Dobré odpoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Mezi kapkami deště a při teplotě evokující spíše počátek jara si na ochozy stadionu Za Místním nádražím našlo cestu méně fandů než obvykle. I těm skalním se domácí ovšem příliš neodvděčili a působili dojmem, že si z posledního utkání ve Zlíně ponaučení nepřinesli. Hosté vytěžili v první půlhodině z minima maximum a vypracovali si tříbrankový náskok, se kterým už eskáčko do konce zápasu mnoho neudělalo. Výprodej bodů tedy pokračuje a situace týmu sbírajícího na podzim cenné skalpy soupeřů začíná být na pováženou.

Trenér František Jura měl před zápasem opět problémy s poskládáním základní sestavy, protože marodka týmu nejenže se netenčí, ale naopak narůstá. Zásadním byl až páteční odpolední trénink, který vyjasnil stav zraněných hráčů. Počítejme spolu: kapitána Tomáše Hunala stále zraněný stehenní sval „táhnul“, takže se objevil mezi náhradníky spíše symbolicky; pro Tomáše Kazára se nevyvedla první varianta masky chránící nedávno zlomený nos, bez níž nemůže nastoupit, tedy platí totéž, co u předchozího; třetí z Tomášů, Machálek, sice už od lékařů dostal po nepříjemném onemocnění povolení ke startu, ale desetidenní výpadek v tréninku musel být na fyzičce pochopitelně znát. A aby toho nebylo málo, potíže s kolenem se nečekaně objevily u Martina Hirsche, který taktéž usedl pouze na lavičku. Výše zmíněný „lazaret“ na lavičce doplnil kapitán juniorky Aleš Rus, který se právě vrátil ze zápasu v Karviné…

Domácí navzdory všem potížím v sestavě začali velmi aktivně, snad aby dali zapomenout na poněkud pochodový úvod ve Zlíně. Vysouvali se v napadání olomoucké rozehrávky hodně dopředu, přijetí „tempo-fotbalu“ s běhavými mladíky z rezervy Sigmy se ale ukázalo jako smrtelné. Ztráty míče uprostřed hřiště totiž na sebe nenechaly dlouho čekat a hosté toho dokázali jaksepatří využít. Už v 17. min. si na centr z levé strany na přední tyč mazácky naběhl obránce Janotka a hlavičkou poslal Sigmu do vedení. Domácí se snažili odpovědět Pančochářovou střelou, kterou ale obrana zblokovala. Hosté využívali každé příležitosti k rychlému protiútoku, na který se vydal v 26. min. také Zahradníček. Dobíhající Krejčíř se s ním dostal do kontaktu v okamžiku, kdy situaci už kontroloval vyběhnuvší brankář Bureš, rozhodčí ale odpískal pokutový kop. Míč si na značku postavil áčkem Sigmy ostřílený Janotka, a přestože Bureš uhodl stranu, na míč směřující přesně k tyči nedosáhl. Ve třicáté minutě mohl Prostějov vyrovnat, Pančochářův pokus o přehození brankáře Reichl vystihl, míč se ale dostal k Zatloukalovi, jehož střelu vykopl z brankové čáry duchapřítomný zadák Sigmy.

Nemá snad ani cenu zmiňovat známé pravidlo „nedáš...“. O dvě minuty později chtěl Pavlík riskantním skluzem v šestnáctce řešit další výlet agilní dvojice Schmidt, Ševčík, bohužel netrefil balón. K tentokrát nesporné penaltě se opět postavil Janotka a vyzkoušel si tentokrát střelu na opačnou stranu, ovšem neméně přesně. V 33. min. prohrávat o tři góly nevěstilo pro domácí nic dobrého. Zvlášť když Zatloukala v nadějné pozici vychytal Reichl a v 36. min. jim upřel rozhodčí na pokyn asistenta možná regulérní gól – Zatloukal si přes obránce perfektně zpracoval míč, přihrál volnému Pančochářovi, který jen usměrnil balón do sítě, ovšem asistent na pomezí upozornil na faul vysokou nohou... Do přestávky ještě Pavlík z přímého kopu mířil těsně nad bránu.

Po přestávce neutuchala snaha domácích o korekci výsledku, pohříchu vycházející naprázdno. Snaživý Svozil se trefil mimo tři tyče, Pospíšila po Zelenkově ofenzivním výletu vychytal Reichl. V 59. minutě se navíc za domácí obranu dostala dvojice Ševčík – Zahradníček, přihrávku prvního nemohl druhý před prázdnou bránou odmítnout. Prakticky z protiútoku se eskáčko konečně dočkalo gólu zásluhou hlavičkáře Zbožínka, který s přehledem proměnil centr zprava. O další minutu později akci Pospíšila s Fládrem zastavila obrana hostí, Fládrova střela vypadala jinak hodně slibně. Fládr se prezentoval i technicky pěkně zahraným přímým kopem. V 78. minutě po Machálkově vybídnutí Pančochář na chvíli zaváhal se střelou, což stačilo Reichlovi k vyběhnutí proti střelci. V samotném závěru se ještě dvakrát vyznamenal hostující gólman, když vyrazil pokusy Hirsche a Pavlíka.

Prostějovský celek na jaře poprvé prohrál na domácím hřišti, a to ještě nelichotivým výsledkem. Bilance posledních čtyř zápasů signalizuje, že s týmem není něco v pořádku. Jak taková „deka“ na mužstvo působí, vidíme koneckonců aktuálně na naší hokejové reprezentaci na právě probíhajícím světovém šampionátu. Do zápasu v Uničově příští neděli dopoledne by měl mít trenér Jura k dispozici některé marody, kteří by mohli přinést kýžený výsledkový zvrat.


 

Hlasy trenérů:

František Jura - 1.SK Prostějov:
„Takový zápas se těžko hodnotí. Přestože si vypracujeme tak šest šancí, prostě nedáme gól, soupeř dal gól z první šance, následovaný dvěma penaltami; ta první možná nebyla, u té druhé těžko říct, proč Petr Pavlík trefil hráče místo balónu, to se musíme podívat na videu. A prohrávat tři nula ve třicáté minutě je těžké. Oproti podzimu se to otočilo, to jsme většinou vedli po půlhodině dva-tři nula, teď s trochou nadsázky, do čeho soupeř kopne, to tam spadne. Šance, které jsme normálně proměňovali, teď prostě nedáme. Je pravda, že za dobu mého působení u týmu si procházíme jedním z nejtěžších období, ale potkává to všechna mužstva. Do Uničova jedeme vyhrát, porveme se o výsledek.“

Augustin Chromý - Sigma Olomouc B:
„Byli jsme si vědomi kvalitního kádru Prostějova, naše sestava byla trochu improvizovaná, určitě nám vypomohl Tomáš Janotka, na druhou stranu chyběl Šimon Falta, který, jak jsem se teď dozvěděl, skóroval v Příbrami, chyběl nám Habusta ve středu zálohy a také Rolinc, který se rozstřílel a zasloužil si svými výkony nominaci do áčka. Přes absenci tří hráčů jsem věřil, že tady uspějeme, momentálně se nám daří. Prostějov mě překvapil tím, že nás od počátku začal honit, ale máme typy hráčů, kteří se s tím dokážou vyrovnat. Hlavně díky rychlým brejkům a práci s míčem jsme uhráli dobrý výsledek na hřišti, kde se normálně nevyhrává. Jsem rád, že jsme pokryli standardní situace soupeře, hlavičkovat se Zbožínkem, Pavlíkem a Pospíšilem není vůbec lehké, přesto to kluci až na tu jednu situaci zvládli. Určitě nám výrazně pomohl brankář Reichl, zejména těmi boxovanými míči a včasným vyběhnutím zneškodnil několik šancí soupeře.“


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...