Dobré dopoledne, dnes je pondělí 6.5.2024
svátek slaví Radoslav,
zítra Stanislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Večerník se obšírněji vrací hned ke třem mistrovstvím republiky na silnici, při nichž sbírali cenné kovy cyklisté i cyklistky Tufo Pardus Prostějov.

Babor bronzový do třiadvaceti let
MČR v silničním závodě bylo letos netradičně vypsáno také zvlášť pro kategorii mužů U23. A stejně jako elitní šampionát se konalo společně pro Českou i Slovenskou republiku, přičemž jeho pořádání se zhostili naši východní sousedé. Prostějovský tým ve složení Karel Tyrpekl, Filip Řeha, Tomáš Bárta, Daniel Babor, Bruno Stoček, Maxim Müller, Jakub Hník, Marek Dolníček a René Smékal šel do závodu s jasným cílem obhájit mistrovský titul. Lídrem sestavy byl vzhledem k profilu tratě Babor, ostatní měli za úkol udržet peloton kompaktní, aby Dan mohl v závěru ukázat své přednosti při hromadném dojezdu. Taktiku se však nepodařilo splnit, když vývojem zásadně zamíchal únik již na dvacátém kilometru pětičlenné, později čtyřčlenné skupinky, která byla složena napůl z českých a napůl ze slovenských jezdců.
„Naši kluci jeli na čele pelotonu tempo a snažili se skupinku dostihnout, což je stálo hodně sil a ostatní celky se k této aktivitě nepřidaly. Přestože neuhlídali únik, předvedli naši závodníci dobrý týmový výkon a ukázali, že umí táhnout za jeden provaz,“ okomentoval sportovní ředitel Tufo Pardus Tomáš Konečný.
V balíku se tak bojovalo o bronzovou medaili, kterou získal právě Daniel Babor, když za přispění svých kolegů vyhrál sprint hlavního pole. Mistrem ČR se stal Vojtěch Řepa (Topforex-Lapierre), stříbro bral Tomáš Jakoubek (CK Příbram Fany Gastro).

Kadeti Grulichová druhá a Novák třetí
Svůj silniční vrchol sezóny měla na programu také mládež. V Plzni bojovaly cyklistické talenty na národním šampionátu v časovce jednotlivců i v závodě s hromadným startem. A Prostějované přivezli z tohoto MČR dvě medaile – stříbro z časovky získala kadetka Eliška Grulichová a taktéž v časovce vybojoval bronz kadet Pavel Novák. Ten pak v klasickém závodu přidal ještě velmi dobrou pátou pozici.
„Musím přiznat, že jsme doufali ve víc medailí, přesto naši zástupci předváděli skvělé výkony. Například mezi juniory překvapil šestým místem Honza Vondráček, který je na silnici stále nováčkem. Kadeti měli velké naděje, ale nevyšel jim závěr. Naopak velmi dobře si poradili naši žáčci, pro které to byl první šampionát a hned se umístili v popředí,“ shrnul trenér mládeže Tufo Pardus Martin Cetkovský.

Juniorky Bártová a Lochmanová též s bronzy
Silniční MČR elitní dospělé a juniorské kategorie hostila na výborně připravených tratích Mladá Boleslav. Do Prostějova zásluhou juniorek Gabriely Bártová a Anety Lochmanové putují dvě třetí příčky, zatímco mezi muži byl nejúspěšnější čtrnáctý Karel Tyrpekl.
Program zahájily individuální časovky, do kterých odstartovaly za Tufo Pardus obě výše zmíněné juniorky, dále žena Naďa Voráčová a v mužích U23 debutovali Bruno Stoček s Filipem Řehou. Na bronzovou medaili v boji proti chronometru dosáhla Bártová, která ukazuje stabilní výkonnost po celou sezónu. Od stříbra ji přitom dělily pouhé čtyři vteřiny.
„Gabča podala velice dobrý výkon a musíme také přihlédnout k tomu, že je mezi juniorkami teprve prvním rokem. Špatně si nevedli ani jedenáctý Filip a dvanáctý Bruno, jako prvoročáci mezi mužskou elitou zajeli svůj standard,“ zhodnotil sportovní ředitel hanácké stáje Michal Mráček. V ženské kategorii byla Voráčová klasifikována jako patnáctá a druhá juniorka Lochmanová skončila desátá.
Do závodů s hromadným startem, jež byly profilově poměrně náročné, šel prostějovský tým rovněž s očekáváním zisku cenného kovu, opět zejména v juniorkách. To se vyplnilo, nicméně trochu překvapivě dosáhla na bednu Lochmanová.
„Aneta jela ve skupině, kde se bojovalo o bronz, a zvládla to velmi dobře i přesto, že její soupeřka z Dukly tam měla k ruce svou parťačku. Gabča měla tentokrát velkou smůlu: nejprve ji postihnul defekt, potom pád a nakonec se pro ni stalo osudným porouchané řazení. Nicméně medaile se počítá a Aneta si tím spravila chuť po časovce,“ řekl Mráček.
Spokojen však příliš nebyl s výkonem mužů. „Musím přiznat, že z jejich závodu tak pozitivní dojem nemám. Myslím si, že kluci letos zejména v zahraničí udělali několik pěkných výsledků, díky kterým mohli sebevědoměji vstoupit i do českého šampionátu. Očekával jsem, že na sebe víc upozorní, zkrátka že favority výrazněji potrápí. Byli jsme ale téměř nejmladším kolektivem na startu, takže si z toho snad vezmou ponaučení i cenné zkušenosti.“
Nejvýše postaveným jezdcem v elitní kategorii se stal Karel Tyrpekl na čtrnácté pozici. Zatímco Filip Řeha a Bruno Stoček, pro které šlo o vůbec první start po boku kompletní tuzemské špičky, obsadili solidní 25., respektive 26. post. (jl, son)

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...