Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Hlavní poselství nastávajícího premiérového ročníku ve Fotbalové národní lize z pohledu prostějovských fotbalistů je jasné: nechceme bojovat o záchranu, naším cílem je udržet se v této soutěži. Přestože tým Prostějova je mnohými odborníky dopředu pasován na outsidera druhé nejvyšší soutěže, právě to může hráče povzbudit k výborným výkonům. Ono se vždy hraje líp, když od vás nikdo nečeká zázraky...

Jak na páteční tiskové konferenci připomněl generální sportovní manažer František Jura, nesmírně pozitivní je už pouze fakt, že Prostějov postoupil do druhé ligy právě v ročníku 2016/2017. Ten se totiž v historii Fotbalové národní ligy pravděpodobně zapíše jako jeden z nejkvalitněji obsazených.

Počítejme spolu. Kromě sestoupivší Sigmy Olomouc, která v poslední době pouze marně vzpomíná na nedávno zašlou slávu účastníka evropských pohárů, a Baníku Ostrava, jehož sláva upadá už nějakou dobu, se to v tabulce jen hemží dalšími týmy s nedávnou prvoligovou zkušeností. Na Moravě je to ještě Znojmo, které mělo v minulé sezoně na návrat mezi elitu velmi slušně zaděláno, a ambice neskrývá ani v nadcházejícím ročníku. Do profesionální soutěže se po dobrovolném sestupu do ČFL vrací také legendární Viktorka ze Žižkova a bohatou prvoligovou minulostí oplývají také České Budějovice, které po sestupu z první ligy odehrály loni ve FNL mizernou sezónu a budou chtít svou reputaci napravit. Nakročeno do nejvyšší soutěže měl nedávno třeba Varnsdorf a blízko blizoučko bylo i Táborsko. Lepší zítřky plánují v Ústí nad Labem a Sokolově, o návratu mluví i v Opavě. Když k tomu připočtete Spartou podporovanou Vlašim a navrátivší se Vítkovice, vychází vám pořádně chutný koktejl. Prostě více jak dobrou polovinu startovního pole tvoří týmy se špičkovou reputací. Zahrát si proti nim bude pro prostějovské odchovance nejen svátek, ale hlavně velká škola a doufejme také zdroj tolik potřebné motivace.

Přiznejme si otevřeně, že jsme pro druhou ligu asi všichni očekávali důraznější posílení kádru. To se povedlo pouze na postu stopera, jeden z hlavních cílů, přivést adekvátní náhradu za špílmachra Lukáše Zelenku, se naopak nepodařil. Na druhou stranu v průběhu přípravy na sebe upozornili ti, od nichž se to možná primárně nečekalo. Asi nejpříjemnějším přírůstkem byl navrátilec z Holice Jan Šteigl. Ten je ukázkovým příkladem toho, jak hráče pozvedne herní praxe a lídrovská role byť ve slabším týmu. Jeho práce na levém křídle zálohy je dostatečně viditelná, navíc okořeněná brankami. Na druhé straně mu začal zdatně sekundovat David Štrombach, také sice neoplývající dlouholetými zkušenostmi, zato rychlostí a tahem na branku. Z prostějovských odchovanců se ve středu zálohy v dobrém světle prezentovali Fládr s Langerem. Přesto asi všichni kolem týmu cítí, že hráč, zásobující nečekanými průnikovými přihrávkami spoluhráče, stále ještě chybí. Nepočítaje v to Karla Kroupu, který se ve stejné roli předvedl v zápase s juniorkou Jihlavy, a Šteiglovi ve skórování zabránil pouze obránce vykopávající míč z brankové čáry.

Hodnocení výsledků přípravných utkání je velmi ošidné. Třeba zimní příprava se příliš nepovedla a následovalo po ní zdařilé soutěžní jaro. Stávající výsledky jsou sice slibné, ale jak připomněl Kroupa, opravdu silný soupeř eskáčko v přípravě neprověřil. Tím bude až teď v sobotu olomoucká Sigma. Proto všichni na stadion, ať je to hanácké derby se vším všudy.

Přejme divákům skvělý zážitek a Prostějovu vydařený vstup do zaslouženě vybojované soutěže!

Předligový servis najdete včetně rozlosování a soupisky 1.SK Prostějov v tištěném vydání Večerníku z pondělí 8. Srpna 2016.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...