Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 26 cyklo plakatPatnáctý ročník závodů v dráhové cyklistice Grand Prix Prostějov-Memoriál Otmara Malečka 2014 bude hned v několika směrech premiérový. Do první kategorie Mezinárodní cyklistické unie (UCI) patřil již loni, letos se však doposud jednorázová akce nově stává dvoudenní, přičemž se bude závodit pod novým osvětlením a na zrekonstruovaném betonovém oválu. Pořadatelé navíc hlásí rekordní účast z celkem šestnácti států tří kontinentů. Mimo jiné tak přijedou jezdci z Itálie, Nizozemska, Íránu i Trinidadu a Tobaga. Vše podstatné se odehraje ve čtvrtek 28. a v pátek 29. srpna na prostějovském velodromu Za Kosteleckou ulicí v Prostějově. Záštitu nad akcí převzal stejně jako v předchozích letech Alois Mačák, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje a člen Rady města Prostějova.


 
„Snažíme se význam podniku každým rokem posunout dál a myslím si, že od roku 1999 jsme se dostali na vrchol našeho dosavadního snažení. Letos je v programu závod na dva dny, jehož rozpočet čítá půl milionu korun!. Největším sponzorem je Český svaz cyklistiky, dále Olomoucký kraj, město Prostějov a další sponzoři. Padl také absolutní rekord v počtu států. Věříme, že vyjde počasí a všechno dobře dopadne,“ přeje si Richard Šmída z pořádajícího Ricardo Racing Teamu.
Kromě Čechů se tak představí i reprezentanti Slovenska, Polska, Itálie, Švédska, Irska, Nizozemska, Švýcarska, Rakouska, Maďarska, Běloruska, Ukrajiny, Bulharska, Řecka, ale také z Íránu a Trinidadu Tobaga.
„Účast cyklistů na závodech Světového poháru, mistrovství světa, olympijských her je určena rankingem UCI a náš závod má vysoké bodové ohodnocení. Proto byl 
o start u nás poměrně vysoký zájem, vypadá to skoro na rozjížďky, pravidla UCI totiž stanovují, kolik závodníků může stát na startu závodu s hromadným startem na dráze určité délky,“ těší atraktivita akce ředitele závodu Michala Mráčka.
 
Dvojice K+K obhajovat nebude
Celý program začne ve čtvrtek 28. srpna půl hodiny po poledni kvalifikací sprintu na dvě stě metrů s letmým startem. V úvodní den bude mimo jiné k vidění finále sprintu a bodovačka jednotlivců, o den později přijde na řadu keirin i očekávaný finálový souboj v podobě bodovacího závodu dvojic na 140 kol, v němž se boduje každý dvacátý okruh. „Malým škraloupem je, že Dukla Praha nepřijede v plné sestavě. Mají ale hodně nabitý program, navíc ve stejném termínu jsou závody ve švýcarském Grenchenu, kde je i omnium mužů, které obsadí, aby si vyjeli místa pro Světový pohár začínající na počátku zimy. Plus dostali pozvánku do Číny,“ zamrzelo Mráčka.
Na start se tak nepostaví Milan Kadlec, naopak jeho parťák a již osminásobný vítěz hlavního závodu Alois Kaňkovský se do Prostějova chystá. „To bude nejvýraznější postava pražské Dukly. Zatím nevím, s kým pojede, pravděpodobně s Ondrou Rybínem, nebo Ondrou Vendolským. Přijedou také tradičně silní Italové s vítězem jednoho ročníku tazzonim, poměrně silná výprava Ukrajiny i švýcarská skupinka,“ vyjmenoval další účastníky.
Na Hané naopak bude chybět dvojnásobný vítěz z let 2003 a 2010 Martin Bláha, mistr Evropy a aktuální vicemistr světa v madisonu bude tou dobou s Duklou ve Švýcarsku. „Tuto situaci jsem zažil už několikrát, takže to nemohu brát tragicky. Nicméně mě mrzí, že tady nestartuju. Jsem z Brna, takže Prostějov mám za rohem, mohla se přijet podívat rodina, děti. Jsou tu skvělí fanoušci, atmosféra tu patří mezi nejlepší v České republice. Budu doufat, pokud neskončím s cyklistikou, že za rok se tady ukážu a zkusím něco předvést,“ zalitoval.
Rýsuje se tak možnost, že by po mnoha letech mohla padnout nadvláda pražského oddílu. „Dovolím si být malinko prorokem. Myslím si, že letos nevyhraje hlavní závod bodovačku dvojic Dukla Praha. Jako hlavní favority bych označil dvojici Coledan-Butazzoni, budou tam i jiní dobří závodníci a věřme i prostějovským,“ troufl si zaprognostikovat Michal Mráček. Právě pro něj budou tyto závody trochu specifické, společně s rolí ředitele závodu je totiž i šeftrenérem stáje SKC TUFO Prostějov. „Budu asi více ředitelem než trenérem. Ale za těch pár let jsem si kolem sebe vytvořil skupinu lidí, kteří mě dokáží nahradit, o kluky se postarat. Myslím si ale, že mi zůstane i chvilka času na koučování,“ věří.
 
Ženy pojedou omnium
 
Obměny doznal i ženský program. Místo klasické bodovačky a scratche přijde na řadu omnium skládající se ze scratche, stíhačky na tři kilometry, vylučovacího závodu, pětistovky s pevným startem, dvoustovky s letmým startem a bodovačky. „Zařadili jsme to na žádost české reprezentace, která nastoupí v nejsilnějším složení, tedy i s Jarmilou Machačovou a Lucií Záleskou. Budou tu mít těžkou konkurenci, věřím, že přijdou diváci, povzbudí je a získají co nejvíce bodů. Na startu ale budou i Bětka Pavlendová ze Slovenska či dvojnásobná mistryně světa Katarzyna Pawlovská z Polska,“ odtajnil Mráček další známé tváře.
Tou hlavní hvězdou se ale stane Nicholas Njisan Phillip z Trinidadu a Tobaga, čtvrtý muž ze sprintu na olympijských hrách v Londýně. „Vzniklo to z přátelství Tomáše Bábka s tímto závodníkem. Potkali se na nějakých exhibicích a Tomáš ho pozval do Prostějova. Pochází z poměrně exotické destinace, která je ale v dráhové cyklistice velice známá. Je to zpestření a bude asi největší hvězdou ve sprintu. Neznám jeho aktuální formu, předpokládám ale, že má nějakou standardní výkonnost a bude vepředu,“ pochlubil se Mráček. Jeho soupeři budou vedle zahraničních jezdců rovněž jezdci Dukly Brno, mimo jiné dvojnásobný mistr Evropy v kategorii do třiadvaceti let Robin Wagner.
Záštitu nad celou akcí převzal prostějovský radní a první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Vstup na velodrom je po oba dny tradičně zdarma, výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly poputuje na onkologické oddělení olomoucké fakultní nemocnice. Předseda oddílu Petr Šrámek rovněž upozornil na doprovodný program, ten zajistí historická auta, vystoupení Taneční školy Hubený i modely vrtulníků.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...