Příjemnou noc, dnes je úterý 7.5.2024
svátek slaví Stanislav,
zítra Statní svátek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na svátek svatého Václava se hned dva týmy 1. SK Prostějov vypravily na sever Moravy. Zatímco muži cestovali do Orlové na utkání osmého kola Moravskoslezské fotbalové ligy, starší dorostenci směřovali poněkud západněji do Hlučína na velmi těžké střetnutí taktéž osmého dějství MSDL s lídrem tabulky Hlučínem. A kousek po poledni se jelo na Hanou zvesela - v autobusech se kromě pasažérů vezlo dohromady šest bodů! Oba zápasy skončily shodně 0:1, přičemž v Orlové padl zasloužený gól až pět minut před koncem, šťastným střelcem byl Machálek.

FK Slavia Orlová - 1. SK Prostějov 0:1 (0:0)

Branka: 85. Machálek
Rozhodčí: Kubica - Priesol, Lakomý
ŽK: 34. Skoupý – 90. Pančochář
Diváků: 65

Sestava FK Slavia Orlová: Pacanovský - Kaizar, Vlk, Skoupý, Krištan – Šustr, Kovář, Sobala, Tomáš (82. Václavek) – Kopel (73. Urban), Schroner. Trenér: Bohuš Keler.

1. SK Prostějov: Bureš – Kazár, Pavlík (29. Soušek), Hloch, Krejčíř – Mazouch, Zelenka, Fládr (68. Pančochář), Hirsch (75. Zatloukal) – Krč, Machálek (89. Pospíšil). Trenér: František Jura.

Po celotýdenním modifikovaném tréninku bylo už před zápasem zřejmé, že kluci jsou nažhaveni na správnou provozní teplotu a také, že jsou ochotni nechat na trávníku třeba i duši. Do brány se opět postavil Bureš a dlužno předeslat hned úvodem, že se zásadní měrou podílel na čistém kontu a držel tým v okamžicích, kdy bylo jasné, že jediný gól rozhodne. Na pravého beka se vrátil Krejčíř a ve středu pole nastoupil po delší absenci uzdravený Mazouch, který se pomalu rozehrával do zápasového tempa. Útok táhli tentokrát Krč s Machálkem.

Zápas začal v opatrném tempu, první se osmělili hosté v 13. minutě, kdy Kazár a následně Machálek prověřili domácí obranný val. Za slávisty se prvně prezentoval blonďatý Sobala. Stoprocentní gólovka se naskytla v 17. minutě a měl ji na kopačce prostějovský Fládr, který se objevil nikým nekrytý na malém vápně, bohužel jeho placírka směřovala vysoko nad břevno domácí svatyně. O čtyři minuty později se v hlavičkovém souboji jako dva berani utkali Pavlík s domácím Šustrem, oba to odnesli pobytem na trávníku. Zatímco Šustr byl za chvíli v pořádku, Pavlíkovi vyrostla záhy zboku čela parádní boule, kterou se jal ošetřovat masér Kuchař. „Do konce poločasu jsem měl vypnutý obraz a zvuk,“ vzpomínal po zápase Petr Pavlík. „Pamatuju si akorát cestu autobusem. Jak se mi to přihodilo, to se musím podívat na videu,“ měl náš zadák nepříjemné okno. „Kolikátého je, mi ještě řekl, ale na jméno manželky nějak dlouho vzpomínal,“ popichoval Kuchař. Buď jak buď, po bleskovém rozcvičení, kdy hrál Prostějov několik minut v deseti, musel neplánovaně na trávník vyběhnout Martin Soušek.

V té době se ideálně uvolnil na svém pravém křídle Hirsch a řítil se do šestnáctky, gólman Pacanovský ale dobře vyběhl a střelu zblokoval na roh. Vzápětí měl na druhé straně čistou loženku kapitán Slávie Vlk, hlavičku těsně před Burešem ale směroval přímo do rukou hostujícího gólmana. V 36. minutě rozehrával volný přímý kop Kazár, ale zeď ránu zblokovala na roh. Po něm se dostal před domácí brankou do dobré šance Hloch, jeho dobře umístěnou hlavičku bravurně zlikvidoval Pacanovský. Pět minut před přestávkou se vyznamenal Bureš po Krištanově střele k tyči.

Bilance prvního poločasu hovořila o poměru šancí 2:3, na gólovky 1:1. Začínalo být jasné, že jediný gól bude tím rozhodujícím. Domácí mu byli blízko už po dvou minutách druhé půle, když Vlk vyzval centrem zprava Kováře, jeho hlavičku Bureš zázračně vyrazil. Ze strany hostí pálil na bránu každý, kdo mohl, k dobré trefě se dostal i další bek Krejčíř. Domácí využívali především aktivity Schronera na levém křídle, opticky měli více ze hry. V 72. min. si to do šestnáctky nasměroval neúnavný Hirsch, finální přihrávku Machálkovi ale vystihl gólman Pacanovský. O chvíli později po Zelenkově přiťuknutí pálil Machálek jen do boční sítě. A pět minut před koncem to konečně přišlo - Kazár rozehrál nepřímý kop a po Souškově teči doslova dotlačil míč za brankovou čáru Machálek – 0:1.

Hosté si dobře uvědomovali, že zůstat pasivní by se mohlo zle nevyplatit, a tak se usadili sérií rohů na soupeřově polovině na míle od vlastní branky. Dobrou příležitost si vypracoval i střídající Zatloukal. Zoufalý pokus domácích o srovnání v samotném závěru si už Prostějov s přehledem pohlídal a po závěrečném hvizdu sudího vypukla na hřišti radost málo vídaná – kéž by s vítězným rykem spadla z našich hráčů i ona nepříjemná „deka“! To se konečně uvidí v sobotu už od 15:30 hod. na domácím hřišti Za Místním nádražím proti letos velmi dobrému Hulínu.


 

Pohledem trenérů:

Bohuš KELER - FK Slavia Orlová:
„Oba týmy byly od počátku velice aktivní, hrálo se nahoru-dolů, šancí se urodilo na obou stranách, přičemž hosté si jich vytvořili o něco víc než my. Vyrovnaný zápas rozhodla standardní situace, kdy jsme v šestnáctce zaváhali a soupeř toho dokonale využil. Takové zápasy rozhoduje obyčejně jediný gól, takže Prostějovští byli dnes ti šťastnější.“

Roman POPELKA – asistent trenéra 1. SK Prostějov:
„Dosáhli jsme velmi důležitého vítězství, které jsme si po předvedeném výkonu zasloužili. Celý zápas jsme odpracovali velmi dobře a zodpovědně, byť jsme zdaleka neproměnili všechny šance, které jsme si vypracovali, což samozřejmě mrzí. Zápas by se potom vyvíjel zase trochu jinak. Nicméně důležité jsou tři body, předvedený srdcařský výkon a to, aby se nám ho podařilo předvádět standardně v dalších zápasech.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...