Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 malecekV pozici ředitele závodu i vedoucího trenéra SKC TUFO Prostějov prožíval premiérově dvoudenní Grand Prix Prostějov Michal Mráček. A z letošního ročníku si odnesl spoustu dojmů a poznatků, s nimiž se svěřil Večerníku, který byl i letos, stejně jako v předešlých ročnících, mediálním partnerem prestižního podniku. Jak prozradil, úpravou pravděpodobně projde celková skladba disciplín a možná i časový harmonogram. Velice jej přitom potěšily kladné ohlasy z řad samotných jezdců a hlavního rozhodčího, jehož zpráva pro Mezinárodní cyklistickou unii (UCI) bude hrát roli v tom, zda nejkvalitnější dráhařská akce na území České republiky zůstane i nadále v první kategorii UCI.

„Zájem o start v prostějovském klání byl obrovský, ale museli jsme kvůli tomu jet rozjížďky ve scratchi i bodovačce, což program natahuje. A navíc trochu zapršelo, takže vše bylo místy hodně na hraně. V hlavě mám tak hodně otazníků, například o konání omnia juniorů a žen, nebo jestli nepozvat jen omezený počet sprinterů a nerozšířit program pro stíhače,“ nadhodil při ohlédnutí za nejprestižnější a nejvýznamnější cyklistickou akcí v regionu Michal Mráček několik témat.

Jedním z nových zpestření by se tak po vzoru šestidenních mohl stát závod deren. „Tato možnost mě láká, chtěli bychom zařadit nejatraktivnější. Přece jen pevný kilometr či letmá dvoustovka nejsou momentálně až tak lákavé,“ poukázal s tím, že by změny by se dotkly všech věkových kategorií. „Byl bych pro, aby se hlavní program odehrál ve dvou večerních blocích, třeba od sedmnácti do dvaadvaceti hodin. V nich by se střídaly atraktivní disciplíny a vedle mužů by se představila i početně omezená světová elita mezi ženami,“ nastínil Mráček úvahy.

Každá dráha má totiž podle svých parametrů určitou propustnost, která rozhoduje o tom, jaký maximální počet závodníků se může pustit do boje s hromadným startem. I kvůli tomuto pravidlu se čtvrteční i páteční program pozdržel. „Kvalifikaci určuje rozhodčí, dopředu ale nikdy nevíte, kolik lidí skutečně přijede. Letos to byli prakticky všichni, nedorazili jen sprinteři z Bulharska,“ konstatoval šéf prostějovského podniku.

Mrzela ho naopak neúčast absolutní špičky Dukly Praha i Pavla Kelemena z Dukly Brno, kteří dali přednost zahraničí. „I tak tento ročník patřil k těm nejnabitějším, sešli se tu jezdci s úspěchy na dráze i silnici, diváci by ale přece jen byli zvědaví na srovnání domácí špičky se světem na české dráze,“ posteskl si Michal Mráček.

Na samotné návštěvníky měl ale jen slova chvály, jako každoročně tak i letos jich na velodrom zavítala celá spousta. Odhadem jich byla necelá tisícovka. „Vydrželi i páteční přeháňku, kvůli níž se pětačtyřicet minut nezávodilo, a zůstali, nebo se po krátké pauze vrátili. Zaslouží si vyznamenání,“ netajil radost nad přízní diváků. A poděkování organizátorů patřilo rovněž Olomouckému kraji, Statutárnímu městu Prostějov, dalším partnerům i všem, kteří se na akci jakkoliv podíleli.

Pro ředitele závodu bylo rovněž potěšitelné, že s příjemnými pocity opouštěli Prostějov také samotní aktéři. „Hodnotili jej jako velice vydařené, což si velice považuji zejména od Njisana Phillipa. Chtěli bychom, aby přijel i za rok a budeme na tom pracovat hned, jak bude znám kalendář na příští sezónu. Velmi pozitivně se na vše díval i hlavní rozhodčí. Byl překvapen, jak to tady děláme, jen navrhoval vypustit závody mládeže, k čemuž se ovšem nepřikláním“ prozradil Michal Mráček.

A jak byl spokojen s výkony a výsledky prostějovských závodníků? „Přáli jsme si získat jedno pódium, bylo z toho ale jen čtvrté, páté a šesté místo. Jsou to výsledky vysoké úrovně a nejde o neúspěch, ale nevyšlo nám to podle představ. Nejblíže k tomu jsme měli v bodovačce, ale dopustili jsme se i taktických chyb, výkonnost Vojty je totiž srovnatelná s nejlepšími,“ zmínil při hodnocení polskou hvězdu týmu Wojciecha Pszczolarského. Spokojen byl rovněž s Viktorem Vráželem, jenž k pátému místu v madisonu přidal stejné umístění i ve scratchi, více však čekal od zbylé mužské dvojice. „Myslel jsem si, že Luděk Lichnovský na tom bude trochu lépe, v tréninku se jevil velice dobře. Je ale pravdou, že ve scratchi byl velkým přínosem pro tým. A od Kuby Filipa to bylo opět takové neslané nemastné. Je to u něj v nohách i hlavě,“ prozradil k výkonnosti svěřenců SKC TUFO Michal Mráček.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...