Dobrý podvečer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 HFK 010V nádherném jarním počasí zajížděli fotbalisté 1. SK Prostějov ke svému prvnímu jarnímu venkovnímu zápasu na hřiště olomoucké Holice. Herně vyrovnaný zápas rozhodla větší vůle, bojovnost a chuť po vítězství na prostějovské straně. Jediný gól padl po selhání komunikace v domácí obraně, čehož využil nejlepší hráč zápasu Aleš Krč. Prostějov si pojistil páté místo v tabulce a stahuje náskok soupeřů.

Trenér František Jura měl k dispozici všechny hráče s výjimkou Pavla Hlocha, který se po zranění dostává do plného tréninkového vytížení. Na kraji obrany vystřídal Pančocháře Krejčíř, jinak byla zahajovací sestava totožná s tou premiérovou proti Kroměříži.

Hosté dali hned od počátku najevo, že do Holice nepřijeli pouze bránit a hrát na 0:0. Rychlý gól měl na kopačce Fládr, jeho pohotová střela však směřovala jen do tyčky a odrazila se zpět do pole. Na konci první čtvrthodinky, která jednoznačně patřila Prostějovu, předvedli pěknou kombinaci Mazouch, Hirsch a Machálek, jeho střela byla ale zblokovaná obranou. Teprve poté se dostali ke slovu také domácí, kteří pomalu vyrovnávali obraz hry. Náznak rychlého brejku se ale utopil v kličkách a vzápětí po centru zprava pálil Korčián jen do Bureše.

Fládr byl v první půli při střelecké chuti a Zelenkovo vybídnutí přetavil v jedovatou střelu v 24. minutě. Na druhé straně se zjevil zčista jasna ve vápně nikým nekrytý Tögl, po dlouhém pasu hlavičkoval jen do náručí Bureše. Čistou gólovou šanci měl necelých deset minut před přestávkou Bednář, dobrý centr zprava ale znehodnotil střelou vysoko nad břevno. Hlavica se pak snažil přeskočit Bureše, ten měl ale situaci pod kontrolou, a když i Bednář střílel nad bránu, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Hned po obrátce se po rohovém kopu Stehlíkova střela opět nevešla mezi tři tyče. V modrém dresu Prostějova se začal ve druhém poločase postupně prosazovat Krč, když umístěnou střelou řádně protáhl gólmana Arbeita. V hledišti to jen zahučelo, když Korčiánova střela těsně lízala břevno prostějovské svatyně. Po čtyřech minutách od prvního pokusu mířil Krč pro změnu přesně doprostřed brány, kde stál Arbeit. Po hodině hry fyzicky odpadl Heinz, který se v první půli snažil tvořit hru, a nahradil ho vytáhlý Žondra, toho však obrana hostí prakticky vymazala. V 62. min. se pustil do sólového průniku Fládr, střela ale také mířila nad bránu, z protiútoku šla Korčiánova křížná střela těsně vedle tyče. Osud utkání se naplnil v 71. minutě – při Zelenkově pasu na Krče selhala komunikace mezi vyběhnuvším Arbeitem a stoperem Lukáškem, Krč si obešel gólmana a střílel do prázdné brány.

Domácí začali s přibývajícími minutami ztrácet půdu pod nohama a jejich útočné snažení se dostávalo do stále větší křeče. Do jediné větší příležitosti se po centru zprava přece jen dostal hlavičkář Žondra, v záklonu ale nemířil přesně. Prostějov domácí v závěru aktivní hrou ani nepustil do většího tlaku, a tak se Jurova družina vrací z krajského města se třemi body.

Jak zjistil Večerník z kuloárů „eskáčka“, lví podíl na hvězdném vstupu do jarní sezóny má změna na postu vedoucího mužstva. „Chtěl jsem se dnes vsadit, že v případě našeho vítězství budu až do konce sezóny chodit na lavičku v obleku,“ usmíval se potutelně po zápase Pavel Hloch. „Něco nahoře mě ale osvítilo, abych se nepouštěl do další prohrané sázky, v oblecích se totiž necítím zrovna nejlíp,“ svěřil se Hloch a přijal doporučení trenéra Jury, aby tak učinil až před zápasem v Opavě, kde by případné následky neměly už tak dlouhého trvání... Předchozí řádky svědčí o dobrém rozmaru v kabině, který je před domácím duelem s rezervou Zlína velmi žádoucí.

 

Hlasy trenérů:

František Jura – 1. SK Prostějov

„Byl to vyrovnaný zápas se šancemi na obou stranách, naše mužstvo dnes chtělo hrát a vyhrát, bojovalo, a proto si tři body zasloužilo. Domácí jsme zaskočili hned od počátku, v naší hře bylo vidět nasazení a agresivita, nechtěli jsme hrát někde zalezlí, ale naopak jsme se tlačili dopředu, protože se nemáme čeho bát. Takhle se hraje o body, takže musím kluky jednoznačně pochválit. Dobré šance jsme měli už v první půli, po zisku míče jsme je ale rychle ztráceli, kazili první přihrávku dopředu, což jsme chtěli do druhého poločasu zlepšit a mám radost z toho, že se to povedlo. Po vystřídání vysokého Žondry jsme upozorňovali na nakopávané míče, ale v závěru jsme soupeře prakticky k ničemu nepustili.“

 

Jiří Derco – 1. HFK Olomouc

„Zápas jednoznačně rozhodla fatální chyba v obraně. Soupeř sice měl nějaké šance, ale nepřekombinoval nás, nakopával míče dopředu a důrazem se je snažil dohrát. Naše šance byly vypracované, ve finální fázi ale přicházelo špatné řešení. Jsem zklamán tím, že jedna hrubka pokazila veškerou poctivou práci, která tím přišla vniveč. Vstup do jarní části je tragický po výsledkové stránce, předvedená hra je určitým uklidňujícím momentem slibujícím úspěch v dalších kolech. Nejvíc nám momentálně chybí střelec, který by rozhodoval v koncovce.“

 
1. HFK OLOMOUC – 1. SK PROSTĚJOV 0:1 (0:0)

MSFL – 19. kolo

branka: 71. Krč
střely na branku:     3:7
střely mimo branku:  9:4
rohové kopy: 4:4
rozhodčí: Ondráš – Ogrodník, Miko
žluté karty: 58. Mazouch, 88. Krč
diváků: 530


1. SK Prostějov:

Bureš – Krejčíř, Pavlík, Zatloukal, Hirsch – Krč (89. Rus), Mazouch, Zelenka (90. Šteigl), Fládr (82. Soušek) – Machálek (74. Pančochář), Jirouš
trenér: FRANTIŠEK JURA

1. HFK Olomouc:

Arbeit – Hlavica, Lukášek, Kršák (80. Šuba), Matyska – Tögl (73. Dupkala), Hromek, Bednář, Korčián – Heinz (60. Žondra), Stehlík (68. Štěpánek)
trenér: JIŘÍ DERCO

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...