Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Jednadvacátý ročník tradiční Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka 2021 v dráhové cyklistice přinesl jako obvykle dva dny trvající špičkový mezinárodní sport. Letošní parádu nezastavila ani koronavirová hrozba, ani v sobotu zprvu zlobící počasí. Nakonec vše proběhlo na jedničku, přičemž hlavní závod v podobě závěrečného madisonu mužských dvojic se stal kořistí vynikajících Nizozemců. Ti kralovali celé akci společně s českými sprintery z Dukly Brno a polskými reprezentantkami. Po celý pátek a sobotu sledoval boje přímo na velodromu také Večerník.

Omnium pro Lamona, Čechman porazil Bábka, dominantní Polky
Úvodní den GPP – MOM provázelo nádherné počasí, byť dost větrné. Největším lákadlem pro diváky bylo vícestupňové omnium mužů, které se vyvíjelo velmi dramaticky a nakonec jej vyhrál italský vyslanec Francesco Lamon před Matiasem Malmbergem, jenž těsně neobhájil dánský triumf z loňska.
Atraktivní podívanou vždy je také sprinterský keirin, kde si počínali naprosto suverénně brněnští specialisté na rychlostní disciplíny. Mladá vycházející hvězda Martin Čechman přitom nenašel přemožitele a nechal za sebou všechny soupeře včetně stříbrného mistra světa Tomáše Bábka i bronzového odchovance Tufo Pardus Prostějov Jakuba Šťastného.
Hned čtyři disciplíny měly na programu ženy – a všechny opanovaly kvalitní Polky! Madison vyzněl jasně pro sestry Dariu a Wiktoriu Pikulik, které si rozdělily ještě další dvě prvenství, když Daria vyhrála scratch a Wiktoria bodovačku. Ve sprintu pak pobila konkurenci Urszula Los, zástupkyně země na sever od našich hranic přitom obsadily čtyři nejvyšší pozice.

Prosadilo se domácí mládí, junioři Novák druhý a Vlček s Vondráčkem třetí
Prostějovská juniorka Gabriela Bártová se statečně snažila čelit dospělým protivnicím ze zahraničí, což se jí nejlépe povedlo v madisonu pátým místem po boku Sabiny Džerengové z Dukly Praha, desátý a jedenáctý post přidala ve scratchi a v bodovacím závodě.
Medailové úspěchy zaznamenali junioři domácího oddílu. Pavel Novák v omniu skvěle proháněl silné Němce, aby se v dramatické bitvě vklínil na stříbrný stupínek mezi prvního Malta Maschkeho a třetího Laurina Dreschera, čtvrtou příčku obsadil další jezdec Tufo Pardus Matyáš Koblížek. Němečtí mladíci vystoupali nejvýše rovněž v bodovačce i v madisonu, kde bronz vydřeli nadějní Prostějované Radek Vlček a Jan Vondráček.

Vlček přidal stříbro, Čechman dokonal sprinterský double
Začátek druhého dne významného hanáckého klání započítávaného do mezinárodního žebříčku UCI narušila nepřízeň počasí. Skoro celé dopoledne střídavě pršelo, proto museli organizátoři posunout start z plánovaných 11.00 hodin na jednu odpoledne. A neboť večer po osmé hrozil podle předpovědi další déšť, končilo se raději už v 19.30. Každopádně se pořádající klub Tufo Pardus Prostějov dočkal ještě jedné medailové radosti mezi mládežníky zásluhou Radka Vlčka, jenž v juniorské kategorii skončil na výborné druhé pozici ve scratchi za pražským Martinem Čepkem.
Poutavé boje četným fanouškům znovu předvedli mužští sprinteři, tentokrát ve své klasické disciplíně. A veškeré soupeře zase doslova zničili členové Dukly Brno kompletně obsadivší celou „bednu“. Progresivní Martin Čechman přitom i napodruhé zdolal zkušeného Tomáše Bábka a dokonal tím jak prestižní, tak nesmírně cenný double.

Diktát polských dam, vláda holandských mužů a těsně čtvrtý Babor
Svou absolutní nadvládu potvrdily během soboty závodnice z Polska. Omnium kontrolovala Daria Pikulik před svými dvěma parťačkami, prostějovská juniorka Gabriela Bártová skončila na opět solidním desátém místě. Keirin vyhrála (stejně jako o den dříve sprint) Urszula Los, ovšem tentokrát jen o fous před Sárou Kaňkovskou z Dukly Brno.
Muži nejprve absolvovali zajímavý scratch, do kterého už naskočil po návratu ze silničního Mistrovství Evropy U23 domácí spolufavorit Daniel Babor. V této své první disciplíně však nestihl zachytit únik pětice protivníků a tím pádem byl podle vlastních slov „až“ šestý. Triumfoval známý Nizozemec Philip Heijnen, bronz zaknihoval někdejší člen Tufo Pardus Denis Rugovac.
Úplný závěr krásných dvoudenních bojů na cyklistickém oválu pak tradičně obstaral mužský madison neboli 21. Memoriál Otmara Malečka na magických sto okruhů. Zpočátku se držela v čele italská dvojice Francesco Lamon, Michele Scartezzini, ale taktovku postupně přebírali úžasně létající Holanďané Philip Heijnen, Vincent Hoppezak. Nikdo nemohl odolat jejich mohutnému náporu a naprosto zaslouženě si z Prostějova odvezli nejhodnotnější trofej. Druzí zůstali borci z Apeninského poloostrova a ohromná rvačka se strhla o bronz mezi pražským duem Denis Rugovac, Jan Kraus a párem Daniel Babor (Tufo Pardus), Petr Kelemen (CCC Development Team). Příznivci samozřejmě hnali dopředu domácího hrdinu, nakonec rozhodoval až úplně poslední spurt ve stém kole. Babor v drtivém finiši úchvatně stahoval třicetimetrovou ztrátu na Krause, leč o malý kousek za ním na pásce přece jen zaostal a musel tudíž skousnout nepopulární „brambory“.

OHLASY Z GPP – MOM 2020

PHILIP HEIJNEN
(Nizozemsko, vítěz madisonu a scratche mužů)
„Byly to opravdu krásné závody, mají své osobité kouzlo. Kloubouk dolů před organizátory, že i v době koronaviru dokázali během pěti dnů uspořádat na jednom místě dvě takhle velké dvoudenní akce. Já jsem samozřejmě šťastný, že se mi tolik vydařila závěrečná sobota, vyhrát scratch a především ve dvojici s parťákem Vincentem Hoppezakem i Memoriál Otmara Malečka coby hlavní závod madisonu bylo v dost silné konkurenci velice těžké. Ale zajeli jsme dobře a cenná trofej je nám odměnou.“

MARTIN ČECHMAN
(Česko – Dukla Brno, vítěz keirinu a sprintu mužů)
„Dvakrát ve dvou dnech porazit všechny soupeře včetně elitního kamaráda Tomáše Bábka, to pochopitelně moc potěší. Z obou vítězství mám obrovskou radost. Ale že bych se teď mohl prohlašovat za českou sprinterskou jedničku? To určitě ne. My to máme s Tomem i dalšími kluky z Dukly Brno vyrovnané, jednou vyhraje ten a podruhé zase někdo jiný. Každopádně v Prostějově se mi daří, na prvenství jsem tu dosáhl už loni. Líbí se mi zdejší příjemná atmosféra.“

DARIA PIKULIK
(Polsko, vítězka madisonu, scratche i omnia žen)
„Čtyři závodní dny v Prostějově nám s holkama z polské reprezentace vyšly parádně, můžeme být maximálně spokojené. Dařilo se nám už při Velké ceně Olomouckého kraje a dobrou formu jsme si přenesly i do Malečkova Memoriálu. Největší radost asi mám ze společného prvenství se sestrou Wiktorií v madisonu dvojic, tuhle disciplínu jsme chtěly vyhrát skutečně moc. Ale cenný je každý triumf. Děkujeme pořadatelům, že udělali dvě tak kvalitní akce rychle za sebou navzdory hrozbě covid-19.“

SÁRA KAŇKOVSKÁ
(Česko – 2. v keirinu a 5. ve sprintu žen)
„Páteční sprint mi nevyšel úplně podle představ, rozhodně jsem pomýšlela na medaili. Ty čtyři Polky však byly silnější, v danou chvíli jsem se přes ně nedokázala dostat. Tím větší motivaci jsem měla pro sobotní keirin, který bylo potřeba zvládnout proti polské přesile hlavně takticky. Což mi tentokrát vyšlo, stříbro určitě beru. I když k vítězství chyběl jen kousek, ale tak už to v rychlostních disciplínách na dráze bývá. Těší mě získané body do žebříčku UCI, teď se maximálně soustředím na přípravu před říjnovým mistrovstvím Evropy U23. Snad normálně proběhne.“

TOMÁŠ BÁBEK
(Česko – Dukla Brno, 2. v keirinu i sprintu mužů)
„Každý samozřejmě chce vítězit, ale Martinu Čechmanovi obě prvenství moc přeju. Je to kamarád a tentokrát byl prostě v pátek i sobotu o něco lepší, zlata si zasloužil. Mám za něho radost, jak se neustále zlepšuje a jde výkonnostně nahoru, což i mě motivuje do další práce. S klukama z Dukly Brno jsme myslím ukázali poměrně dobrou formu vzhledem k celkové situaci během posledního půl roku. Je super, že tady v Prostějově se i letos přes komplikace s koronou konaly tyhle výborné závody, na které se vždycky moc těšíme.“ 

 

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...