Dobrý podvečer, dnes je sobota 5.10.2024
svátek slaví Eliška,
zítra Hanuš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 repre zenyPrvní start za českou fotbalovou reprezentaci si na počátku dubna odbyla kmenová hráčka Krumsína Klára Waltrová, která loni na podzim přestoupila do prvoligového Slovácka. Šestnáctiletá hráčka se již dříve zúčastnila soustředění „devatenáctky“, nedávno se jí podařilo i naskočit do kvalifikačního turnaje na mistrovství Evropy. A český dres oblékla i Gabriela Matoušková, ofenzivní hráčka Sparty Praha dostala šanci v obou venkovních přátelských utkáních „áčka“ proti Portugalsku.

„Reprezentace byla vždycky mým snem, a tak si to samozřejmě užívám. Ale rozhodně moje snažení neskončilo tím, že se mi povedlo dostat se do repre. Naopak tím to pro mě teprve začalo, chci něco s naším národním týmem dokázat,“ svěřila se Večerníku odhodlaná Klára Waltrová, která před pár měsíci vyměnila okresní přebor žen za první ligu dorostenek.
V Nizozemsku to ještě nevyšlo, z čtyřčlenné skupiny postoupily na finálový šampionát pouze vítězky. Těmi se nakonec nestaly favorizované domácí hráčky plnící roli obhájkyň titulu, ale překvapivě Dánky. „Moc mě mrzí, že se to nepovedlo, je pro mě ale velkou ctí i obrovskou zodpovědností oblékat národní dres. Nehrajeme jen za sebe, ale za celý náš národ, a proto vysoká prohra s domácími pro mě byla obrovským zklamáním, “ připomněla úvodní porážku 0:6.
O vítězkách rozhodl hned první poločas, po němž to bylo o čtyři branky. Přímo Waltrová odehrála v útoku šedesát minut, pak byla vystřídána. „Určitě to zní neuvěřitelně, když nám daly šestku, ale rozhodovaly maličkosti. Naše chyby vždy potrestaly, tím ukázaly svoji kvalitu, opravdu špičkový tým. Na tak vysoké úrovni rozhodují detaily,“ poukázala na chyby v obranné fázi a nic kloudného v útoku.
Do dalších utkání, tedy těsné porážky 1:2 s Dánkami a závěrečnému zdolání Slovinek 2:0 již nezasáhla a musela celá střetnutí sledovat jen ze střídačky. „To bylo ještě napínavější, protože jsem jen přihlížela a nemohla nic dělat. Snažila jsem se pomoct alespoň povzbuzováním, byla jsem ale zklamaná, že nehraju. Moc mě to mrzelo a těžko jsem se s tím vyrovnávala, chtěla jsem hrát,“ přiznala Waltrová. Hráčka ročníku 1998 však ještě může za „devatenáctku“ nastupovat dlouhé roky a nyní byla nejmladší členkou výběru. „Neřeším, že hraju proti starším, nemyslím si, že věk je podstatný. Rozhodne mě to ale obohatilo o cenné zkušenosti, nastoupily proti nám i hráčky, které teď budou hrát Ligu mistryň, a holky, které hrají nejkvalitnější soutěže jako BeNeligu,“ zmínila mimo jiné nejvyšší společnou soutěž v Belgii a Nizozemsku.
Prostějovský region tak má nyní v ženské fotbalové reprezentaci hned dvě zástupkyně. Tou starší a zkušenější je někdejší velký atletický talent Gabriela Matoušková, jejíž fotbalová cesta vedla z Kostelce na Hané přes Slovácko a Bohemians Praha až do Sparty Praha, kde letos zasáhla do kvalifikace o Ligu mistryň a bojuje o český titul. Dvaadvacetiletá útočnice či krajní záložnice si premiéru odbyla na nedávném kyperském turnaji, teď přidala další dva starty při dvojutkání v Portugalsku. Tam se Češkám i díky ní podařilo zdolat domácí hráčky 1:0 a 4:0. „První zápas jsem hrála asi pět minut a druhý zápas necelý poločas v útoku. Je škoda, že dostávám příležitost se ukázat zrovna v době, kdy nemám čas trénovat, protože teď končím ve škole, takže toho mám hrozně moc. Stíhám dva tréninky na Spartě za čtrnáct dní, což se pak podepíše samozřejmě i na výkonu,“ poukázala Matoušková na svůj nabitý program.
Kromě osobního výkonu a momentální formy ovšem spokojená byla, líbilo se jí i na jihu Evropy. „V Portugalsku jsme sice byly ve vnitrozemí, takže jsme toho moc neviděly. Ale je tam moc hezky,“ pousmála se. Také ona se stejně jako Waltrová chystá do Šardic, na jihu Moravy se totiž v neděli odpoledne utkají také „A“-týmy Sparty a Slovácka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...