Dobrý večer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 logo skc tufoS výraznou personální obměnou vstoupí do své druhé sezony v kategorii kontinentálních týmů cyklistická stáj SKC TUFO Prostějov. Z původní loňské sestavy zůstala pouze trojice Jakub Filip, Christopher Imrek a Viktor Vrážel, pokračuje také Adam Valeš, jenž přišel až ve druhé polovině ročníku. Zbylá pětice jezdců včetně již odtajněného polského mistra Evropy Wojciecha Pszczolarského je zcela nová.


„Obměna je dost velká. Vybírali jsme typy, které dobře zapadnou do kolektivu a mají vítězné ambice,“ vyjádřil se k odlišnosti kádru předseda oddílu Petr Šrámek. Oproti loňsku tak na Hané nepokračují Josef Matoušek, Michal Mráček, Jan a Pavel Stöhrovi, Jan Svorada ani Jan Wolf, jehož cyklistická kariéra je zřejmě po zlomenině pánve u konce.
„Bratři Stöhrové dosahovali vysokého standardu a patřili mezi naše nejlepší závodníky, ale domníváme se, že jejich sportovní výkonnost již moc neporoste. Měli vysokou výkonnost, ale dynamika, dojezdnost a orientace v závěru u nich nebyla. Velice jim ale děkujeme za to, co tu předvedli,“ sdělil k jejich odchodu Šrámek.
Šéfa prostějovského klubu nejvíce mrzí odchod Jana Svorady, jenž dal přednost nabídce od Bauknecht Authoru. „Mrzí mě to, i po roce se ukázal a jeho růst byl velice markantní. Je vidět, že má velké předpoklady, očekávám, že bude cyklistou na evropské úrovni. Navíc mu nedělalo žádný problém závodit na dráze. Rozhodl se ale odejít. Rozešli jsme se velmi dobře, spolupráce s jeho otcem bude pokračovat,“ zmínil Šrámek.

Do Prostějova přišlo pět mladíků
Uvolená místa zaplní pětice Luděk Lichnovský, Josef Maňousek, Wojciech Pszczolarski, Jan Urbášek a Václav Vomáčko.
„Maňousek jezdil poslední dvě sezony za Bauknecht Author. Byl třetí v silničním poháru, startoval na dráhovém mistrovství světa i Evropy. Loni vyhrál etapu na Vysočina Tour, umí poměrně dobře spurtovat a je to dobrý dráhař. U Vomáčky byla vidět obrovská chuť závodit. Je to vítěz Českého poháru, dosáhl nejlepšího českého výsledku na extrémně těžkém závodě v Itálii,“ pustil se do představování Šrámek.
Největší hvězdou je bezesporu Pszczolarski, mistr Evropy v bodovačce do třiadvaceti let, druhý ze závodu Světového poháru v kolumbijském Cali a pátý z mistrovství Polska v časovce třiadvacítkářů. „Chceme od něj výsledky a být velice silní na dráze. Současně budeme mít top lídra do dvojice pro šestidenní, aby to nebylo postaveno jen na Kubovi Filipovi,“ mnul si ruce předseda úspěšné stáje.
Jednání se zahraniční hvězdou trvala zhruba půl roku a samotný závodník měl velký zájem jezdit právě v Prostějově. „Je to jezdec s výsledky, slyší na to i sponzoři. Vůdčí typ, nebude ale na všech závodech, jeho program bude trochu jiný. Připravuje se na olympijské hry v Rio de Janeiro, účastní se mistrovství světa kategorie Elite. Je to pro nás veliká čest mít takového jezdce v naší stáji,“ těší velký úlovek Šrámka.
Další nová tvář Luděk Lichnovský je zdejším znalcům cyklistiky dobře známý, vždyť dlouhé roky strávil ve zdejším sportovním centru mládeže. Letos se pak mezi juniory stal mistrem republiky v madisonu a vicemistrem ve stíhačce družstev i časovce družstev, v celkovém pořadí silničního Českého poháru skončil šestý. „Je to závodník s akcentem na dráhu, reprezentoval na mistrovství Evropy i světa, je několikanásobným mistrem republiky. Ale v mužích je to začátečník a uvidíme, jak mu to půjde. Bude mít jeden rok na rozkoukání,“ sdělil vedoucí funkcionář na jeho adresu.

V Tatrách s přemožitelem K2
Přípravu na rok 2014 zahájilo družstvo mužů týdenním soustředěním ve Vysokých Tatrách, již před tím tam byla i mládež. „Mládežníci měli vynikajícího vůdce, jednoho z nejlepších českých horolezců Libora Uhera, jenž jako druhý Čech zdolal K2,“ zmínil Šrámek s tím, že se toho účastnil i Jakub Filip, jenž se vrací po dlouhé nemoci.
Po zbytek podzimu bude v plánu podle počasí kolo, běhy, posilovna, počítá se i se závody v motolské hale. „Od ledna to bude více o ježdění, kluci pojedou i na Mallorcu. Dále se uskuteční tradiční celoklubové soustředění na běžkách v Krkonoších a v březnu bude vše dva tři týdny vrcholit v Chorvatsku,“ odtajnil přípravu.
Prostějovský oddíl se taktéž zúčastní tří šestidenních, konkrétně na konci listopadu závodu v Curychu, v lednu klání v Rotterdamu a na přelomu ledna a února vrcholu v Berlíně. „Víc jich neplánujeme, jednu pozvánku jsme odřekli, aby to nenarušilo naši přípravu. Chceme také vytvořit novou dráhařskou dvojici Helis-Lichnovský. Lichnovský je letos prvním rokem v mužích, Helis je ještě věkem junior, ale velice talentovaný a ambiciózní,“ prozradil šéf klubu.
Druhá dvojice by mohla být Filip-Pszczolarski, u nich Šrámek věří, že se budou moci zúčastnit i klání mezi profesionály. „To by bylo vrcholem a významným okamžikem pro náš klub i pro ně samotné. Tam se dostanou opravdu jen ti nejlepší, startují tam samí medailisté z mistrovství Evropy. Doufám, že nám k tomu pomohou Vojtovy konexe i výsledky,“ přeje si.
Vedení klubu má již jasno i o závodním programu, představí se kromě domácích podniků opět i v Itálii či Francii. Oproti letošku se sníží počet absolvovaných závodů. „Vyhodnotili jsme si, že zátěž devíti, desíti etapových závodů byla pro jezdce tohoto věku příliš velká. Závodění od března do září si vybralo velkou daň v poklesu výkonnosti i častějšího onemocnění,“ poukázal.
V tomto roce se jezdcům SKC podařilo dosáhnout několika slibných výsledků, i proto nemá stáj o nabídky k závodění nouzi. „Uvažujeme ještě o Rusku, přišla nám pozvánka do Íránu. Zaplatili by nám letenky, pobyt, prostě vše. Ale asi to nedopadne, protože závod končí týden před silničním mistrovstvím republiky, to by asi nebylo dobré,“ pochlubil se Šrámek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...