Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 eskackoZašlá sláva prvoligových Drnovic dýchla na oba soupeře v 1. kole Poháru České pošty. Na značně omšelém stadionu totiž našel dočasný azyl Vyškov, v jehož domovském prostředí prochází renovací travnatá plocha. Prostějov nastoupil v nových „argentinsky“ modro-bíle pruhovaných dresech, v nichž jakoby našel svého „Messiho“. Nová akvizice Karel Kroupa totiž už po osmi minutách vybojoval penaltu, kterou sám proměnil, nevyužil dvě další velké šance, aby po přestávce přidal druhý vítězný gól. Vyškovští jen v závěru korigovali a fanoušci 1.SK se tak mohou těšit na prvoligové Slovácko.

MFK Vyškov – 1.SK Prostějov 1:2 (0:1)

Branky: 88. Hradil – 8. z penalty a 63. Kroupa
Rozhodčí: Drozdy – Tomanec, Podaný
ŽK: 35. Jeřábek – 68. Kroupa
ČK: 85. Jeřábek
Diváci: 561

Sestava Vyškova: L. Kollár – Němeček (70. M. Kollár), Hodinář, Koláček, V. Novotný - Žoček (46. F. Novotný), Lahodný, Jeřábek, Urbančok - Lička (46. Hradil), Holub. Trenér: Machálek.

Sestava Prostějova: Bureš – Krejčíř, Soušek, Hloch, Hirsch – Pančochář (57. Machálek), Langer, Zelenka, Koudelka – Zatloukal (90. Kopečný), Kroupa. Trenér: Jura.

Trenér František Jura neměl stále k dispozici duo Fládr-Rus, navíc onemocněl Šteigl. Angažmá Karla Kroupy tedy přišlo náramně vhod a do základu nastoupily i další posily Koudelka a Langer, zatímco specialista na Vyškov Milan Machálek zůstal jen na lavičce.

„Jsem rád, že jsem do zápasu naskočil a jelikož jsme vyhráli, jsou dojmy z konfrontace s vyškovským fotbalem pozitivní,“ svěřil se Milan po utkání. „Motivaci jsem samozřejmě měl a snad to bylo patrné. Soupeř ničím vyloženě nepřekvapil, snaží se prvních deset minut nastoupit na soupeře a uplatňovat agresivní hru, což se dnes ne úplně dařilo.“

Domácí Vyškov začal bez respektu, hosté postrádali větší lehkost pohybu. Přesto se už v osmé minutě měnilo skóre ve prospěch bílo-modrých. Kroupa dostal dobrou přihrávku za obranu, až v šestnáctce jej nedovoleně zastavil Němeček a rozhodčí bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil sám postižený a přesnou střelou k tyči otevřel svůj prostějovský střelecký účet – 0:1.

Domácí sice měli opticky více ze hry, jejich pokusy ale neznamenaly pro Bureše vážnější nebezpečí, ať už šlo o střelu Jeřábka z těžkého úhlu nebo zblokovanou střelu Holuba. Po půl hodině hry nebezpečný přízemní centr Urbančoka zneškodnil Bureš, pak přišly šance hostí. V pětatřicáté minutě si Zelenka potáhl míč po levé straně a odcentroval před bránu, kde Kroupa jen lehce tečoval balón mimo tři tyče.

O minutu později po Zelenkou rozehrané standardce Zatloukal hlavičkoval zády k bráně, dobrý pokus ale Kollár kryl. Následně se po pravé straně prosadil Hirsch, i on ale neměl seřízená mířidla. Šest minut před pauzou unikl Kroupa ofsajdové pasti a šel sám na Kollára, před ním se ale zastavil snad ve snaze najít lépe postaveného spoluhráče, čímž ale jen nechal vyniknout strážce vyškovské svatyně. Ještě do poločasu přidal efektní hlavičku Krejčíř, obrana domácích ale odvrátila do autu.

Vyškovský kouč Machálek o přestávce vystřídal dva hráče, což přispělo ke zlepšenému výkonu domácích ve druhé půli. Hned po dvou minutách se ke slovu dostal opět agilní Kroupa, který nabídl míč k teči před bránu Zatloukalovi, ten ovšem šancí pohrdl. V pětapadesáté minutě napřáhl po rozehraném nepřímém kopu Urbančok, k Burešovi ovšem střela ani nedoputovala.

Brankář Kollár se asi nedíval na úvodní zápas Synot ligy, jinak by pracoval s míčem obezřetněji. Takhle do jisté míry napodobil nešťastného kolegu z Bohemky, Kroupa vystihl jeho rozehrávku a do prázdné brány zvýšil na dvougólový rozdíl. Dvacet minut před koncem se Kroupa ještě dostal k dorážce uvnitř domácí šestnáctky, balón ale směřoval přímo do Kollárovy náruče.

Domácí hráli od pětaosmdesáté minuty po vyloučení Jeřábka o deseti, poklidný závěr pro hosty se ale nekonal. Nejprve dvě minuty před koncem orazítkoval Lahodný břevno Burešovy branky a následně Hradil poslal míč za gólmanova záda – 1:2. Domácí ještě zkoušeli srovnat skóre, zkušený soupeř jim ale už nic nedovolil.

„Postup nás těší, prostějovský divák si zaslouží vidět na vlastní oči prvoligového soupeře. Na Kroupovi bylo vidět, že to je hráč, který se ještě před měsícem připravoval na první ligu. Přestože souhra po jediném tréninku ještě nebyla optimální, díky svým fotbalovým návykům je to nesmírně platný hráč,“ ocenil Jura přínos nové akvizice.

Ve středu 13. srpna tedy na stadion Za místním nádražím zavítá prvoligové 1.FC Slovácko, výkop je naplánován na 17. hodinu. Hned tento týden ale můžete přijít „eskáčko“ povzbudit při dvou domácích přátelských zápasech, ve středu 30. července proti Uničovu a v sobotu 2. srpna proti diviznímu Hodonínu, vždy od 17.00 hodin.


Hlasy trenérů:

Miloslav Machálek – MFK Vyškov
„Vzhledem k začátku sezóny šlo bezpochyby o kvalitní utkání v dobrém tempu. Obě mužstva předvedla dobré výkony a je mi líto, že výkon rozhodčího nedosahoval kvalit samotného zápasu. Z naší strany se čekal výkon, který jsme na hřišti odvedli, soupeř se prezentoval novou posilou, která byla velice platná, když byla u obou gólů. Ve druhé půli jsme byli jasně lepším mužstvem, ale chyběla nám efektivní koncovka a větší agresivita v osobních soubojích.“

Roman Popelka – 1.SK Prostějov
„Dnes jsme určitě více spokojeni s výsledkem než s výkonem. V prvním poločase se pravděpodobně projevila únava z tréninkové zátěže posledních dní, těžko jsme se dostávali do hry a nehráli to, co jsme si nacvičovali. Nepodařilo se nám zopakovat výkon z posledních dvou zápasů, nechávali jsme domácím dost prostoru pro kombinace. Přesto jsme si vypracovali vyloženější šance než domácí, bohužel jsme je do přestávky nedokázali využít. Ve druhé půli jsme už hru zlepšili a přidali druhý gól, který rozhodl. Při jednobrankovém náskoku by šel Vyškov důsledně za vyrovnáním, což potvrdil i při hře v deseti.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...