Dobré ráno, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 skc 02FOTO: Z poloviny nová sestava bude v letošním kalendářním roce 2015 reprezentovat prostějovskou cyklistiku mezi kontinentálními týmy. Zatímco pětice Jakub Filip, Luděk Lichnovský, Matěj Zahálka, Adam Kožušník a Wojciech Pszczolarski na Hané pokračuje, kvarteto Petr Lechner, Tomáš Koudela, Radovan Doležel a Marek Šipoš doplněné o sportovního ředitele Tomáše Konečného je ve stáji SKC TUFO Prostějov ryzím nováčkem. K inaugurační tiskové konferenci došlo v pátek dopoledne netradičně v prostorách prostějovské radnice za účasti nejvyššího vedení magistrátu. A Večerník byl u toho!

Prostějovská cyklistika slaví letos 130. výročí svého založení a slavnostní prezentace obměněného týmu SKC TUFO u příležitosti zahájení nové sezony se uskutečnila v budově, která pro změnu slavila kulatiny loni. Na radnici všechny zúčastněné přivítal jak primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák, tak i jeho náměstci Ivana Hemerková, Zdeněk Fišer, Jiří Pospíšil a předseda sportovní komise Pavel Smetana. „Jsme rádi, že v Prostějově je dostatek těch, kteří se tomuto krásnému a náročnému sportu věnují. Jen jsem trochu znejistěl, když jsem viděl ta krásná kola. Ptal jsem se pana náměstka Pospíšila, jestli to jsou dary pro vedení města. Okamžitě jsem byl ujištěn, že nikoliv...,“ rozesmál přítomné první muž magistrátu.
Právě město Prostějov se společně s Olomouckým krajem vedle dalších partnerů výrazně podílí na financování oddílu, za což poděkoval předseda klubu Petr Šrámek. „Jsem rád, že jsme se v roce, kdy slavíme jako jeden ze tří nejstarších českých cyklistických klubů stotřicet let, mohli sejít právě tady, s představiteli města na radnici, která je symbolem Prostějova. Je to pro nás veliká čest. Prvním vedoucím oddílu byl v roce 1885 otec Jiřího Wolkera Ferdinand a jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout jedněch z nejúspěšnějších let, moc mě to jako patriota těší,“ radoval se Šrámek a potěšitelně konstatoval, že se oddíl každým rokem posouvá stále výš.
Po veškerých slavnostních projevech přišlo na řadu stručné představení jednotlivých jezdců, na které navázal pohled realizačního týmu. Z loňské sestavy zůstali na soupisce prostějovského SKC Jakub Filip, Luděk Lichnovský, Matěj Zahálka, Adam Kožušník a Wojciech Pszczolarski, které pro letošek posílili Petr Lechner, Tomáš Koudela, Radovan Doležel a Marek Šipoš. Role týmového lídra bude ležet především na Petrovi Lechnerovi. „Petr je zkušený závodník, vynikající sprinter, očekává se od něj vysoká výkonnost zejména v rovinatějších závodech. Pro kopcovitější podniky máme v týmu Tomáše Koudelu, je to výborný vrchař, stejně tak bude v kopcích silný i Adam Kožušník. Pro rovinatější klání a časovku je zase vhodným typem závodníka Radovan Doležel, výborný tempař i časovkář,“ uvedl na adresu svých svěřenců Tomáš Konečný, vítěz jedné etapy na slavné Vueltě.
Z výsledků v minulých sezonách stojí za zmínku, že se Petr Lechner stal předloni bronzovým medailistou na mistrovství republiky ve slovenské Dubnici, Polák Wojciech Pszczolarski je někdejším mistrem Evropy do 23 let v bodovačce, Adam Kožušník je součástí české reprezentace do 23 let, Tomáš Koudela se stal loni mistrem republiky mezi „třiadvacítkáři“.
A jaké jsou konkrétní cíle prostějovských jezdců? „Chtěli bychom se zaměřit na Český pohár, který jsme v minulosti šidili a dávali přednost zahraničním závodům. Jeden z našich top partnerů se totiž stal jeho titulárním partnerem a chceme se v rámci prezentace klubu ukázat tady, tudíž se pohybovat mezi nejlepší trojicí,“ prozradil ambice Michal Mráček, jeden z hlavních trenérů SKC TUFO. Vedle toho je v kalendáři i spoustu závodů série Europe Tour. „Jde o klání v Polsku, Itálii i dalších zemích. Kalendář je víceméně shodný jako v předešlých letech. Nechtěl bych zapomenout ani na dráhové závody, kde se pokusíme získat nějaké medaile z mistrovství republiky a kvalifikovat závodníka na některou z velkých soutěží. Získávání bodů do rankingu UCI pomůže nám i České republice pro nominace na mistrovství světa. Bohužel v závodech, které jezdíme, v etapě bodují jen první tři, v jednorázovém je to osm,“ prozradil Mráček.
Celou páteční inauguraci zakončil přípitek a společné foto, a už den poté se celá prostějovská stáj představila na premiérovém startu letošní domácí sezony, Ale o tom už na jiném místě této strany...

14 skc 0114 skc 03

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...