Dobré dopoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve druhém jarním domácím utkání přivítalo prostějovské „eskáčko“ zlínskou rezervu, kterou venku na podzim porazilo 4:0. S tímto soupeřem jsou „divoké“ výsledky asi osudem předurčeny. V podstatě se totiž opakovala situace z loňského jara, se stejným průběhem a konečným skóre, jen s tím rozdílem, že se nehrálo na Letné, ale Za Místním nádražím. V neděli narazí Prostějov na další rezervní tým, tentokrát prvoligového Slovácka.

 

Trenér František Jura nectil zásadu, že vítězná sestava se nemění, a přestože se to jakoby nevyplatilo, důvody byly promyšlené a vycházely především z rozdílného charakteru obou soupeřů. Do branky se v rámci dohodnuté rotace postavil Kofroň, na levém beku se od začátku objevil Rus, v útoku tentokrát operovala dvojice Krč-Jirouš.

K nominační změně došlo i na postu hlavního sudího, který jakoby na tuto skutečnost nebyl zcela připraven, protože hned v úvodu přehlédl velmi ostrý zákrok na Zelenku s úderem do hlavy, a ani v dalším průběhu zápasu se trojice rozhodčích přesností verdiktů zrovna nevyznačovala.

Ráz zápasu předurčila už 5. minuta, kdy Zavadil utekl po pravém křídle, nacentroval do šestnáctky, k odraženému míči se dostal Višněvský a křížnou střelou k tyči otevřel skóre. Domácí to ale nezviklalo v útočném snažení a postupně se začali dostávat do tempa. V 10. min. se v šestnáctce uvolnil Fládr, ale jeho střela mířila přímo do náručí gólmana Adamušky. O čtyři minuty později centroval Machálek na Jirouše, jeho umístěná střela ale nebyla dostatečně razantní. V dalších čtyřminutových intervalech měl příležitost, leč obránci zblokovanou, Machálek a Fládrovu střelu vyrazil Adamuška na roh. Vyrovnání už už viselo ve vzduchu, ale jak to tak bývá, uhodilo na druhé straně. Po zbytečném faulu se k exekuci přímého kopu postavil Bartolomeu a trefil přesně místo, kde chvíli předtím zdvojoval Kofroně Pavlík; Škoda… Ve 34. min. prověřil Adamušku po nepřímém kopu pěknou hlavičkou Jirouš, o chvíli později po další Bartolomeuem rozehrané standardce hlavičkoval těsně nad břevno Elšík. Těsně před přestávkou znovu zkoušel střelecké štěstí velmi agilní Fládr, brankářem vyraženou střelu pak nedostihl včas Krč.

Do druhého poločasu nahradil Ruse, který měl na křídle spoustu práce s druhou ligou protřelým Bartolomeuem, Krejčíř. Po obrátce začala snaha domácích o korekci stavu Zelenkovým vybídnutím Machálka, ten ovšem míč dobře netrefil. V 53. min. se k odraženému balónu za hranicí šestnáctky dostal Hradil a patrně životní trefou zvýšil na hrozivých 0:3. Po hodině hry se pěkně uvolnil přes dva „ševce“ Krč, přihrávka do šestnáctky ale žádoucího adresáta nenašla. Vzápětí ale Fládrův centr našel Krejčířovu hlavu a nula na prostějovském kontě byla konečně vymazána. V 70 min. podruhé hostům zafungovala standardní situace, kterou opět rozehrál Bartolomeu – jeho střelu Kofroň s obtížemi vyrazil a Elšík doklepl míč za jeho záda počtvrté. Trenér Jura reagoval masovým střídáním, kdy se do hry dostali také dorostenci Petržela se Šteiglem.

A právě druhý jmenovaný se krásně položil na přední tyči do Hirschova centru a přesnou hlavičkou snížil na 2:4. Do konce utkání chybělo ještě deset minut, a když o tři minuty později se důrazný Šteigl dral opět dopředu, Adamuška musel vyběhnout před šestnáctku odkopnout míč, k němuž se ovšem dostal Krč a pohotově ho vrátil do prázdné branky, bylo zaděláno na pořádné drama. Hosté si ovšem tři body pohlídali, i když v 89. min. měl ještě dobrou příležitost Krejčíř, mířil ovšem nad bránu. Vítězství v Holici a velmi dobrý dojem ze vstupu „eskáčka“ do jarní sezóny se poněkud zatáhly, stejně jako sobotní obloha nad Prostějovem, ale doufejme, že v neděli v Kunovicích se obojí opět rozzáří.

Hlasy trenérů:

František Jura – 1.SK Prostějov

Od středy jsme se připravovali na to, že začátek utkání musí být z naší strany aktivní, bohužel se tak nestalo, pět deset minut jsme byli všude pozdě, z čehož padl první gól. Byli jsme si vědomi faktu, že soupeř bude využívat křídelní prostor, kde bude operovat Bartolomeu, tam to občas trochu hořelo, a upozorňovali jsme na nebezpečí ze standardek kolem vápna. Bohužel, toto se i potvrdilo. O poločase jsme říkali, že zápas není ztracený a můžeme ho otočit podobně jako s Kroměříží, a taky jsme hráli s větším důrazem. Zase jsme si ale nedali pozor na zbytečné fauly a vítězný gól soupeře rezultoval opět ze standardní situace. V závěru jsme vrhli vše do útoku, bylo to hektické, ale podařily se nám dva góly. Dali jsme příležitost v bráně Kofroňovi a v obraně Rusovi, který koneckonců přišel, aby hrál, a ani jeden určitě nezklamal, ale bylo to pro oba hodně těžké. Stará pravda říká, že jak do utkání vstoupíte, tak hrajete. Od středy jsme připravovali mužstvo na agresivního běhavého soupeře, kterému nesmíme dát čas na balónu, jen tak může začít dělat chyby. Slova se minula účinkem a těžce vybojované vítězství v Holici jsme doma nepotvrdili a body odevzdali.

Jan Somberg – FC FASTAV Zlín B

Prostějov byl v tomto utkání jasným favoritem a my neměli co ztratit. Přijeli jsme v podstatě s dorostem doplněným o tři hráče širšího kádru „áčka“, jen Malý v něm hraje pravidelně. Kluci to v tomto složení zvládli, dali jsme čtyři góly, takže to nebylo náhodné vítězství na jeden gól, spokojený jsem maximálně. Závěr byl vpravdě infarktový. Body pro nás mají obrovský význam, dva zápasy jsme teď nezvládli, takže body zvenku a ještě odtud jsou neskutečně důležité.

 

1.SK Prostějov – FC FASTAV Zlín B 3:4 (0:2)

Branky: 64. Krejčíř, 81. Šteigl, 84. Krč – 5. Višněvský, 26. Bartolomeu, 53. Hradil, 70. Elšík

Rozhodčí: Dubravský – Mikyska, Podaný;
ŽK: 42. Mazouch, 70. Hirsch, 87. Zelenka – 33. Malý, 42. Hradil 79. Kubica, 86. Koller, 90. Zavadil, 90. Adamuška.

Sestavy:

1.SK Prostějov: Kofroň – Rus (46. Krejčíř), Zatloukal, Pavlík, Hirsch – Fládr (Petržela), Mazouch (71. Soušek), Zelenka, Machálek (56. Pančochář) – Krč, Jirouš (78. Šteigl). Trenér: Jura

FC FASTAV Zlín B: Adamuška – Talaš, Malý, Kubica, Zavadil – Hradil (82. Očadlík), Koller, Višněvský, Bartolomeu – Elšík, Chwaszcz (71. Blanař). Trenér: Somberg.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...