Dobrý podvečer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 mazyOd chvíle, co před půldruhým rokem mužský tým Prostějova administrativní cestou získal právo startu v divizi, započala cesta kopané v našem městě směrem nahoru. A strmý vzestup 1.SK se nezastavil ani v Moravskoslezské fotbalové lize...

Po postupu z divizní skupiny „E“ přitom vůbec nebylo jisté, zda se ambiciózní klub z Hané automaticky zařadí mezi elitu třetí nejvyšší soutěže ČR. Na jednu stranu sice disponuje silným kádrem s řadou hráčů otřískaných první ligou i zahraničím a také se může opřít o výborné podmínky včetně zázemí. Na stranu druhou však panovala nejistota, zda papírovou kvalitu naplno prodá o úroveň výš v mnohem tvrdší konkurenci.

Bude si kolektiv po dalších změnách ve svém složení rozumět na hřišti i v šatně? Zafunguje mix velkých zkušeností a méně ostříleného, zato dravého mládí? Zvládne mančaft plný známých hvězd nedávné minulosti extrémní motivaci většiny soupeřů srazit „dream team“ co nejvíc dolů? Najde kouč společně se svými svěřenci recept, jak hezkou hrou bavit fanoušky a navíc příznivými výsledky často bodovat? Tyhle i další otázky se vznášely kolem „eskáčka“ před startem podzimní části MSFL 2012-2013.

Odpovědi jsou nakonec veskrze pozitivní, vždyť Jurova družina je druhá v tabulce se zápasovou bilancí 10 vítězství, 3 remízy a 3 porážky, velmi příznivým skóre 43:28 a ziskem 33 bodů. To znamená jen dva bodíky za vedoucím Třincem, jeden před třetím Frýdkem-Místkem a plných pět před čtvrtou Břeclaví. Stoprocentně tak zatím dochází k plnění předsezonního cíle, který oddílové vedení stanovilo dost vysoko: skončit do třetího místa.

Tým Prostějova přitom nezačal vůbec jistě a zprvu mu přálo štěstí, když v úvodním kole otočil ztrátu 0:2 se Slováckem „B“ a poté těsně před koncem vyrovnalo v Orlové. Následovala trpká prohra v domácím šlágru s Frýdkem-Místkem, ale pak už se nabuzený nováček konečně rozjel. Ovládl následujících pět střetnutí a navíc v nich nastřílel neskutečných jednadvacet gólů (průměr 4,2!), čímž dal o sobě hlasitě vědět v rámci celé republiky.

Zbytek podzimu sice již tak excelentní zdaleka nebyl, neboť hladké triumfy střídaly dílčí problémy vedoucí někdy až ke ztrátám. Logicky nejvíce bolely porážky na Sigmě Olomouc „B“ a především v domácím prostředí s Třincem, kdy 1.SK podlehl v přímé bitvě o vedoucí příčku největšímu konkurentovi hladce 0:3. Celkově však klady jednoznačně převládly nad zápory, o tom nelze ani náhodou pochybovat.

Hodně pádným argumentem je vedle hojného bodového konta zejména herní styl, kterým se prostějovské komando dlouhodobě prezentuje. V naprosté většině utkání totiž diváky bavilo nadmíru útočným fotbalem se spoustou pohledných akcí, častým palebným zakončením a s výjimkou střeleckého trápení ke konci i řadou přesných tref. O mnohém svědčí to, že před brankově slabším závěrem první půle sezony držel náš tým gólový průměr přes tři zásahy na jeden duel, což je známka skutečné ofenzivní extratřídy. A že Hanáci inkasovali častěji, než je v jejich postavení zvykem? Snadno skousnutelná daň za parádní a moderní podívanou!

Ne vše je pochopitelně jen růžové, existující nedostatky se musí průběžně řešit. Ovšem jinak jde mužský výběr 1.SK tím nejlepším možným směrem a vzhledem k jeho pokračující stabilizaci lze očekávat světlé zítřky. Ostatně jedním z ústředních témat kuloárových debat už delší dobu je, zda klubová generalita v čele se „zastřešujícím“ šéfem Miroslavem Černoškem neuvažuje o případném postupu do druhé ligy. Byť sám boss tyto myšlenky zatím vždy odmítal a zdůrazňoval, že stropem fotbalu v Prostějově je liga třetí. Nedojde v tomto ohledu k přehodnocení? Fandové by to jistě uvítali a jaro bude tak či tak nesmírně zajímavé.

Fotbal zkrátka momentálně táhne!

49 lista

V PRODEJI OD PONDĚLÍ 17.12.

TENTO SERVIS BY NEMĚL CHYBĚT U ŽÁDNÉHO FANOUŠKA

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...