Dobré dopoledne, dnes je sobota 5.10.2024
svátek slaví Eliška,
zítra Hanuš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po měsících příprav vstoupil v létě fotbal na nejvyšší i nejnižší úrovni do nové éry. Skončila doba papíru a začalo období elektronizace. Předvojem všech změn se od zahájení přestupového období stala možnost uskutečnit veškeré pohyby v kádru prostřednictvím internetu z pohodlí domova, na tuto změnu následně se startem ročníku 2015/2016 navázalo opuštění klasických zápisů o utkání a jejich nahrazení online verzí. Poznatky a dojmy funkcionářů z úvodních ostrých týdnů naznačují, že se podařilo vše až na pár maličkostí vyladit.

V sobotu 8. a v neděli 9. srpna 2015 nastal hlavní test toho, jak jsou nové technologie i jejich obsluha připraveny na novou výzvu. Právě v těchto dnech totiž přišlo na řadu první kolo krajských soutěží a prostějovského okresního přeboru mužů,následně se k tomu přidaly i nižší mužská patra a dorostenecký přebor. A přes počáteční obavy, jak se podaří na nový systém přejít, se nyní všichni tváří spokojeně...

„Zdá se, že systém fungovat bude. Třeba přestupy a hostovačky jsou jednodušší, nemusí se se vším jezdit do Olomouce. A když se sejdou dva dobří lidé, tak je to během pěti minut vyřízeno. První dojem je tak pozitivní,“ nezastíral sekretář Brodku u Prostějova Radek Kolařík. Ve velice podobném duchu hovořil i nový předseda FC Kralice na Hané Jan Novotný. „Je to rychlejší, přehlednější, nejsou tu problémy s potvrzováním. Měl jsem z toho větší obavy, ale i první domácí zápas jsme v tomto zvládli na jedničku. Sestavu si můžete připravit třeba den dopředu a pak ji ještě v případě potřeby upravit, konzultace s rozhodčími i hráči byla perfektní, internet fungoval a nemuseli jsme nic řešit,“ pochvaloval si.

Spokojenost  panuje i na fotbalových svazech. Ten krajský musel zatím řešit jen několik drobností. První kolo přineslo v zápasech Jeseník - Medlov a Kojetín „B“ - Přerov „B“ vypsání papírového zápisu a u dalších tří duelů chybělo potvrzení vedoucím mužstva. Od nového ročníku už totiž zápisy nepodepisuje kapitán, ale o potvrzení se stará právě vedoucí mužstva. „Těší nás, jak vše funguje, nemonitorujeme žádné větší problémy. Nic se nebortí a jsou tu jen drobné nedostatky, ale všichni se s tím učí pracovat a postupně se to daří odstraňovat. Během pár týdnů všechno vychytáme. Neřešíme ani žádné překlepy nebo faktické chyby, v těchto případech má sportovně-technická komise právo zápis opravit,“ popsal pro Večerník situaci Pavel Peřina, sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu.

Kromě zapomenutého přihlašovacího kódu, kdy lze ovšem okamžitě vygenerovat nový, tak svazové orgány nyní v souvislosti s elektronizací nejvíce trápí doladění tabulek. Platí totiž, že výsledek je do nich započítán až v momentě, kdy je zápis uzavřen. To se v některých případech nestalo hned po skončení utkání, ale až s několikadenní prodlevou. A v případě okresu nebyl program připraven na penaltové rozstřely v případě nerozhodného výsledku.

„Systém na to není nastaven, což jsme reklamovali na fotbalový svaz do Prahy. Jsou to ale jen mušky, nic extrémně závažného. Někde systém funguje více, někde méně. Třeba v Přemyslovicích začal první zápas kvůli pomalejšímu připojení o patnáct minut později,“ konstatoval sekretář Okresního fotbalového svazu Prostějov Karel Kubalák. Mezi detaily na vyladění dále zařadil zablokovaný přístup pro předsedu STK a nefungující kód pro šéfa disciplinárky, stejně tak se zápisy samy automaticky neuzavírají po čtyřiadvaceti hodinách od skončení zápasu, jak bylo předesláno. „Čekali jsme však, že to bude horší... Každá nová věc zpočátku přináší problémy, až se to ale zajede, tak bude všechno jednodušší. Góly a karty musí vždy odsouhlasit vedoucí týmů a po uzavření zápisu může údaje jakožto řídící orgán opravit pracovník sportovně-technické komise,“ poukázal Kubalák.

Samotné oddíly pak vedle seznamování se se všemi novinkami řeší ještě jinou starost, a sice otázku proplacení nákladů na pořízení technického vybavení. Kluby totiž dostaly příslib dotace ve výši deset tisíc korun a nyní čekají, až jim slíbené peníze doputují na účty. „Celá elektronizace je krokem dopředu a podle zkušeností z přípravy tento krok hodnotím kladně. Náš rozpočet na sezonu je ale třicet tisíc korun a celou třetinu jsme museli dát na pořízení notebooku s internetem. Stejně tak mě zarazilo, že vyřízení hostování bylo dříve zdarma a nyní to stojí sto padesát korun. Je to trošku divné, když vše probíhá elektronicky. Nedokážu si to vysvětlit,“ kroutil hlavou tvorovický sekretář Jiří Vodný. Na finanční stránku poukázal i předseda SK Jesenec-Dzbel Milan Prucek. „Zaráží mě, že se všude mluvilo o dotacích, zatím nám ale nepřišlo nic. Nikdo nic pořádně neví, na školení pouze zaznělo, že pokud má někdo problémy, ať si zažádá o zálohu. Toto je od svazu trochu nedomyšleno, když po nás něco chtěli, měli nám hned dát vše na pořízení. Takto to vypadá, jako by se z toho chtěli vyvléct,“ zmínil rozezleně. Jinak ale hodnotí realizaci celého projektu kladně. „Seznamujeme se s tím. Pokud ale nevymyslí nic nového, tak to po podzimu bude bezproblémové. U sestavy je výhodou, že si ji mohu v pátek napsat a v neděli poopravit, nic nemusíme vypisovat rukou a soupeř je také připraven. Vše je o zvyku a v případě přestupů je to takové neznámé, dříve měl člověk jako jistotu v ruce papír, nyní musí čekat, až se na internetu objeví potvrzení,“ pousmál se Prucek.

A jak to tedy aktuálně vypadá s finančními příspěvky ze strany fotbalové asociace pro jednotlivé oddíly? „Nevíme, kdy přesně nám peníze pošlou ze sídla FAČR, mělo by se tak ale stát ještě v srpnu. Přesný termín zatím neznáme, ale jakmile k nám finance dorazí, tak částky odešleme na účty klubů,“ slíbil okresní sekretář Karel Kubalák.


HLAVNÍ ZMĚNY PRO FOTBALOVÉ BAFUŇÁŘE:

* vyřízení přestupů, hostování, střídavých startů z domova

* elektronický zápis o utkání místo papírového

* rozhodčí se přihlašují podle přiděleného kódu

* zápis nově nepodepisují kapitáni, ale potvrzují vedoucí mužstev

* všechny zápisy okamžitě dostupné na webu is.fotbal.cz

* elektronické členství a online přehled o hráčích

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...