Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velká cena Olomouckého kraje v úterý a ve středu. Potom den pauzy. A hned Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka v pátek a v sobotu. Místní cyklističtí organizátoři se poslední srpnový týden navzdory všem koronavirovým nástrahám i těžkostem rozhodli na prostějovském velodromu uspořádat hned dva velké dráhové závody rychle za sebou, díky čemuž se Haná stala téměř na celý týden evropským centrem této odnože kolečkářského sportu. A Večerník byl po celou dobu průběhu konání u toho, tudíž vám dnes přinášíme zevrubné ohlédnutí i s ohlasy!

Podstatné je, že se na zdejším oválu opět jelo o zajímavé body do žebříčku Mezinárodní cyklististické unie UCI. Takových akcí letos bylo vinou všudypřítomné hrozby COVID-19 jen poskrovnu a otázkou je, kolik se jich ještě povede uskutečnit, než bude zase hůř. V Prostějově to klaplo, konkurence sem dorazila přes určitou přetrvávající nejistotu výborná.
Nizozemsko, Dánsko, Itálie, Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko, Česko a několik dalších zemí – takové bylo nakonec obsazení obou po sobě následujících podniků. Většina výprav to udělala tak, že po Velké ceně Olomouckého kraje zůstala na místě, aby po volné středě mohla absolvovat i oblíbeného „Malečka“. Proto kvalita GPP – MOM 2020 ani při částečné zdravotní nejistotě nijak významně neutrpěla a úroveň předchozího klání na témže místě se jí limitně blížila.
Ani věrní příznivci cyklistiky se danou situací nenechali odradit, naopak přišli aktéry povzbudit do hlediště jako obvykle. Diváků sice nebylo v součtu tolik v porovnání s předchozími lety, ale atmosféra – nakonec důstojná i nezaměnitelně kouzelná – tím zásadně neutrpěla. Byť závěrečný den závodního maratónu poněkud zkrátilo nepříznivé počasí, které však naštěstí dovolilo odjet skoro všechny disciplíny včetně hlavního taháku, tedy madisonu mužských dvojic.
Jednadvacátý ročník Memoriálu Otmara Malečka tudíž má své vítěze. Popáté v řadě jsou ze zahraničí, premiérově z Nizozemska. Ani tuzemští zástupci se ovšem výsledkově neztratili, když vynikající výkony znovu předváděli zejména sprinteři Dukly Brno. Domácí Tufo Pardus Prostějov skvěle reprezentovaly mladé naděje Pavel Novák, Matyáš Koblížek, Radek Vlček, Jan Vondráček a Gabriela Bártová, mezi dospělou elitou se takřka až na stupně vítězů probil navrátilec ze silničního Mistrovství Evropy U23 Daniel Babor. Chyběl mu kousíček.
I tak se ale největší cyklistický svátek prostějovského regionu opět vydařil – v rámci současných možností nadmíru. „Po organizační stránce vše fungovalo tak, jak mělo, dočkali jsme se i několika vítězství českých závodníků. Trochu si s námi v sobotu zahrávalo počasí, proto se nejely bodovačky juniorů ani mužů. Přesto hodnotím letošní ročník pozitivně. Do poslední chvíle panovala nejistota, jestli se vůbec závody uskuteční, potom jsme pro změnu nevěděli, zda bude dostatečný zájem o start a podobně. Vše nakonec dopadlo dobře. Atmosféra možná byla o něco komornější vzhledem k různým opatřením, nicméně mám pocit, že tím více si to všichni zúčastnění chtěli užít. Je totiž dost možné, že znovu dojde k rušení dalších takových akcí,“ ohlédl se ve svém hodnocení ředitel GPP – MOM i VCOK Michal Mráček.

 

POZNÁMKA VEČERNÍKU MAREK SONNEVEND

Cyklistiku korona neporazila

Jednadvacet let existuje cyklistický Memoriál Otmara Malečka konaný v posledních letech jako Grand Prix Prostějov. A před rokem 2000 se na hanáckém velodromu pro změnu dlouho jezdily neméně populární dráhové závody Hanácká noc.
Za desítky let historie těchto divácky atraktivních i oblíbených akcí se nejednou stalo, že jejich průběh narušilo či úplně znemožnilo nepříznivé počasí, tedy při chybějící střeše nad oválem konkrétně déšť. Letos kromě této pravidelné hrozby přibyla navíc i jedna neslavně současná – koronavirus.
Organizátoři dlouho zvažovali, zda vzhledem k panující zdravotní nejistotě v České republice i celém světě a také kvůli ekonomickým důvodům GPP – MOM 2020 vůbec uskutečnit. Nakonec se jak zásluhou podpory partnerů v čele s městem Prostějov a Olomouckým krajem, tak díky vlastní odvaze rozhodli do rizika jít. A bylo z toho vítězství na celé čáře.
Mezinárodně špičkový „Maleček“ proběhl v tradičním termínu a bez jakýchkoliv omezení, krátce před ním přibyla neméně kvalitní Velká cena Olomouckého kraje přesunutá z původního termínu. A fanoušci se opět královsky bavili.

STŘÍPKY Z GPP-MOM 2020

Loučení s Lichnovským
Řadu kvalitních let strávil v Tufo Pardus Prostějov Luděk Lichnovský, teď už bývalý špičkový cyklista. Po minulé sezóně se rozhodl ukončit svou aktivní kariéru na kole. A vedení hanácké stáje se s ním při Memoriálu Otmara Malečka oficiálně rozloučilo – před zraky aplaudujících diváků. „Luďo, chceme ti moc poděkovat za dlouhodobě výbornou reprezentaci našeho týmu. A samozřejmě přejeme vše nejlepší do dalšího života, ať je stále tak úspěšný,“ řekli v rámci krátkého ceremoniálu předseda Tufo Pardus Petr Šrámek společně se sportovním ředitelem hanáckého klubu Michalem Mráčkem. „Já taky strašně moc děkuju, za všechno. Prožil jsem tady v Prostějově krásné roky ve zdejší skvělé partě, povedly se i nějaké pěkné úspěchy. Budu hrozně rád vzpomínat,“ pověděl do mikrofonu viditelně dojatý Lichnovský poté, co dostal dárkový koš, květinu a objetí svých někdejších šéfů.


Baborovi pomohlo letadlo
Ještě před letošním Grand Prix Prostějov panovala nejistota, zda největší domácí hvězda Daniel Babor stihne kvůli termínové kolizi se silničním ME U23 vrchol dráhové sezóny na vlastním velodromu. Na zvací tiskové konferenci se mluvilo o více než tisícikilometrovém nutném přejezdu z Francie do ČR s otazníkem, jakou formu pak Dan bude po takové cestě mít. Nejistotu nakonec vyřešilo vedení Tufo Pardus tím, že Baborovi i jeho oddílovému parťákovi Tomáši Bártovi zaplatilo letenku z Paříže do Prahy. Prostějovské želízko v ohni mužské kategorie díky tomu v pohodě stihlo druhý den GPP – MOM 2020, navíc bez enormní únavy. Výsledek? Šesté místo ve scratchi a čtvrté v závěrečném madisonu, těsně za bronzem.

Starší Kelemen šel k zemi
Pády jsou sice krajně nepříjemné, ale k vrcholové cyklistice bohužel neodmyslitelně patří. Ať už k silniční, jak se můžeme opakovaně přesvědčovat například při sledování letošní Tour de France, tak samozřejmě i k dráhové. Aktuálnímu 21. ročníku Memoriálu Otmara Malečka se naštěstí karamboly skoro úplně vyhnuly. Pouze v pátečním omniu mužů se na betonový povrch oválu bolestivě poroučel známý český jezdec Pavel Kelemen. Alespoň že reprezentant ČR z olympijských her 2012 i 2016 a starší bratr zlepšujícího se Petra Kelemena vyvázl bez vážnějších zranění.

Startoval i Szabo z Rumunska
Protikoronavirová opatření v mezinárodním měřítku neumožnila na Grand Prix Prostějov start zdaleka všem, kteří tu závodit chtěli. Rumunský sprinter Norbert Szabo však navzdory veškerým zdravotním nařízením mezi účastníky tradiční akce nechyběl.
Sice si musel s pomocí organizátorů zajistit absolvování testu na covid-19 hned po příletu do České republiky, když jeden test podstoupil už doma před odletem. Oba výsledky byly negativní, tudíž Szabo vyrazil do keirinu i sprintu mužů. Načež ve druhé jmenované disciplíně skončil čtvrtý hned za triem borců Dukly Brno.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...