Příjemnou noc, dnes je neděle 8.9.2024
svátek slaví Mariana,
zítra Daniela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE „Tolika šancím v prvních pěti minutách jsme snad letos nečelili,“ krčil rameny trenér 1.SK Prostějov František Jura po zápase v holicikém areálu týmu 1.HFK. Domácí, hrající o přežití v třetiligové soutěži, neponechali nic náhodě a do sobotního zápasu vlétli řádně nabuzení. I přes komplikaci s vyloučením svého zadáka už po čtvrt hodině hry se Holičtí dokázala velkému favoritovi postavit. Bohužel výkon hostů postupu do druhé ligy jaksi neodpovídal... Dva góly ve druhém poločase v síti eskáčka byly spravedlivým vyjádřením obrazu hry na hřišti. O sestupujících z MSFL tedy definitivně rozhodne až poslední kolo.

1.HFK Olomouc – 1.SK Prostějov 2:0 (0:0)

29. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy

Branky: 47. Kotouč (p), 87. Schmidt. Rozhodčí: Mikyska - Polák, Černý. Žluté karty: 40. Fočić, 42. Marek - 46. Pančochář. Červená karta: 15. Krumpolc. Diváků: 206.

HFK: Mucha – Krumpolc, Kotouč, Krejčí, Přikryl – Šteigl, Fočić, Buček, Marek – Pyclík, Pezzotti. Střídání: 18. Kostorek za Pezzottiho, 65. Bořil za Fočiče, 81. Schmidt za Šteigla. Trenér: Vlastimil Palička

Prostějov: Neoral – Machynek, Sus, Rus, Pančochář - M. Machálek, Petržela, Fládr, Langer – Nekuda, Kroupa. Střídání: 56. T. Machálek za M. Machálka, 56. Píchal za Nekudu, 70. Zelenka za Fládra. Trenér: František Jura.

Stav před výkopem

Po pojistce postupu do druhé ligy bylo nabíledni, že trenér 1. SK Prostějov František Jura dá v posledních dvou utkáních třetí nejvyšší soutěže příležitost méně vytíženým hráčům. Tento předpoklad by se stal skutečností i proto, že Sečkář nemohl hrát kvůli antibiotikům a Hirsch měl nespecifikované zdravotní problémy. Do olomoucké Holice přijel alespoň podpořit spoluhráče i s rodinou. Vcelku jisté bylo, že mezi tyčemi dostane v devětadvacátém kole MSFL příležitost Neoral, Kofroň se tak po drahné době objevil usazený na lavičce. „Vyvolává to ve mně lehce nostalgické vzpomínky, ale příliš zabydlet bych se tady nechtěl,“ svěřil se před zápasem se svými pocity s úsměvem od ucha k uchu. Na pravém kraji obrany dostal příležitost Machynek, před ním do zálohy nastoupil od začátku Milan Machálek, zatímco na opačném kraji běhal Langer. Jedině útočná tykadla zůstala stejná.

Vývoj zápasu

Hned tři jasné brankové příležitosti si vypracovali domácí hráči v prvních pěti minutách zápasu. Domácí trenér Palička litoval, že v optimálním případě mohlo být rozhodnuto. Optimistické ladění dostalo pro 1.HFK vážnou ránu po čtvrthodině hry, kdy se ocitli po vyloučení Krumpolce pouze v deseti lidech. Domácí lavička na tuto skutečnost reagovala stažením jednoho z útočníků a doplněním zadních řad. Tedy přesně to, co nepotřebovali, jejich cílem muselo být zápas vyhrát. Výkon Prostějova jim ale umožnil se z této šlamastyky otřepat a ve druhém poločase jít do vedení. Od toho okamžiku bylo jasné, že eskáčko bude hrát do plných, přesto si slušné brankové příležitosti vypracovalo. Místo vyrovnání přišla v závěru gólová pojistka, která 1.HFK ještě ponechala ve hře o udržení v soutěži.

Zásadní okamžiky

Už ve 2. minutě našel Pyclík před brankou samotného Šteigla, který se ale neprosadil, Pyclík vzápětí pálil mimo. Agilní Šteigl se po pár minutách znovu zjevil před Neoralem, který jeho pokus vyrazil. Na druhé straně se vypravil Kroupa sám na gólmana a zatažení za jeho dres se stalo Krumpolcovi osudné. Po Langerově nabídce napálil Kroupa míč z první mimo tři tyče. Prostějovskému kapitánovi pak na poslední chvíli ukopl míč v dobré šanci Krejčí. Neoral na druhé straně vychytal Marka, stejně jako po chybě hostující obrany samostatně postupujícího Šteigla.

Po změně stran přišel sporný faul Pančocháře, který sudí posoudil jako penaltový a Kotouč dostal domácí do vedení - 1:0. O chvíli později zaváhal Neoral, když jeho odkop směřoval do Pyclíka, pohroma z toho ale nebyla. Na opačné straně sklepl Nekuda míč pro Milana Machálka, reflexivním zákrokem se však prezentoval Mucha. Rus pak z dobré pozice nastřelil spoluhráče Píchala, Fládr mířil vedle tyče. Přesnější nebyl ani Langer, Kroupova hlavička sice volala po vyrovnání, ale mezi třemi tyčemi nakonec také neskončila. Kroupa vyzval čtvrt hodiny před koncem k zakončení Píchala, jeho pokus tečoval Tomáš Machálek a Mucha se nestačil divit, jak míč vytěsnil za čáru. V závěru zápasu nejprve utekl Pyclík, Neoral jeho střelu zlikvidoval, o dvě minuty později už ale na opakovanou Schmidtovu střelu nedosáhl.

Osobnost utkání

Nepřehlédnutelnou postavou byl na hřišti bezpochyby holický Jan Šteigl. Kmenivý hráč Prostějova se v zápase s mateřským klubem evidentně snažil ukázat, takže zejména v prvním poločase hýřil aktivitou. Některé jeho akce končily na dlouhém držení balónu, což bylo problematické už od dorosteneckých dob. Čtvrthodiny před koncem už viditelně fyzicky nemohl a po chvíli musel střídat. Takového hráče si ale trenéři všeobecně cení. „On takový je. Šetřit se, abych vydržel hrát celý zápas, určitě není v pořádku. Honza do toho dal všechno a vydržel, co vydržel. A nebyl sám,“ komentoval jeho výkon trenér Palička.

Zajímavost duelu

Ráz tomuto utkání dalo postavení obou týmů v tabulce. Domácím hořela půda, v tomto případě trávník, pod nohama, protože v případě neúspěchu by měli jistotu patnácté příčky znamenající sestup do divize. Pro klub, který ještě před několika sezónami sahal po postupu do nejvyšší soutěže, bezpochyby hořký konec. Ten se sice odkládá, ale i tak nemusí sezóna pro 1.HFK Olomouc dopadnout vůbec dobře. Hráči si toho byli vědomi a pro úspěch udělali maximum.

Atmosféra střetnutí

Na tak zásadní utkání by slušelo přijít podpořit své barvy mnohem více fanoušků. Zhruba dvě stovky diváků se ztrácely v ochozech dimenzovaných pro úplně jinou diváckou kulisu. Byl to docela smutný pohled na kvalitní zázemí splňující nároky druhé nejvyšší soutěže, a přitom naprosto neodpovídající výkonům klubu. I tam někdy vede nevydařená politika sportovního vedení...


 

Pozápasové hodnocení trenérů

Vlastimil PALIČKA - 1.HFK Olomouc:
„Utkání pro nás bylo velice důležité a nevyvíjelo se pro nás vůbec dobře. O to víc musím smeknout před hráči, protože i v oslabení jsme dokázali utkání strhnout na svou stranu, do hry dali všechno. Vítězství považuji za zasloužené, protože jsme měli více šancí, hned v prvních pěti minutách jsme měli tři vyložené příležitosti. Pak přišla červená karta, což je vždy složitá situace, ale zvládli jsme to, musím hráčům poděkovat. Chtěli jsme vyhrát, což se nám podařilo, jak to dopadne ve finále, teprve uvidíme...“

František JURA - 1.SK Prostějov:
„Celým problémem tohoto utkání byl špatný vstup do zápasu, ostatně řešili jsme to už několikrát v průběhu sezóny. Kluci se plně nekoncentrovali na zápas, byť jsme se o tom celý týden bavili... Něco jsme dokázali, oslavili jsme to, ale nechtěli jsme úspěch vzápětí nějak devalvovat. Bohužel už do páté minuty měl soupeř tři šance, o přestávce jsem hráče upozornil na fakt, že tolik šancí ve stejném období neměly proti nám jiné týmy za celé jaro! Do takto rozjetého utkání se špatně naskakuje, soupeř má určitou kvalitu, nasazení, enormní chuť vyhrát, my jsme se už do zápasu nedostali. S přístupem hráčů nejsem spokojený.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...