct branek, tedy v průměru méně než jednu na zápas. Ani Uničov se však neměl za co stydět, na jaře ztratil pouze v úvodním kole na půdě Hulína, od té doby si poradil s Hlučínem, Slováckem „B“ i Otrokovicemi a poskočil před nevýrazné Vítkovice na druhou pozici. Dala se tak očekávat vyrovnaná bitva.
Vývoj zápasu
Domácí vstoupili do utkání aktivně a hned ve druhé minutě zahrával Fládr dva rohy z pravé strany, když se předtím do šance dral Kroupa. Na opačné straně kontroval Komenda, ale stejně jako v mnoha dalších případech mířil vedle. Po úvodním oboustranném oťukávání a seznamování se vysokých útočníků s pevnými obranami rozčísnula nerozhodný stav Kroupova branka na 1:0, to se psala dvacátá minuta. Domácí mohli prakticky okamžitě svůj náskok navýšit, jinak se však povětšinou hrálo mezi šestnáctkami a také hosté zahrozili. Po přestávce zčistajasna udeřili Prostějované také podruhé, od této pojistky se však stále více soustředili na obranu, přenechali iniciativu soupeři a kolem Kofroňových tyčí svištěl jeden ostrý projektil za druhým. Celkově Uničov vyslal hned deset nepřesných střel, se zbylými a lépe umístěnými si poradil domácí gólman. Stav 2:0 z padesáté minuty tak vydržel až do závěrečného hvizdu.
Zásadní okamžiky
O vedoucí branku se po rychlém přesunu hry postaral Kroupa, jemuž přihrál Nekuda podél vybíhajícího brankáře před zívající kasu – 1:0. Jen o minutu později si to štrádoval Milan Machálek ze středu sám na bránu a Uvízl poslal míč výtečným zákrokem na roh. Jeho jmenovec Tomáš pak před pauzou z nadějné pozice těsně za vápnem vysoko přestřelil. Ze strany Uničova zahrozil v první půli výrazněji Nuc, jenž si navedl míč na střelu a pravačkou ho zakroutil o fous vedle pravé tyče. O navýšení skóre se pár minut po změně stran zasloužil Milan Machálek, k němuž propadl míč po autovém vhazování – 2:0. Tím výčet domácích šancí skončil a naopak se začala plnit hostující kolonka. Hráči v červeném se nejprve dožadovali penaltu po pádu Vasiljeva, poté Komenda vyslal bombu z hranice šestnáctky vysoko nad, Nuc byl překvapený, že po centru zprava může hlavičkovat do odkryté brány a přepálil, s Binarovou bombou k levé tyči z dobrých třiceti metrů si poradil Kofroň. Následně Krč vyzrál na ofsajd systém, ale z otočky uprostřed vápna netrefil bránu, Vasiljev vypálil zleva akrobaticky, ale jeho efektnímu pokusu chyběla lepší muška, po rychlém přenesení zprava znovu Vasiljev doslova sestřelil Kofroně a čtvrt hodiny před koncem pálil Komenda mimo. V závěru si ještě při dohrávané vzájemné strkanici koledovali o karty Kroupa s Nucem.
Osobnost utkání
Zejména ve druhé půli mohou hráči v pruhovaných dresech děkovat svému gólmanovi Zdeňku Kofroňovi. Ten sice před pauzou nevyhodnotil situaci správně a mimo vápno za žlutou kartu zboural Krče, pak se však vytáhl několika povedenými zákroky včetně vytěsnění Vasiljevovy rány, po níž byl viditelně otřesen. Nepřišel si na něj však vůbec nikdo a devětadvacetiletá jednička 1.SK Prostějov si připsala již osmou nulu v sezoně, díky níž se osamostatnila na čele této statistiky.
Zajímavost duelu
Aby se v utkání potkali dva muži s maskou, to je běžné hlavně v hokeji. A přece právě takovou situaci nabídlo i víkendové pokračování MSFL. Zatímco na domácí straně musí ochrany obličeje využívat stoper Aleš Rus, úraz v obličeji postihl také uničovské kapitána Romana Vejvodu. Každý z nich však využil trochu jiný model, Vejvoda upřednostnil klasický střih, u Rusa zvítězila skladnější škraboška.
Atmosféra střetnutí
Vítězná vlna „eskáčka“, deklarace touhy postoupit, atraktivní soupeř i příjemné jarní počasí přispěly k tomu, že si tento zápas nenechalo ujít přes osm stovek fanoušků, tedy ve fotbalovém měřítku luxusní návštěva. O povzbuzování se staral zejména domácí kotel a také skupinka hokejových fans, která obsadila protilehlý kout. A právě od skalních Jestřábů se může obecenstvo ještě mnohé přiučit, rozhodně lze vytvořit bouřlivější prostředí.

Pozápasové hodnocení trenérů
František JURA – 1.SK Prostějov:
„Jednoznačně jsme hráli proti zatím nejlepšímu soupeři, právem je nahoře. Připravovali jsme se na ně celý týden a do gólu to bylo dobré, pak jsme to trošku přestali plnit a neměli jsme takové náběhy za obranu, měli jsme ztráty uprostřed hřiště, neměli jsme odražené balony. To byl problém jak nahoře, tak dole. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, a myslím si, že to bylo lepší. Dneska to ale hlavně bylo vybojované.“
Jiří BALCÁREK – SK Uničov:
„Trošku jsem zklamaný, že jsme nedali aspoň jeden gól. Prostějov ale vyhrál zaslouženě, byl produktivnější. Měli jsme strašně moc situací, z nichž jsme mohli ohrozit bránu, ale Prostějov to uhrál zkušeně. Rozhodovalo posledních třicet metrů, kdy domácí zúročili individuální kvalitu. Mají obrovskou sílu ve dvojici Kroupa, Nekuda. Tito dva hráči dali dohromady osmadvacet gólů, a jsou na tuto soutěž nadstandardní.“
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...