Dobré odpoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 cavendishNenastane-li se něco neočekávaného, tak na letošním, v pořadí šestnáctém ročníku Grand Prix Prostějov - Memoriálu Otmara Malečka bude závodit Mark Cavendish! Devětadvacetiletý britský cyklista, závodník belgického týmu Etixx-Quick step, je převážně znám jako jedna z největších hvězd silniční cyklistiky, nejen cyklističtí znalci však ví, že tento rodák z ostrova Man má na kontě i dva tituly mistra světa z dráhy. Ty získal v letech 2005 a 2008 v bodovačce dvojic s Robertem Haylesem a s dalším skvělým „silničářem“ Bradley Wigginsem.

„V letošním roce slaví prostějovská cyklistika sto třicet let od svého založení, součástí oslav tohoto jubilea bude i tradiční GP Prostějov-Memoriál Otmara Malečka, kde bychom chtěli vidět nejen Marka Cavendishe, ale také Njisane Philipa z Trinidadu a Tobaga, který se stal hvězdou loňského ročníku závodu,“ těší se ředitel tohoto závodu Michal Mráček.
Na nedávných šestidenních v Berlíně oslovil trenér britských dráhařů Heiko Salzwedel českého kouče v rakouských barvách Jiřího Mikšíka, jestli neví o nějakých závodech ve Vídni v termínu od 1. srpna do 15. září. A poněvadž v tomto termínu nejsou ve Vídni žádné závody, nabídl Mikšík svému britskému kolegovi alternativu v podobě startu na GP Prostějov-Memoriálu Otmara Malečka, který se bude konat v termínu 27. a 28. srpna 2015.
Jelikož v Berlíně startovali i cyklisté prostějovského týmu v doprovodu trenéra Michala Mráčka, který je současně i ředitelem prostějovského mítinku, bylo tak jen otázkou několika desítek minut, aby jednání trojice Salzwedel - Mikšík - Mráček dospělo k ujednání, že pokud nedojde k něčemu nepředvídatelnému, tak uvidíme Marka Cavendishe závodit na prostějovském velodromu.
Dvacet pět vítězných etap na Tour de France, patnáct na Giro d´Italia, tři na Vuelta a Espaňa, vítězství v monumentu Milán – San Remo, ale především zisk duhového trikotu v silničním závodě jednotlivců v Kodani v roce 2011. To je výčet největších úspěchů jednoho z nejlepších spurterů posledních let.
„Cav“ již pod pěti kruhy startoval dvakrát, na olympiádě v Pekingu (tehdy ještě na dráze s Wigginsem v madisonu) ani o čtyři roky později v Londýně ovšem velkého úspěchu nedosáhl. Jeho touha po olympijském triumfu tak stále čeká naplnění.
Myšlenka vrátit se na cyklistický ovál a dosáhnout olympijského úspěchu v některé z dráhových disciplín se u Cavendishe zrodila zřejmě už na londýnské olympiádě, kdy byl velice často přítomen v hledišti olympijského velodromu, přičemž se nechal slyšet, že by se ještě jednou na olympiádu vrátil, ale tentokrát jako dráhař.
Oproti Pekingu však výrazným způsobem doznala změn skladba dráhových olympijských disciplín, kdy například právě madison z programu vypadl, a tak největší šancí je nyní pro Cavendishe nominovat se do omnia. Cesta je však složitá, nutné je posbírat body do ratingu UCI v omniu, pomocí nich se kvalifikovat na Světové poháry a následně i na mistrovství světa.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...