Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Generální sportovní manažer 1.SK Prostějov František Jura a současně zastupitel za hnutí ANO 2011 vedl svoji řeč před plénem nejvyššího orgánu města velmi úspěšně. Všichni zastupitelé ho při získání dotace pro potřebné úpravy stánku svými hlasy podpořili. Stadion SCM Za Místním nádražím by totiž už letos na podzim mohl hostit zápasy profesionální soutěže. A v tuto chvíli se nabízí dokonce veleatraktivní, ale současně i maximálně pořadatelsky náročné utkání s Baníkem Ostrava a možná i hanácké derby proti Sigmě!

Zastupitelé jsou prostějovskému fotbalu nakloněni. Na svém poslední zasedání schválili žádost o dotaci ve výši čtyř milionů korun na co nejrychlejší dostavbu stánku v areálu SCM Za Místním nádražím. Jak totiž fanoušci určitě vědí, klubu se totiž začíná naplňovat vidina postupu do Národní fotbalové ligy, což samozřejmě přináší potřebu stavebně upravit domácí stadion. Jinak by prostějovští fotbalisté nemohli získat pro druhou nejvyšší soutěž potřebnou licenci...

Žádost 1.SK Prostějov o čtyřmilionovou dotaci byla aktuální a horká, vždyť zastupitelé ji dostali na stůl teprve až během první přestávky pondělního jednání. „Chtěl bych požádat kolegy zastupitele o podporu návrhu rady města o záměru dostavby našeho fotbalového stadionu. V současné chvíli má tým Prostějova reálnou šanci postoupit do druhé ligy, s čímž jsou samozřejmě spojeny značné nároky na infrastrukturu a technické zázemí stadionu. Tuto žádost a návrh záměru dostavby podáváme narychlo už dnes, protože do 5. května jsme povinni požádat o licenci pro Fotbalovou národní ligu. A jednou z podmínek jejího udělení je samozřejmě dobudování stadionu,“ objasnil akci ´kulový blesk´František Jura, generální sportovní manažer a trenér 1.SK Prostějov, který současně sedí v zastupitelstvu za hnutí ANO 2011.

Po jeho slovech se rozproudila živá diskuze mezi ostatními zastupiteli, která ovšem byla vesměs vstřícná. „Rád bych podpořil kolegu Juru, neboť si myslím, že prostějovský fotbal vede velice dobře a snaží se ho hrát s vlastními odchovanci. Je to trochu jiný záměr než u hokejistů, které jsem nedávno kritizoval. I když fotbalisté požadují poměrně značnou částku, myslím, že město je natolik v dobré finanční kondici, že bychom tuto žádost měli schválit. Navíc čtyřmi miliony korun vlastně zhodnotíme majetek města,“ pronesl Petr Kousal (KDU-ČSL). Další zastupitelé dokonce požadovali navýšení dotace o sto tisíc korun, aby se podle jejich slov zároveň opravil šeredný plot, který lemuje fotbalové hřiště směrem k ulici E. Valenty. „I k tomu určitě v blízké budoucnosti dojde, nyní ale jednáme o záměru, podle kterého se mají splnit podmínky pro udělení druholigové licence,“ odpověděl Zdeněk Fišer (ČSSD), první náměstek primátorky.

Generální sportovní manažer a zastupitel v jedné osobě František Jura vzápětí ještě vysvětlil, jak moc spěchá investice, která fotbalistům zajistí možnost hrát Fotbalovou národní ligu. „Nepotřebujeme pro licenci žádný vyhřívaný trávník ani umělé osvětlení. Musíme ale splnit podmínku vybudovat tisíc pět set míst pro diváky k sezení a oddělený sektor pro hostující fanoušky, včetně sociálního zařízení a stánku s občerstvením. Ten je důležitý už z toho hlediska, že v případě našeho postupu do druhé ligy budeme hrát mimo jiného i s Baníkem Ostrava, jehož fanoušky všichni známe. Co se týká oné kapacity, na tuto podmínku fotbalového svazu bychom s největší pravděpodobností získali dočasnou výjimku, ale na sektor pro fanoušky hostí určitě ne. Ten bude zapotřebí vybudovat co nejrychleji,“ uvedl Jura.

Zastupitelé „odklepli“ mimořádnou dotaci všemi hlasy přítomných čtyřiatřiceti komunálních politiků! „Čtyři miliony korun se ve zdravém hospodaření města určitě najdou, i když se nenašlo čtyři sta tisíc navíc pro opravu varhan v kostele...,“ poznamenal ještě suše lidovecký zastupitel Petr Kousal.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...