Dobrý podvečer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uplynulá sobota byla ve znamení startu fotbalového jara a dvojnásobného měření sil mezi Prostějovem a Kroměříží. Zatímco dopoledne naděje 1.SK příliš úspěšné nebyly a prohrály se svými vrstevníky 0:1, odpoledne si pak v rámci osmnáctého kola Moravskoslezské fotbalové ligy „eskáčko“ vše vynahradilo, když otočilo nepříznivý poločasový stav a po brankách Machálka se Zelenkou zvítězilo 2:1.

Ocenit lze i slušnou návštěvu hanáckého derby v podobě takřka pěti stovek příznivců. V průběžné tabulce třetiligové soutěže tudíž výběr lodivoda Jury drží těsný kontakt s vedoucí trojicí a o nadcházejícím víkendu pojede do Holice napravit krutý výsledek z domácího trávníku.

K avizované absenci Pavla Hlocha, který by podle svých slov měl začít od úterý trénovat a rád by se vrátil do sestavy Prostějova už v příštím utkání na domácí půdě, se přidal také Martin Soušek s nataženým svalem. „Podle vyjádření našeho maséra budu moct po neděli trénovat, takže to naštěstí není nic vážného,“ uklidňoval sebe i čtenáře Večerníku. Ke stoperské dvojici Zatloukal-Pavlík tedy nastoupili krajní beci Hirsch s Pančochářem, ve středové řadě se pak od úvodní minuty objevil odchovanec Fládr, napravo pak dostal příležitost Krč a pokořit soupeřovu obranu pak vyrazil Machálek s největší zimní posilou Martinem Jiroušem. Nový trenér Kroměříže Bohumil Páník pak přivezl nově se tvořící mladé mužstvo, z něhož věkově vyčníval pouze třicátník Víšek.

Hosté se ještě ani nerozkoukali a už mohli prohrávat, když Hirsch nacentroval míč přesně na hlavu Krče, který zakončoval důrazně a přesně pod břevno, vynikajícím zákrokem se ale také uvedl kroměřížský gólman Jelínek. Ve 13. minutě vyvolal sudí Nováček u domácích negativní emoce, když zřejmý faul na pronikajícího Hirsche uvnitř šestnáctky ponechal bez odezvy. O chvíli později sklepl Jirouš míč pro Pančocháře, který z úhlu prověřil Jelínkovu pozornost u pravé tyče. Po nějaké čtvrthodince tak mohli domácí klidně vést o tři branky...

Smůla v koncovce však „eskáčko“ nezlomila a domácí nadále pokračovali v aktivní hře. Z přímého kopu zamířil těsně vedle šibenice Jelínkovy branky Fládr, ke konci první půlhodinky pak potáhl míč Jirouš, přihrál pod sebe Mazouchovi, ten ovšem zamířil „pánubohu do oken“. Prostějov hrál téměř výlučně na polovině hostí, kteří marně snili o průzkumu území za půlící čarou. To se jim splnilo sedm minut před poločasem hned dvakrát - poprvé Krolop našel českou uličkou v moravském podání Gomolu, ten ale v rozhodujícím okamžiku před Burešem uklouzl. Vzápětí se pustil do „šturmu“ směrem k domácí svatyni Šturma, rozehrál doprava na Steinera, který střelou podél Bureše otevřel skóre. A to byla prosím první střela Hanácké Slávie na branku! Ještě před pauzou rezultovala ze spolupráce Machálka a Zelenky slabá střela na hostujícího gólmana, leč nebylo přáno. Do kabin tak odcházela spokojenější Hanácká Slávia.

Od počátku druhé půle se domácí pustili, tentokrát s větrem v zádech, do soupeře s ještě větší intenzitou. Divácky efektní nůžky vystřihl Machálek a míč se pravda zastavil až o břevno, to vše ale už po odpískání předchozího nedovoleného zákroku. V 56. minutě to byl Jirouš, dnes spíše v pozici nahrávače, který vybídl ke střeleckému pokusu Hirsche, tomu byla ale branka příliš malá. Vzápětí začala u Bureše krásná přímočará akce, Fládr vyslal po křídle dopředu Krče, který poslal polovysoký centr před bránu a Machálek konečně dopravil míč do sítě - 1:1. Šťastnému střelci v následujícím okamžiku zkřivila tvář bolestná grimasa napovídající, kteráže část těla asi zařídila kýžené vyrovnání. „Oslav gólu jsem si moc neužil, ale kdyby to letělo jinak, asi bych ten gól nedal,“ usmíval se po zápase spokojeně Tomáš Machálek, který se tak rozvzpomněl na svou roli kanonýra.

Po hodině hry předvedl pěkné sólo Jirouš, k odraženému míči se přes Zelenku dostal Krč, zopakoval centr před bránu, tentokrát na něj Machálek žádnou částí těla nedosáhl. A tak se schylovalo k minutě se symbolickým číslem 68, kdy si míč v příznivé vzdálenosti před šestnáctkou postavil k exekuci přímého kopu Zelenka. „Možná by to mohlo být vidět na videu, ale já v tu chvíli dostal nějakou předtuchu a řekl jsem ´kluci nechte mi to, já dám gól´...,“ kroutil Lukáš Zelenka nevěřícně hlavou ještě v kabině. A opravdu -  utěšená technická střela skončila bezpečně za Jelínkovými zády - 2:1! „Opravdu si nevzpomenu, kdy se mi naposled taková trefa povedla,“ pátral marně v paměti střelec vítězného gólu.

Mladý kroměřížský tým, nedisponující potřebnými zkušenostmi, už neměl kapacitu s výsledkem něco udělat. Naopak zvýšit náskok mohl čtvrthodinku před koncem Machálek, jehož sólo přes půl hřiště bylo ale nepříliš důrazně zakončeno.

A tak se Prostějov díky trpělivé hře v posledních minutách sobotního utkání mohli zaslouženě radovat s prvních tří jarních bodů do tabulky MSFL....

 
1. SK PROSTĚJOV – SK HS KROMĚŘÍŽ  2:1 (0:1)
MORAVSKOSLEZSKÁ FOTBALOVÁ LIGA - 18. kolo

branky: 57. Machálek, 68. Zelenka - 39. Steiner
střely na branku:     7:2
střely mimo branku:  7:6
rohové kopy:           5:1
rozhodčí:       Nováček - Kůrka, Hájek
žluté karty:   43. Mazouch, 83. Zelenka - 75. Budín, 80. Steiner
diváků:         460


1. SK Prostějov:
Bureš – Pančochář, Pavlík, Zatloukal, Hirsch – Krč (86. Šteigl), Mazouch, Zelenka, Fládr – Machálek (90. Petržela), Jirouš
trenér: FRANTIŠEK JURA


SK HS Kroměříž:
Jelínek – Chýla, Mikulica, Budín, Víšek – Perůtka, Krolop (82. Handl), Steiner, Strašák (89. Slaměník) – Šturma, Gomola (82. Janoštík)
trenér: BOHUMIL PÁNÍK



pohledem trenérů:

FRANTIŠEK JURA - 1.SK Prostějov
„Asi něco bude na známém přísloví - těžko na cvičišti, lehko na bojišti...(úsměv) Po celý zápas jsme byli jasně lepší a předvedli jsme našim divákům dobrý fotbal. Zápas jsme si měli ulehčit v první půli, kdy jsme mohli vést dva, tři nula. Věděli jsme, že soupeř přijede s taktikou upřednostňující defenzívu s pokusy o brejky, takže nás to nepřekvapilo, přesto jsme se v prvním poločase dopustili dvou chyb, kdy jsme je do rychlého úniku pustili, což se samozřejmě při odehrání čtyřiceti minut na soupeřově polovině mohlo stát. V šatně jsem klukům říkal, že hrajeme dobře, že to otočíme, což se taky stalo. Kluci strašně chtěli, byla v nich zřejmá silná vůle, za což jim patří pochvala. Takhle hraje kompaktní tým o body, mám z toho radost.“


BOHUMIL PÁNÍK – SK HS Kroměříž
„V první půli se hrál fotbal alespoň trošku podle našich not, jak jsme chtěli hrát, povedly se nám nějaké brejky. Ve druhé půli jsme už nestačili na vysoké hráče a nakopávané balóny, soupeř zjednodušil hru, my se stáhli příliš dolů a z toho rezultovaly ty dvě branky. Pro naše mladé mužstvo je to poučení, aby příště bylo schopné odehrát i druhé poločasy lepším způsobem.“


12 23 1sk slavia212 23 1sk slavia






12 23 lišta nová 200x50

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...